Vigyázz, kész, lépj le a startkőről!

Olvasónktól
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A takarító többet keres az orvosnál címmel megjelent cikkük késztetett írásra (Magyar Nemzet, május 13., címoldal). Elnézést a sarkos fogalmazásért, de tényleg azt gondolhatja az egyszerű olvasó, függetlenül attól, hogy milyen lapot olvas, vagy rádiót stb. hallgat, hogy kis hazánkban kizárólag az orvosok esetében becsülik alul a kezdőket, illetve a többi szakembert, csak az „ő vállukon van óriási felelősség”. A többi diplomás szakma képviselői a kezdet kezdetétől milliós fizetésekben dúskálnak, velük nem is kell foglalkozni, kizárólag az orvosokat kell sajnálni. Ugyanis minden csapból ez folyik. Kérdésem nagyon rövid: mikor és ki kérdezi meg a kezdő tanárokat, jogászokat, hogy ők hogyan tudnak megélni a minimálbérből – hozzáteszem, nem az úgynevezett diplomás-minimálbérből, mert ezt ők nem minden esetben kapják meg, hanem havi 60-70 ezer Ft nettóból?
Az egészségügyi dolgozókon kívül a többi szakma képviselői kezében nincs meg az a zsarolási potenciál, amivel az orvosok rendelkeznek. Persze szerintem ez is relatív, de a jelenlegi társadalmi környezetben az ő képviselőik – dr. Papp Magorral az élen – tökéletesen felismerték és élnek (sokszor visszaélnek) ezzel, hiszen mindenkinek elsődlegesen fontos az egészsége. Ezzel a témával foglalkozott április 10-én a Lánchíd Rádió is, mely adás szintén kiverte nálam a biztosítékot. Nem vezet semmi jóra egyes csoportok piedesztálra emelése, mások gondjainak többek között az össztársadalmi realitások figyelmen kívül hagyása melletti negligálása.
Magamról csak annyit: megettem már a kenyerem javát, tehát a téma csak mint beteget érinthet, illetve mint szülőt, akinek van egy 25 éves, kétdiplomás, alkalmazotti és nem diplomás minimálbérrel díjazott, bár a szakmájában dolgozó, szakvizsga előtt álló gyermeke, akit nekem kell erőmön felül, amíg képes vagyok, támogatnom – minden zokszó nélkül.
Tény, hogy a fiatal orvosok egzisztenciális kérdései komoly problémát jelentenek, de ez nemcsak az egészségügyben dolgozók körében probléma, a többi fiatal diplomás ugyanezt elmondhatja, csak az ő esetükben nincs egy olyan erős érdek-képviseleti szervezet, mint a rezidensszövetség. A többi szakmának ha van is érdekképviselete, meg sem szólal az érdekükben, pedig mint kezdő szakemberek, ők még rosszabb helyzetben vannak, mivel náluk még a szakmai minimálbért sem adják meg a munkáltatók, ennek következtében a nettó jövedelem 60 000 Ft. Nekik is meg kellene élniük valahogy, ők sem tudnak egyedül, csak családi háttérrel, ők is szeretnének családot alapítani, lakáshoz jutni stb.
Folyamatosan hallani egy-egy elejtett mondatot, hogy a természettudományi szakokon alig van utánpótlás, rövidesen nem lesz fizika-, kémiatanár. Álláspontom szerint ez ugyanolyan probléma, mint a rezidens orvosok problémája, mert e két szak hiánya esetén ki fogja felkészíteni a leendő orvostanhallgatókat a középiskolai éveik alatt jövendő szakmájukra? Kérdezném: ez és a hozzájuk hasonló fiatalok témája mikor kap akkora a fórumot, mint a rezidensek problémája?
Most hangzott el dr. Sinkó Eszter nyilatkozatának öszszegzése: az egészségügyi rendszer nem tud tovább várni. Ez igaz, azonban a többi fiatal diplomás esetében ki teszi fel ezt a kérdést?
Dolgoztam felső szintű orvoskamarai etikai bizottság mellett, láttam és tapasztaltam jó pár dolgot, továbbá mint beteg, átéltem számtalan megalázó szituációt. A pályakezdő orvosokkal kapcsolatos egyre negatívabb társadalmi megítélés több okra vezethető vissza. Ezek között az egzisztenciális elvándorlás okaként felhozott anyagiak hiányán szokás leginkább felháborodni. Ennek egyik oka az, hogy a mi adóforintjainkból képezték ki milliókért, államilag támogatott szakokon a fiatal orvosokat, akik a diplomával a zsebükben elegánsan hátat fordítanak annak az államnak, amelynek köszönhetik a diplomájukat, ugyanis ezen fiatal diplomások nagy része nem tudta volna elvégezni az egyetemet, ha önköltséges képzésben kellett volna megszerezniük a diplomát.
Csupán adalékként szeretném felhívni a magyar rezidensek figyelmét az olasz példára. A fiatal olasz rezidensek a szakvizsgáig ingyen és bérmentve dolgoznak a kórházakban.
A szerencsésebbek kizárólag az éjszakai ügyeletek vállalásával tudják fenntartani magukat, egyébként létfenntartásukat a családjuk finanszírozza (családomban több orvos van, aki Olaszország különböző részein él és dolgozik, az ő példájukat írtam le). Érdekes módon az összehasonlítás során erre senki sem hivatkozik, mert ugye ez nagyon rontaná a viszonyítási alapot.
Természetesen nem azt mondom, hogy ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozni, ezt nem kell megoldani. Valóban súlyos a probléma és nagy a gond, de vegyük már észre, hogy ez nemcsak az orvostársadalmat feszíti, hanem a fiatal kezdő diplomás társadalom jelentős részét is.

Dr. Blázy Krisztina
ügyvéd, volt jogtanácsos, e-mail

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.