Biztonságosabbak a szórakozóhelyek

A januári West-Balkán-tragédia után a kormány megszigorította a szórakozóhelyek működésének feltételeit. A katasztrófavédelem az elmúlt hónapokban különféle hiányosságok miatt ideiglenesen több helyet is bezáratott, de úgy tűnik, a szigor nem volt hiábavaló. Riportunkból ugyanis az derül ki, a klubok üzemeltetői megértették: a biztonság a legfontosabb.

Velkei Tamás
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három fiatal lány veszítette életét január 15-én a budapesti West-Balkánban. Mint később kiderült, a többszintes helyiségben sokkal többen tartózkodtak a megengedettnél, a menekülő útvonal pedig rendkívül szűknek bizonyult, a tömeg agyonnyomta a tinédzsereket.
A tragédia után megváltozott a nyilvános rendezvények megtartásának jogszabályi háttere, március 16-án életbe lépett egy kormányrendelet, amely szabályozza a zenés-táncos rendezvények szervezésének biztonsági feltételeit. Az intézkedések a 300-nál több vendéget fogadó beltéri és az ezernél több résztvevőt szórakoztató kültéri rendezvényekre vonatkoznak. Módosították a tűzvédelmi előírásokat, és szigorodott az engedélyeztetési eljárás is.
Az elmúlt hónapokban folyamatosan razziázott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, júniusig huszonöt szórakozóhelyet záratott be ideiglenesen leginkább a működési engedélyek, valamint a menekülési útvonalak hiánya miatt. A főigazgatóság ezenkívül 73 szabálysértési feljelentést tett, több száz esetben pedig bírságot szabott ki.

Jelentős előrelépés

Géczi Béla, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság közép-pesti parancsnoka kifejtette, a szórakozóhely működését az ellenőrző hatóság felfüggesztheti, ha a rendezvény helyszínén a kiadott engedélytől eltérően a befogadóképességet túllépik, vagy ha kevesebben gondoskodnak a biztonságról annál, mint amennyit korábban meghatároztak. Hozzátette: munkatársai a szórakozóhelyek ellenőrzésekor – többek között – a létesítmény általános tűzvédelmi megfelelőségét, a tüzelő-fűtő berendezések használatát és a működési engedélyben meghatározottak teljesülését is vizsgálják. Kiemelten figyelnek a kiürítési feltételek meglétére, ezen belül a megengedett és a valós, benti létszám viszonyára, a biztonsági személyzet szakértelmére. Emellett a menekülési útvonalak állapotát és azok jelölését is ellenőrzik. Géczi Béla szerint a West-Balkánban történt tragédia óta jóval biztonságosabb lett a szórakozóhelyek többsége. – Az ellenőrzés alá vont mulatók java része önként vagy a hatósági kényszer hatására jelentős ráfordítással igyekezett hibáit kijavítani – folytatta a szakember. – Egyes helyeken számlálót szereltek be, hogy a ki- és belépő vendégek arányát mérni tudják. Több fővárosi kocsma is lecserélte éghető, rossz állapotú burkolatát. Akadt olyan szórakozóhely, amely hő- és füstelvezető berendezéssel, biztonsági és irányfény-világítással, illetőleg a talajszint alatti területének átalakításával, új, a szabadba vezető lépcső megépítésével érte el, hogy a szabályoknak megfeleljen. Sajnos még mindig vannak olyan rendezvényszervezők, akik a célra alkalmatlan helyiségekben „kulturális eseményeket” tartanak. A szervezők ráadásul az ellenőrzések alkalmával azt próbálják bizonygatni, rájuk nem vonatkozik a hatályos működésre vonatkozó szabályozás – fűzte hozzá Géczi Béla.

Az éjszaka forgatagában

Nyakunkba vesszük a fővárost, éjfélre jár, amikor az Old Man’s Pubba érünk. A pinceszinten lévő szórakozóhely parkettjén úgy húszan táncolnak, a többi vendég az asztaloknál, illetve a pultnál próbál alkohol segítségével hangulatba lendülni. A félhomályában is jól látszanak a menekülési útvonalat zölden jelző világító táblák. A tűzriadóterv is ott lóg a falon az előírások szerint. Az Old Man’s régen két teremmel üzemelt, az egyik pultos elmondja: a lenti részt a kevés vendég miatt nem nyitják ki.
Az Instant nevű többszintes szórakozóhely bejáratánál a két termetes biztonsági őr személyi igazolványt senkitől nem kér, így a szórakozóhelyen gyanúsan fiatalok is dülöngélnek. A pincében ütemes elektromos zene és villogó fények terelik el a tekintetet a fehérre meszelt falakon himbálózó pókhálóról. Kicsit fullasztó a meleg. A kijáratot lent is zöld fény jelzi. A felső szinten megtaláljuk a falon a tűzriadótervet; az egyik biztonsági őr adó-vevő rádiójának segítségével épp társaival beszélget. A sötét ruhás őrök számát lehetetlen megtippelni, mert elvesznek a tizennyolc-húsz évesek tömegében. A falakon azonban poroltók láthatók, és a gondos üzemeltető még egy falikutat is felszerelt az egész éjszakás mulatozás után kitikkadt vendégeknek.

Vissza a Retropolisba

Röviddel a West-Balkán-tragédia után már jártunk a Retropolisban, kíváncsian vártuk, vajon a jogszabályi szigorítást mennyire vették komolyan a szórakozóhely üzemeltetői. Nos, a bejáratnál nem sok minden változott: jegyet továbbra sem kapunk. Az első emeleti ruhatárnál azonban látható az első módosítás: igaz, hogy csak A4-es lapon, de kikerült a falra a kiürítési terv, és a kijáratot is világító tábla jelzi. A menekülési rajzot még a másodikra vezető lépcsősor tetején látjuk, a harmadikon viszont sehol.
A második emeleti tánctér egyik oldalán elbontottak egy dobogót, mögötte hatalmas, fehérre festett menekülőkaput nyitottak, amire ugyancsak zöld fény hívja fel a figyelmet. Az erkély mellvédjére több méter magas hangfogó szivacs került. Mindhárom szinten számos menekülőkaput találunk, az ajtók melletti falon kis üvegszekrényben tárolják a nyílászárók kulcsait. A tűzoltó készülék azonban még mindig hiánycikknek számít. A biztonsági személyzet létszáma elégségesnek tűnik. Összességében megállapítjuk: sokat foglalkoztak a hely biztonságosabbá tételével.
A Szent István körúti Morrison’s a következő célpontunk, amelynek bejáratánál kapunk belépőjegyet. A belvárosi bérház udvara zsibvásárra hasonlít, innen nyílnak a be- és lejáratok a táncterek felé. Már itt láthatók az erős zöld fénnyel megvilágított, kijáratot jelző táblák, és számos poroltót is találunk. A szórakozóhely többemeletes, az üzemeltetők a ház teljes pinceszintjét igénybe veszik, ami egy hatalmas labirintusra emlékeztet: több tánctér található különféle zenei stílusokkal. A dj-pultoknál rátalálunk a menekülési útvonalakat jelző plakátokra (itt is csak A4-es formátumban), tűzoltó készülékekre és információs táblára, ami arról tájékoztat, mely szinten mit talál a vendég. Folyamatosan, minden helyiségben jelzik a menekülési irányokat. A zsúfolt helyen viszont többször végighaladva is csak csekély számú biztonsági embert észlelünk. Igaz, a sötétben és a tömegben akár észrevétlenek is maradhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.