Végjáték a szocialista pártban?

Nem sok jövőt jósol Gyurcsány Ferencnek az MSZP-ben Puch László, a párt legbefolyásosabb háttérembere, aki közölte, a szocialisták problémáinak oka a volt miniszterelnök-pártelnök. Informátoraink szerint ez már a végjáték, a pártvezetés elszánta magát a Gyurcsánnyal szembeni kemény fellépésre.

Török László
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai elszigetelés – Puch László szerint ez vár Gyurcsány Ferencre az MSZP-ben. A szocialisták pártpénztárnoka ezt a Figyelő.net-nek adott interjújában fejtette ki, ahol azt kérte a volt miniszterelnöktől: „hagyja dolgozni az MSZP-t”. A politikus úgy vélte, az áthidalhatatlan belső ellentétek ellenére nem zárják ki Gyurcsányt. – Az avval (mármint a kizárással – a szerk.) járó procedúra rengeteget ártana a pártnak – mondta Puch László, hozzátéve, ha rajta múlik, Gyurcsány Ferenc többé nem kaphat irányító szerepet az MSZP-ben. – A probléma oka egy volt miniszterelnök-pártelnök – nyilatkozta a képviselő, aki elismerte, már korábban is azt az álláspontot támogatta, hogy el kell határolódni Gyurcsánytól, az általa fémjelzett politikától.
A szocialisták volt pártpénztárnoka és egyik legbefolyásosabb háttérembere azt tanácsolta a volt kormányfőnek, hogy aktivizálja és üzemeltesse a Demokrata Pártot. Ez a formáció jelenleg még bejegyzés alatt van, létrejöttéről azonban Gyurcsánynak és támogatóinak is tudomásuk volt, ami miatt nagy felháborodás kerekedett a frakcióban. Puch László szerint Gyurcsánynak az az érdeke, hogy minél rosszabb állapotban legyen a párt, mert így neki nagyobb esélye nyílik annak elfoglalására.

*

Szüksége van ugyanis a szocialisták infrastruktúrájára, szervezettségére. – Gyurcsányban a revánsvágy felülírja még az elemi rációt is. A politikus úgy számol, hogy legfeljebb tíz frakciótag követné Gyurcsányt, ha távozna a képviselőcsoportból. A volt miniszterelnök párton belüli kezdeményezéséről, amely egy korrupcióellenes javaslatcsomagból áll, azt mondta, a jelenlegi vezetés is dolgozik ezen, Gyurcsánynak pedig még „lehetne mondanivalója” a Zuschlag- és Hagyó-ügyekkel összefüggésben is, amelyek éppen az ő kormányfői és pártelnöki idején történtek. Gyurcsány Ferenc nagyon röviden kommentál Facebook-oldalán: „A pénz(tárnok) beszél, a karaván halad…” A Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció platform alelnöke, Molnár Csaba az MTI-nek elmondta, „felesleges és ingerült” a Puch-nyilatkozat, mert szerinte az MSZP-ben minden rendben van. A volt kancelláriaminiszter kijelentette, nem céljuk a pártfoglalás, és új pártot sem akarnak szervezni. A szocialista politikus szerint Gyurcsány kontra Mesterházy szembenállás sincs. A volt miniszterelnök volt tanácsadója, Gréczy Zsolt exújságíró (írásait eltávolították a Népszava és a Stop.hu felületeiről) Facebook-oldalán közéleti személyiségek is beszálltak a Puch-interjú értelmezésébe. Bőhm András volt SZDSZ-es képviselőnek az SZDSZ szétesése jutott eszébe, Török Zsolt MSZP-szóvivőnek pedig az MDF. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hozzászólásában leírta: Gyurcsány „izgágasága” miatt éleződött ki a párton belüli konfliktus. Közölte: „Érzékelem, hogy mindazok, akik eddig türtőztették magukat, hamarosan terítenek…”
– Ez már a végjáték, elszabadultak az indulatok – értékelte a kialakult helyzetet egy pártvezetéshez közel álló informátorunk. Egy vezető szocialista politikus is azzal érvelt, hogy a Demokrata Pártról szóló hírek megjelenése után nem asszisztálhatnak Gyurcsányéknak az MSZP-t gyengítő törekvéseihez.
– Innentől kezdve nagyon keményen fellépünk velük szemben – fogalmazott egy képviselő. Egyik forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP-s belháború közvetetten Bajnai Gordon volt miniszterelnök pozícióit is erősítheti, aki kormánya több tagjával szakmapolitikai alapítványt hozott létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.