Elkészült az adósok perirata

Periratot készített egy ügyvéd azon devizahiteleseknek, akik kártérítési pert indítanának a hitelező pénzintézetük ellen. A dokumentumot bárki szabadon felhasználhatja. Közben tegnap a parlamentben is vitáztak a képviselők az árfolyamrögzítésről és az árverezésekről szóló törvényről.<br />

Munkatársunktól
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kártérítésiperirat-tervezetet készített a devizaadósoknak Léhmann György ügyvéd. A bárki által szabadon felhasználható dokumentum azoknak kíván segíteni, akik szerint kár érte őket, amikor devizahitelt vettek fel. A szakember lapunknak elmondta: a perirattal az volt a célja, hogy megvédje az ügyfeleket azoktól az ügyvédektől, akik a nehéz helyzetbe került emberekből próbálnak hasznot húzni. A dokumentumot bárki ingyen megkaphatja és benyújthatja a bírósághoz.
A perirat elsősorban a kölcsönök kamatszámítását kifogásolja. Az ügyvéd szerint a devizahiteleknél a szerződésben foglaltaktól eltérően emelték meg a hitelkamatokat a hitelt nyújtó bankok, ráadásul a feltételeket egyoldalúan módosították. – A szabálytalan változtatások miatt az adósok több pénzt fizettek, mint amenynyit eredetileg kellett volna – tette hozzá. A perirat egyik alapvetése az, amit Róna Péter közgazdász többször megjegyzett, jelesül: a devizahitelek rossz termékek voltak. Ezeket nem lett volna szabad eladni az embereknek. Tegnap zajlott az árfolyamrögzítésről és az árverezésekről szóló törvény vitája a parlamentben.

*

Mint arról lapunkban már több alkalommal beszámoltunk, az új szabályok rögzítik a devizahitelek törlesztőrészletének kiszámolásánál használt árfolyamokat, továbbá azt is kikötik, hogy negyedévente hány ingatlan kerülhet kalapács alá egy-egy régióban július elseje után, amikor már nem lesz érvényben a kilakoltatási és árverezési moratórium.
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára leszögezte: a devizahitelekkel kapcsolatban kialakult súlyos problémáikat a szocialista kormányok alatt meghozott hibás döntések sorozata okozta. Mágori Józsefné, a Fidesz politikusa pedig arról beszélt, hogy jelenleg több mint százezer ingatlant érint a kilencven napon túli tartozás, és ezen a helyzeten mindenképpen segítenie kell a kormánynak.
Ellenzéki oldalról kemény kritikák érték a törvényjavaslatot – adta hírül a távirati iroda. Tukacs István szocialista politikus közölte: a most tárgyalt előterjesztés nem nyújt átfogó, megnyugtató segítséget, és elsősorban azoknak nem használ, akik a legreménytelenebb élethelyzetben vannak.
A Jobbik szerint a legfőbb probléma a devizahitelek magas állománya, ezen azonban a jelenlegi javaslat – állításuk szerint – nem segít. Hegedűs Tamás, a Jobbik képviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy költségvetési beavatkozással kellene forintosítani a devizahiteleket – nem a jelenlegi, hanem a felvételkor érvényes árfolyamon.
Az ellenzéki képviselők több mint egy tucat módosító javaslatot nyújtottak be tegnap a törvényjavaslathoz. Az LMP-s Ertsey Katalin és Scheiring Gábor egyebek között azt kezdeményezi, hogy az árfolyamrögzítéshez kapcsolódó gyűjtőszámlahitel esetében a szerződésmódosítás, illetve az előtörlesztés legyen mentes mindenféle banki díjtól, az ezzel összefüggő közjegyzői díjak megfizetése pedig a hitelintézetet terhelje.
A Jobbik is több módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz. Többek között azt indítványozzák, hogy a pénzügyi intézmények a rögzített árfolyam alkalmazásakor a frankhitel megkötésekor rögzített árfolyamot alkalmazzák.
Egy másik módosító javaslatuk pedig megszüntetné azon ügyfelek kizárását az árfolyam- rögzítésből, akiknek a devizakölcsönből származó fizetési késedelme meghaladja a kilencven napot. Az ellenzéki párt képviselői ezen túlmenően azt is indítványozták, hogy kényszerértékesítésekre kizárólag a Nemzeti Eszközkezelő felállítását követően legyen lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.