Az olcsóbb rezsi üvegházi termelőket vonzhat Szentlőrincre

Bóka Máté Ciprián
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentlőrinc határában a hetvenes években urán után kutattak, ám a mélyben nem uránt, hanem hetven Celsius-fokos forró vizet találtak. Akkora volt a feltörő víz nyomása, hogy egy kétszáz méteres betondugóval befödték a furatot, majd minderről meg is feledkeztek hosszú időre.
A jelenlegi polgármester, Győrvári Márk – aki ősszel harmadik ciklusát kezdte meg a településen – öt esztendővel ezelőtt hivatalában bukkant rá az elfeledett uránkutatásokról szóló iratra. A dokumentum adta az ötletet: ki kellene használni e lehetőséget! Ám nem meleg vizes strand építésében, hanem geotermikus fűtési rendszer létrehozásában gondolkodtak. A kockázatos kimenetelű próbafúrásra azonban nem volt pénze a településnek.
A geotermikus energia kutatásával és hasznosításával foglalkozó PannErgy Nyrt. éppen ekkor ilyen irányú kutatásokat folytatott Baranyában – s a szentlőrinciek is bennük leltek partnerre. Már az első próbafúrás sikeres volt: 1800 méter mélységből 87 fokos, 1600 liter/perc hozamú víz tört a felszínre egy föld alatti lencséből. Később, az úgynevezett visszasajtoló kút fúrásakor is kitűnő volt az eredmény: itt az előzőnél több, percenként 2400 liternyi, 80 fokos víz tört a felszínre.
A sikeres fúrásokat követően nyílhatott meg az út az 1,3 milliárd forintnyi beruházás előtt, amellyel gázról geotermikus energiára állhatott át a városka távfűtési rendszere. Szentlőrincnek azonban nem volt ennyi pénze, ezért a magáncég pályázott, s csaknem 400 milliót nyert erre a célra.
A rendszer létrehozása után az átállás tavaly ősszel kezdődött – ekkor már próbaüzemben működtek a kazánok –, majd januártól „élesre” váltott a rendszer, s azóta a 7200 lelkes település kilencszáz háztartásában a föld hője melegít. A városka a rendszer elindulása előtt is bízott a sikerben: a 2010-es esztendőre vonatkozóan 16 százalékos távhődíjcsökkentésről határoztak, amit az idei évre megtoldottak további tíz százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a szentlőrinciek most csaknem egyharmaddal fizetnek kevesebbet a fűtésért és a meleg vízért, mint két évvel ezelőtt.
– A partnercéggel kötött megállapodás szerint évente egy alkalommal felülvizsgáljuk a díjakat húsz kisváros távhőárainak átlaga alapján, amelyet nem haladhatnának meg a szentlőrinci díjak – mondta a polgármester, aki hozzátette: ha másutt emelnek is, ezt automatikusan Szentlőrincen nem követhetik, csupán az emelés mértékének négyötödéig mehetnek el. Mindez azt jelenti, hogy hosszú távon egyre szélesebbre nyílhat az olló más városok átlagdíjai és a szentlőrinci árak között – az utóbbiak javára.
A polgármester szerint új munkahelyeket is teremthet a forró kincs: a hagyományosan mezőgazdasági profilú városkában üvegházi termelést folytató cégek telepedhetnek le, de várják azokat is, akik a rezsiköltségüket szeretnék mérsékelni az olcsóbb fűtés igénybevételével.
Nagy Ildikó, a PannErgy Nyrt. kommunikációs tanácsadója szerint, amíg a lakossági fogyasztók meg tudták fizetni a magasabb gázárakat, addig nem volt valódi kényszer arra, hogy valamilyen más, alternatív megoldást keressenek a távfűtéses rendszerek energiaellátására. Az elmúlt tíz év alatt viszont a szénhidrogének, vagyis az olaj és a földgáz ára többszörösére nőtt, és mivel kitermelhető mennyiségük korlátozott, ez az árak további növekedését vetíti előre. Emellett világszerte egyre fontosabb klímavédelmi célkitűzés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése – a megújuló energiaforrások minél erőteljesebb bevonásával.
A PannErgynél 2007-től közel két és fél évet fordítottak azon adatok elemzésére, amelyeket az elmúlt fél évszázadban a szénhidrogén-kutatások és a -bányászat kapcsán rögzítettek hazánkban. Saját kutatásokat is végeztek, hogy minél pontosabb információkat kapjanak a magyarországi geotermikus forrásokról.
A munka eredményeként a baranyai Szentlőrinc volt az első kijelölt helyszín, ahol az alapos előkészítést követően megkezdődhettek a fúrások. A január 1-jétől már üzemelő, tiszta és megújuló geotermiára épülő fűtési rendszer mintegy 1900 tonnával csökkenti évente a szén-dioxid kibocsátását a korábbi gázalapú fűtéshez képest, emellett a tervezett hálózati bővítések további szén-dioxid-megtakarítást tesznek lehetővé. Jelenleg hat város önkormányzatával van közösen alapított projektcégük, köztük van Miskolc és Gödöllő is, ahol már elkezdődtek a beruházások; további településekkel pedig vizsgálják az együttműködés lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.