Prés alatt a termálvizes rendelet

Úgy tűnik, van esély arra, hogy változzon az energiafelhasználás céljából földfelszínre hozott termálvizek kötelező visszasajtolását előíró kormányrendelet. Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap arról számolt be, hogy az ügyben folyamatban vannak a tárcaközi egyeztetések.

Dénes Zoltán
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetésekre van szükség a környezetvédelmi, a vidékfejlesztési és az energiaágazatért felelős államtitkárok között a termálvizek energetikai célú felhasználásával kapcsolatos szabályozás átalakítása érdekében – jelentette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a Magyar Geotermális Egyesület által szervezett tegnapi konferencián. A szakmai konzultáció fő célja volt felhívni a figyelmet arra, hogy az előző kormány által elfogadott, s még hatályban lévő kormányrendelet miatt sok helyütt bezárhatják a termálvízkutakat. Ez a veszély leginkább a szentesi régiót fenyegeti, ahol szinte lehetetlen a kinyert vizet visszasajtolni a régióra jellemző pannon homokkőbe. A tavaly április végén megalkotott rendelet értelmében a jellemzően több évtizede hatósági engedéllyel működő, termálvizet energetikai célokra használó társaságok engedélyei a jövő év végén, kivételes esetekben 2014-ben lejárnak. Az engedélyt az újíthatja meg, aki vállalja, hogy a földfelszínre hozott, s különböző célokra, például távfűtésre, gabonaszárításra, istállófűtésre, üvegházas növénytermesztésre felhasznált termálvizet viszszasajtolják a földbe.
Bencsik János szerint a magyar elsődleges energiafelhasználásból a megújuló energiák részesedése 7,3 százalék, ebből a termálvíz részaránya alig 0,4 százalék. Amennyiben megvalósulnak az energetikai stratégiai célok, úgy 2020-ra a megújuló energia részaránya elérheti a 14 százalékot, amelyből a legjobb esetben is legfeljebb két százalékot tehet majd ki a geotermális energia aránya. Szerinte a Szentest és környékét érintő kérdés igen fontos, de elsősorban nem energetikai, hanem inkább környezetvédelmi és vidékfejlesztési kérdés. Mint mondta, az energiastratégiában a termálvíz szerepe komoly hangsúlyt kap, hiszen hazánk külföldi kiszolgáltatottsága igen nagy, az energia 62 százalékát importáljuk, épületeink energiafelhasználása pedig pazarló. Úgy vélte, hogy a geotermális energia felhasználását elősegítő jogszabályi környezet javításával és a pályázati források megteremtésével nagyjából 10 ezer új munkahely jöhetne létre, ami azt jelenti, hogy az ágazaton belül, a meglévőkkel együtt összességében ötven-hatvanezer munkahely menthető meg.
Az államtitkár reményei szerint a nyár végére befejeződhet a tárcaközi egyeztetés, és a kötelező vízvisszasajtolást tekintve megnyugtató megoldás születhet a szentesi régió számára is. Bencsik János egyébként – a magas sótartalom miatt – nem támogatta, hogy a felhasznált termálvizet a folyóvizekbe eresszék, viszont megfelelő alternatívát látott a víztározók kiépítésében. Erre példaként említette a mintegy harminc éve működő szentesi tavat, amely tökéletesen beilleszkedett a tájba, s igen különleges élővilágot teremtett. Mint mondta, ebből is látszik, hogy a jogi előírásokat tájegységenként kellene átgondolni, vagyis a geodéziai adottságokat figyelembe vevő, diverzifikált jogszabályra lenne szükség. Hozzátette: a tapasztalatok szerint egyértelmű, hogy a szentesi régióban jellemző homokkőbe nem lehetséges költséghatékonyan visszapréselni a termálvizet, ugyanakkor más régiókban – a földrajzi egységre jellemző kőzettől függően – léteznek pozitív példák is.
Ilyen a szentlőrinci eset is, ahol az idei év elejétől a teljes város távfűtése geotermikus energiával történik. A városi rendszer egy termelő kútból, a hőcserélőkből és a visszasajtoló kútból áll, és télen már a leghidegebb napokban is bizonyította, hogy képes 900 lakást és a közintézmények fűtését megoldani – mondta megkeresésünkre Nagy Ildikó, a PannErgy Nyrt. kommunikációs tanácsadója. Szentlőrincen a beruházás keretében létesített kútból kitermelhető geotermikus energia felhasználásával teljes egészében kiválthatóvá vált a korábbi földgázalapú távhőszolgáltatás.
Más a helyzet a szentesi régióban, ahol az 1970-es évek vége óta többször is megkísérelték a felhasznált termálvíz visszapréselését, ám többtucatnyi próbálkozás kudarcba fulladt – mutatott rá Szita Gábor, az Magyar Geotermális Egyesület elnöke. Meglátása szerint amennyiben nem változik a jelenlegi szabályozás, úgy ebben a térségben mintegy 10 ezer munkahely kerül veszélybe, mert a kertészeteket hővel ellátó termálvízkutak előreláthatólag bezárnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.