Belgrádi főpróba Szegedre

Noha az elmúlt napokban elsősorban a női szakág körül forrtak az indulatok, a férfiak számára lesz nagyobb a tétje a Belgrádban ma megkezdődő kajak-kenu Európa-bajnokságnak, amely az augusztusi szegedi vb főpróbája. Storcz Botond szövetségi kapitány a tavalyi szereplés megismétlését tekinti mérvadónak, de a tíz érem felülmúlására már csak azért is kínálkozik jó esély, mert hölgyeink a maguk mind a nyolc számában felkerülhetnek a dobogóra.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben a férfiakra rendkívül szigorú válogatási elvek érvényesek. Akik olimpiai számban versenyeznek, azok második futamot nem vállalhatnak. Így például Széles Gábornak és Nagy Péternek le kellett mondania a C-2 500 m-ről – Nagynak a C-2 200-ról is –, bár ők is tisztában vannak vele, hogy az ötkarikás műsoron szereplő C-2 1000-nek öszszehasonlíthatatlanul nagyobb az értéke. A szigort a kvótaszerzés indokolja, egy ember, hiába duplázik, csak egy londoni helyet szerezhet majd a vb-n.
A nőknél előzetesen hasonlóan következetes szabályt nem foglaltak írásba, csupán azt rögzítették, hogy a maximális kvótaszámot (a hölgyeknél ez hat) meg kell szerezni. Ez vezetett a kapitány és a legeredményesebb versenyző, Kozák Danuta, illetve a klubja közötti ellentéthez. Csak remélhetjük, hogy a feszültség nem megy az eredmények rovására.
Női csapatunk Janics Natasa nélkül is roppant erős. A kenu párosoknál – egyéniben Vajda Attila uralma megingathatatlan – a fokozódó rivalizálás elméletileg egyre jobb eredményekre sarkallhatja a hazai élmezőnyt, bár úgy is közelíthetünk, ahol sok jó egység van, ott igazán jó egy sincs. A férfi kajakosoknál idén végre megalapozott a remény, hogy az olimpiai számokban is jól teljesítsünk. A férfi négyes számára ez egyúttal kényszer, ha el akarja kerülni az újabb válogatót. Hasonlóan gondolkozik Storcz Botond is, aki így öntötte szavakba a várakozásait:
– A tavalyi évhez hasonlóan tíz érmet remélek, a legtöbbet női kajakosainktól várhatjuk. Kíváncsi vagyok, Janics Natasa távollétében mire lesznek képesek. Az Európa-bajnokság jó alkalom arra, hogy a németek mellett feltérképezzük a brit és fehérorosz csapatot, hiszen a Világkupák eredményei alapján ezen országok nagyot léptek előre. A férfi kajakosoktól pozitív elmozdulást várok, főként a csapathajóktól.
Több újonc – Kárász Anna, Kugler Attila, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik – is szerepel a magyar csapatban, a belgrádi Eb tökéletes alkalom, hogy túlessenek a tűzkeresztségen.

A magyar csapat. Férfiak, kajak K-1 1000: Dombvári Bence; K-2 1000: Dombi Rudolf, Kökény Roland; K-4 1000: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely; K-1 200: Molnár Péter; K-2 200: Sík Márton, Beé István; K-1 500: Kugler Attila; K-2 500: Tóth Dávid, Kulifai Tamás; K-1 5000: Pauman Dániel. Kenu, C-1 1000: Vajda Attila; C-2 1000: Széles Gábor, Nagy Péter; C-4 1000: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert; C-1 200: Bozsik Attila; C-2 200: Horváth Gábor, Bozsik A.; C-1 500: Korisánszky Péter; C-2 500: Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik; C-1 5000: Varga Dávid. Nők: K-1 500: Kozák Danuta; K-2 500: Kovács Katalin, Csipes Tamara; K-4 500: Szabó Gabriella, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma; K-1 200: Kozák; K-2 200: Kovács, Kozák; K-1 1000: Kovács; K-2 1000: Szabó, Csipes; K-1 5000: Csipes;
C-2 500: Obermayer Dorina, Takács Kincső; C-1 200: Takács.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.