Új feljelentés, dübörög az elszámoltatás

Büntetőfeljelentést tett Budai Gyula a tőkealap-kezelő 2004 és 2010 közötti pénzügyi manőverei miatt. Az állami cég balliberális hátterű – például Kóka Jánoshoz és Heller Ágnes fiához köthető – vállalkozásokat tőkésített fel pályáztatás nélkül.

Munkatársunktól
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasított vádak
Közleményben reagált Budai Gyula hétfői állításaira tegnap a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezetősége. A kormánybiztos szerint ugyanis jogsértések történtek az állami cég részvényeinek 2004-es eladásakor, és emiatt ma büntetőfeljelentést tesz. A társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint viszont a ménesbirtok privatizációja törvényes volt. Budaival ellentétben – aki szerint a kétmilliárdos vételár eltörpült a cég tényleges értékéhez képest, hiszen csak az eszközállomány hétmilliárd forintra rúgott – azt állították: a felajánlott összeg meghaladta a részvénycsomag névértékét, és a vevő, a Határhaszon Rt. vállalta, hogy egy éven belül 800 milliós tőkeemelést hajt végre, ami meg is történt. A közlemény szerint nem igaz, hogy a ménesbirtok dolgozói csupán elvileg voltak tagjai a pályázó cégnek, és a cégbíróságon bárki számára elérhető alapszabály is bizonyítja: 587 kisrészvényese van a Határhaszonnak, akik egyben a társaság munkavállalói. Bár Budai Gyula arról beszélt, hogy a szerződésben vállalt tízéves részvényátruházási tilalom ellenére a vevő a részvényeket valamilyen formában mégis továbbadta, ezt a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezetősége tagadta. Ismert, a kormánybiztos előzőleg arról is beszélt: a félmilliárdos vagyonvesztést okozó részvényeladás után az állam a cég egyes vagyonelemeit 360 millió forintért mégis visszavásárolta, így mindent összevetve közel egymilliárdos kár érhette a magyar államot. Hozzátette: a nyertes által benyújtott pályázatot és a végleges értékbecslést sem találják a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. irattárában.


Hűtlen kezelés, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, tartozás fedezetének elvonása, csődbűncselekmény és tőkebefektetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést az ORFK-n tegnap Budai Gyula az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2004 és 2010 közötti gazdálkodása miatt. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a kis- és a középvállalkozások feltőkésítésével foglalkozó cég jogsértő pénzügyi akciói miatt összesen 1,7 milliárd forintos kár érhette a magyar államot. A korrupciógyanús ügyről először a Hír Televízió Célpont című műsora számolt be.
Budai Gyula rámutatott: a befektetések lebonyolítására semmilyen közbeszerzési, pályázati eljárást nem írtak ki, a kedvezményezett cégek többsége az MSZP és az SZDSZ holdudvarához tartozott, nagy részük mögött offshore tulajdonú társaságok álltak. A tőkealap-kezelő hat év alatt 14 befektetési szindikátusi szerződést kötött átlagosan 200 millió forint értékben, azonban semmilyen garanciát nem kért a kiválasztott cégektől, és a működésüket sem ellenőrizte. – Az öt évre kötött szerződések lejárta előtt a cégek jelentős része ellen felszámolási eljárás indult – mutatott rá a kormánybiztos. Az egyik kistafírozott vállalkozás az akkor még Kóka János (későbbi SZDSZ-es gazdasági miniszter) és sógora, Lepp Gyula érdekeltségébe tartozó Meditcom Kft. volt, amelybe 2004. június 16-án 300 millió forinttal szállt be a tőkealap-kezelő.

*

Budai Gyula kiemelte: Kóka János ebben az időszakban, 2003 márciusától 2004 októberéig az Informatikai Vállalkozások Szövetségének az elnöke volt, később pedig gazdasági miniszterként ő látta el a tőkealap-kezelő felügyeletét.
Hasonló szerződést kötöttek az ugyancsak Kóka–Lepp érdekeltségébe tartozó Elender jogutódjával, az Inter.net Magyarország Kft.-vel. Budai szerint összeférhetetlenség gyanúját veti fel, hogy a kormányzati portált üzemeltető állami cég, a Kopint-Datorg akkori vezérigazgatójának, Krupanics Sándornak a cége is tőkeinjekciót kapott a tőkealap-kezelőtől, amelynek tevékenységi köre egyébként számos átfedést mutat a Kopint-Datorgéval. Az elszámoltatási kormánybiztos megemlítette Heller Ágnes filozófus fiának, Fehér Györgynek a cégét is, amely ugyancsak érintett az ügyletekben.
Budai Gyula közölte: jelentését megküldte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek, és azt kérte tőle: a szóban forgó cégeket érintően folytassanak le egy még részletesebb vizsgálatot, s tegyenek meg mindent azért, hogy a még létező cégektől vissza tudják szerezni az állam pénzét. Szerinte egyébként az 1,7 milliárdos kár megtérülésére csekély az esély.
Kerestük telefonon Kóka Jánost, de nem értük utol. Korábban a Célpontnak azt nyilatkozta a volt SZDSZ-es gazdasági miniszter, hogy a tranzakció idején, 2004 júniusában neki még semmi köze nem volt az államhoz, a politikához és a gazdasági minisztériumhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.