Álcázott politikai akció?

Politikai megmozdulásnak tartja a honvédelmi miniszter és a Honvédszakszervezet elnöke is, ezért elítéli a mai bohócforradalmat. A négy szakszervezeti konföderáció tiltakozó akcióját több civil szervezet szolidaritásáról biztosította, a Liga pedig sztrájkot hirdetett június 29-re.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende Csaba és Czövek János egyaránt elítélte a mára hirdetett bohócforradalmat, amit a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottságának két lemondott vezetője, Kónya Péter és Árok Kornél szervezett az „alkotmányos jogok védelme” érdekében. A honvédelmi tárca vezetője és a Honvédszakszervezet elnöke a feltételezhetően politikai háttértámogatással bíró eseményt nem tekintik érdekvédelmi megmozdulásnak, mivel „az érdek-képviseleti tevékenység nem terjedhet ki és nem irányulhat politikai agitációra” – írják, ezt a katonák jogállásáról szóló törvény is tiltja. Czövek hangsúlyozta: várják a tárgyalások folytatását a katonák új életpályamodelljének kialakításáról, ahol határozottan, de a jogszabályok keretein belül kívánják érvényesíteni követeléseiket. A Honvédszakszervezet ezért elítél minden, érdekvédelmi tevékenységnek álcázott politikai akciót – szögezte le az elnök.
A bohócforradalom szervezői úgy reagáltak, nem a megmozdulástól kellene elhatárolódni, hanem a katonák érdekeit kellene képviselnie a szakszervezeti vezetésnek. Sajnálatukat fejezték ki, amiért őket vádolják politikai indíttatással és háttércélokkal. „Teszitek mindezt úgy, hogy gyávaságotokat takargatva, segítséget egy vezető kormánypolitikustól, a honvédelmi minisztertől kértek és kaptok” – áll nyílt levelükben.
A Heti Válasz mai számából kiderül: Árok Kornél 2009. április 22-én (109 érdek-képviseleti társával) Pilisszentkereszten pártot alapított Szövetség az Egységes Magyarországért – Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége néven. Kónya Péter a rendszerváltás előtt a Szovjetunió legnagyobb politikai tisztképzőjében, Lvovban, a Politikai Katonai Akadémián tanult és végzett. Az általa vezetett FRDÉSZ az előző kormányzati ciklus végén olyan megállapodást tudott kötni a szocialista Kiss Péter miniszteri felügyeletével működő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal, amelynek révén töredék áron jutott nagy értékű üdülésicsekk-állományhoz.
Kónya Péter és Árok Kornél a nyugdíjkedvezmények átalakításáról szóló tárgyalások kezdetén kijelentette: azok sikertelensége esetére kész forgatókönyvekkel rendelkeznek. Bár „szabadcsapatok”, illetve már nem garantálható békés megmozdulás emlegetésével a rendbontás lehetőségére utaltak, Árokék legutóbb azt állították: erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes megmozdulást tartanak. Ma országos demonstrációt, autós felvonulást tart négy, szocialistákhoz közel álló szakszervezeti konföderáció. Az MSZOSZ, az Autonómok, a SZEF és az ÉSZT akcióját szolidaritásáról biztosította a Munkáspárt, a Magyar Szociális Fórum és a Magyar Egyesült Baloldal. A Liga szakszervezetek tegnap bejelentette, kétórás figyelmeztető sztrájkot, illetve félpályás útlezárásokat tart június 29-én.
– Az ország megújítása és átszervezése bizonyos csoportokban türelmetlenséget szül, szeretnék tudni, mi lesz. A kormány azonban már korábban világossá tette, hogy a szociális konzultáció lezárásáig nem dönt ilyen kérdésekben – mondta Szijjártó Péter tegnap a TV2-nek. A kormányfő szóvivője egyébként óriási sikerként értékelte a szociális konzultációt, amelyre 1,065 millió kérdőív érkezett vissza. Az eredményt június végéig hozzák nyilvánosságra. Eddig 42 konzultációt indítottak, közülük 27 zárult le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.