Támadják a német atomvizsgálatot

A Japánt sújtó nukleáris katasztrófa hatására a Merkel-kormány bizottságot hívott életre, hogy vizsgálja meg a német erőművek ellenálló képességét súlyos balesetek, természeti katasztrófák, technikai hibák esetén. Berlin e szakmai jelentéstől függően kívánja megszabni a reaktorok jövőjével kapcsolatos politikai irányvonalát.

Stefan Lázár
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hathetes munka után hozta nyilvánosságra 116 oldalas jelentését a bizottság, amely a tizenhét erőmű állapotát stabilnak minősíti, ugyanakkor a négy legidősebb és további három reaktor biztonsági állapotát nem tartja kielégítőnek. A szakértők óvatosan lavíroznak az atomenergiától való gyors búcsú és a latolgatás lehetősége között, kiélezve ezzel az egymással szemben álló politikai, gazdasági és természetvédő táborok csatáját.
A kereszténydemokrata–liberális koalíció nevében Norbert Röttgen szövetségi környezetvédelmi miniszter elismerte ugyan, hogy a civilizációt fenyegető veszély felett nem szabad szemet hunyni, de egyben leszögezte: „Ez azonban nem indok arra, hogy megváljunk az atomenergiától.” A kereszténydemokrata politikus elsődlegesen a repülőgépek okozta esetleges tragédiát helyezte előtérbe a szakértők azon meglátására utalva, hogy egyetlen reaktor sem tudna ellenállni egy nagy személyszállító gép, például egy Boeing– 747-es becsapódásának. Tíz erőművet viszont nem semmisítene meg a hadsereg Starfighter vadászgépe. Mindössze négy reaktor esetében váltana ki katasztrófát már egy lezuhant sportrepülőgép is. Földrengés esetén egyik erőművet sem fenyegetné veszély. Ellenálló képességük azonban már nem ennyire megbízható váratlanul fellépő árvíz esetén. A miniszter ennek megfelelően nem adott pontos választ sem a már lekapcsolt erőművek végleges leállításáról, sem az atomenergiától való búcsú időpontjáról.
Ennek megfelelően reagált az ellenzék, elsősorban az utóbbi időben megerősödött Zöldek. Jürgen Trettin, az ökológiai párt parlamenti frakciójának vezetője egyenesen megdöbbentőnek nevezte a tanulmányt, mindenekelőtt azért, mert a szakértők nem a helyszínen gyűjtöttek tapasztalatokat, hanem kizárólag a reaktorokat üzemeltető vállalatoktól kapott iratokra támaszkodtak. „Gyors iramban kell megválni az atomenergiától. A hét legöregebb és a Krümmelben üzemelő reaktort pedig azonnal le kell állítani” – hangoztatta Trettin. A szociáldemokraták elnöke, Sigmar Gabriel elavultnak és elégtelennek nevezte az ellenőrző bizottság alkalmazta eljárás kritériumait, és azt bizonygatta, hogy egy erőmű felülvizsgálásához legalább másfél év szükséges. A szocialista Baloldal az úgynevezett stresszteszt értékelésében kétkedik, mondván, a bizottság tizenhat tagja az energiaszolgáltató vállalatok, a reaktorépítők és olyan kutatóintézetek munkatársaiból kerül ki, akiket a nukleáris ipar foglalkoztat. A környezet- és természetvédő szövetség elnöke, Hubert Weiger szerint „a bizottság tulajdonképpen azt támasztja alá, hogy az atomerőművek nem biztonságosak. Angela Merkelnek végre politikai döntést kell hoznia, kiteszi-e a lakosságot az atomerő veszélyeinek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.