Sokat tesznek zsebre a pénztárak?

Az átlagnál nagyobb jövedelmet elérő pénztárak profitjából többet kellene az ügyfeleknek juttatni – véli a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A szervezet tegnap ismertetett felmérése felhívja a figyelmet arra, hogy a pénztárak ügyfeleinek jelentős része nem lakásra gyűjt, hanem más célra takarékoskodik.

Szabó Emese
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem azért lép be az ügyfelek jelentős hányada a lakás-takarékpénztárakba, hogy az ott összegyűjtött pénzéből lakást vegyen, hanem más célú megtakarításokhoz használja a cégek termékeit – jelentette ki tegnap a lakás-takarékpénztárak vizsgálatát bemutató tájékoztatóján Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A hivatal szerint a pénztáraknak magas a jövedelmük, és ez indokolja azt, hogy a cégek között erősíteni kellene a versenyt. Az új piaci szereplők megjelenésének azonban gátat szab a jelenlegi szabályozás bizonytalansága. A versenyhivatal ezért arra tett javaslatot, hogy az állam tartsa fent hosszabb távon is a jelenlegi támogatásokat, és ezzel párhuzamosan csökkentse ezek arányát. Megfontolandó lenne az is, hogy az állami segítség adókedvezmény formájában jelenjen meg.
A GVH szerint emellett célszerű lenne a szabályozás olyan irányú pontosítása, ami lehetővé teszi, hogy a pénztárak befektetési tevékenységen elért nyereségének egy része olyan ügyfelekhez kerüljön, akik csak megtakarításra kívánják használni a terméket. A pénztárak ugyanis most 0-1 százalékos betéti kamatot fizetnek, viszont a megtakarításokat az állampapírpiacon fektetik be 5-6 százalékos haszonnal – a kamatmarzsból tehát akkora nyereségre tesznek szert, amit megoszthatnának ügyfeleikkel. Ez a megosztás a hivatal szerint a tartalékolás után maradó extranyereséget érinthetné.
A tájékoztatón szó esett arról, hogy a versenyhivatal vizsgálta a pénztárak által nyújtott áthidaló kölcsönöket. A GVH véleménye szerint ez a megoldás rendszeridegen a lakás-takarékpénztáraktól, mivel a kereskedelmi bankoktól vesz át funkciót, sőt arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy olyan hitellel jöjjenek ki, amelynek törlesztése egy pénztáron keresztül zajlik állami támogatás felhasználásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.