Aratott a Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház bemutatói kapták a legrangosabb, illetve a legtöbb elismerést az idei, immár tizenegyedik Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT). A legjobb előadásért Alföldi Róbert, a legjobb rendezésért Mohácsi János kapott díjat.

Pethő Tibor
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További elismerések. A MASZK Országos Színészegyesület a legjobb női alakításért Pap Verát (Mikve; Pesti Színház), a legjobb férfialakításért Köles Ferencet (Parasztopera; Pécsi Nemzeti Színház) jutalmazta. A Fidelio a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó elismerést Radnay Csillának (Nemzeti Színház), a legjobb 30 év alatti férfiszínésznek járót pedig Szabó Kimmel Tamásnak (Nemzeti Színház) adta.


Szombaton a szokásos gálaesttel ért véget a hazai legrangosabb színházi mustra Pécsett. A díjátadót – számos meglepetéssel – ekkor ejtette meg a szakmai zsűri. A legjobb előadásért járó elismerést Martin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című alkotása kapta Alföldi Róbert nemzeti színházbeli rendezésében. Az opus a hatvanas évek végén született, abban az időben, amikor a németek múlt- és önvizsgálata általános kérdés lett az NSZK-ban. Híres film is készült belőle a szerző főszereplésével. A bajor falu elszánt dühvel fordul szembe minden, a megszokottól eltérővel: az egyébként részben szégyellt, rejtegetni kívánt homoszexualitással, a fogyatékossággal, az őrültséggel, az idegenekkel, jelen esetben a sziléziai háborús menekültekkel. A történet gyilkosságba torkollik, Avram, a meleg fiú hirtelen felindulásból brutálisan megöli az általa szeretni kívánt, tőle gyereket váró lányt. Elfogását, a váltságdíj megszerzését sörözéses-sramlis piknikkel ünneplik a helybeliek, a sörből és a fasírtból a nézőknek is jut.
A közönségzsűri egyébként szintén a Sperr-drámát ítélte a legjobbnak, a legjobb férfi epizódszereplőnek járó elismerést Hevér Gábor kapta a Vadászjelenetekben, illetve a szintén a Nemzeti Színházban futó Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik a semmiségbe című Mohácsi János-rendezésben nyújtott alakításáért. A Gulag-tematikát és a szocializmus hazai állomásait feldolgozó, ősi motívumokkal, gyilkos élethelyzetekkel, hazai abszurd történeti sajátosságokkal átszőtt katartikus Egyszer élünk… egyébként kevesebb díjat kapott, mint arra korábban a helyszíni közhangulat alapján számítani lehetett. A darabot ugyanakkor a legjobb színpadi zenéért is kitüntette a zsűri.
Mohácsi másik versenyelőadása, az eredetileg Pintér Béla és Társulata által még 2002-ben bemutatott, nagy népszerűségnek örvendő Parasztopera újabb, a Pécsi Nemzeti Színházban tavaly óta játszott változata a legjobb rendezés díját nyerte el, de megkapta a legjobb színpadi zenéért, a legjobb jelmezért járó elismerést is. A szerző, Pintér Béla már több darabjával is szerepelt, illetve nyert a korábbi pécsi mustrákon, most a 2010 tavaszán bemutatott, a Szutyok című alkotásával került a versenybe. A darab a jellegzetes hazai társadalmi-emberi problémákat járja körül némi miszticizmussal kísérve. Három díjat is kaptak: Pintér Béla a legjobb szövegért, a szerencsétlen helyzetű, önsorsrontó, végül gárdistává átváltozó címszereplő lányt alakító Szamosi Zsófia a legjobb női főszerepért, darabbeli barátnője, a cigánylányt játszó Enyedi Éva pedig a legjobb női epizódszerepért vehetett át elismerést.
A Nehéz című Háy János-dráma – a Bárka Színház adaptációjában nyújtott alakításáért Mucsi Zoltán kapta a legjobb főszerepért járó díjat – egyetemi oktatójának élete látszólag jórészt az alkoholon bukik meg, valójában valami ismeretlen erő löki lefelé a kirúgásáig, majd falujába hazatérve a végső, visszafordíthatatlan hanyatlásig. Szintén megrázóan erős, szép képi világú, apró részletekből a nagy egész harmóniáját megteremtő, sokkal inkább az érzékekre, mint az értelemre ható metafizikus előadás Vidnyánszky Attila Mesés férfiak szárnyakkal című, a szovjet űrkutatást történetmesélése középpontjába állító munkája. A Debrecenből érkezett darabot különleges látványvilágáért, a színpadi eszközök komplex használatáért ismerte el a zsűri. A különdíjat a budapesti Katona József Színház A mizantróp című, Zsámbéki Gábor rendezte Moliére-adaptációja kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.