Egymilliós közjegyzői munkadíj

Jogszabályi felhatalmazás nélkül kérnek el sokszoros díjat az adósoktól a közjegyzők – állapította meg az ombudsman egy olyan ügy vizsgálatakor, amikor a közjegyző milliós munkadíjat számolt fel. A közjegyzői kamara ugyanakkor úgy véli: a biztos túllépte a hatáskörét.

Jakubász Tamás
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségsokszorozó gyakorlatot folytatnak a közjegyzők – véli az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté egy olyan ügyet vizsgált meg, ahol a közjegyző több mint egymillió forintos munkadíjat számlázott ki. A hivatalos személynek a végrehajtás megindításához szükséges iratot kellett kiállítania, ám a tartozásért több adótárs is felelt. A munkadíj azért lett végül igen magas, mert a közjegyző annyiszor számította fel az általa elkérhető 150 ezer forintot, amennyi adósa, kezese volt a hitelnek. Az ombudsman szerint a költségek felszorzására egyik jogszabály sem jogosítja fel a közjegyzőket, akik a szakmai kamara egyik bizottságának állásfoglalása alapján folyamodnak ehhez a megoldáshoz. A közjegyzők tehát saját maguknak tették lehetővé a némelykor milliós díjak kiszámlázását. A biztos arra kérte az igazságügyi minisztériumot, hogy jogszabályban írja elő: a közjegyzők – az adóstársak számától függetlenül – csak egyszeri díjat kérhessenek el.
– Az ombudsman túllépte a hatáskörét – mondta lapunknak a közjegyzői kamara jogi irodájának vezetője. Szécsényi-Nagy Kristóf rámutatott: a biztos csak a végrehajtó hatalom résztvevőinek magatartását vizsgálhatja, a közjegyzők igazságszolgáltatáshoz tartozó tevékenységét nem. A közjegyzők egyébként – egységes bírósági gyakorlat híján – az adóhatóság állásfoglalását veszik alapul, amely úgy szól: végrehajtáskor minden adóstól be kell szedni a díjakat. A szakember hozzátette: a jogszabályok többszöri díjban részesítik a jogtanácsosokat, az ügyvédeket és a végrehajtókat is. – A biztos különleges esetet vizsgált meg: a tizenötmillió forintot meghaladó tartozásnak nyolc kezese volt, így jött ki az egymilliós díj – mondta Szécsényi-Nagy, s megjegyezte, hogy a közjegyzők adósonként maximum 150 ezer forintot kérhetnek el a végrehajtások megindításáért. Az irodavezető egyetért abban, hogy csak új jogszabály rendezhetné megnyugtatóan a díjak kérdését, majd emlékeztetett: ilyen passzusok megalkotását már tavaly júliusban kezdeményezte a kamara.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.