„Ez álmaim munkája”

A megváltozott munkaképességű, sérült emberek szinte mindegyikének sikerült elhelyezkednie, aki részt vett a Kézenfogva Alapítvány programjában. A civil szervezet az Európai Szociális Alap által meghirdetett, több mint 65 millió forintos pályázatból nyert el támogatást.

Vass-Gabay Dorka
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat hónapos beilleszkedési programmal segített fogyatékos embereket a Kézenfogva Alapítvány, hogy legalább egy lépéssel közelebb kerüljenek a munka világához. A programban pályázattal lehetett részt venni, a személyre szabott felkészítést 70 személynél vállalta az alapítvány. Fehér Miklós, a civil szervezet programfelelőse elmondta, más alapítványok segítségére is szükség volt ahhoz, hogy mindenkivel egyénileg tudjanak foglalkozni. – Mi húsz, különböző igényekkel és célokkal rendelkező sérültet készítettünk fel – tájékoztatott Fehér Miklós. A program lényege az volt, hogy a szociális beilleszkedési gondokkal küzdőket különböző szituációs gyakorlatok révén vigyék közelebb a munka világához. Előzetesen egyeztettek a munkaadókkal, felmérték a lehetőségeket, s mindenhová olyan megváltozott képességű személyt javasoltak, aki leginkább megfelelt az elvárásoknak. A programban részt vevő hetven főnek több mint a fele szerzett munkatapasztalatot vagy helyezkedett el.
– Fél év elteltével a legtöbb embernek sikerült munkát találnunk. Van, aki portás lett, más kórházban kíséri a betegeket vagy raktárban dolgozik. Egyik mentoráltunk iskolai gondnok, és az intézmény legnagyobb megelégedésére ezermesterként hoz rendbe mindent – számolt be a sikerekről a programfelelős.
János egészségesen született, 13 éves korában azonban két agyvérzése is volt, maradandó halláskárosodást szenvedett. Most 32 éves, s boldogan újságolta, hogy kézbesítőként dolgozik egy idősotthonban. – Ez álmaim munkája, megbecsülnek, szeretnek, és nagyon elégedettek velem. Még jutalmat is kaptam, mint mások! – mesélte mosolyogva. Kiderül az is, hogy volt számos rossz tapasztalata is.
– Az előző munkahelyeimen sokszor kiabáltak velem, mert nem voltam olyan gyors, mint az egészségesek. Úgy beszéltek velem, mint a kutyával – panaszolta.
– A programnak több előnye is van. A résztvevők azóta is tartják a kapcsolatot egymással, kialakult egy remek csapat. Eljárnak színházba, bowlingozni, kirándulni, ami szociális téren fontos – emelte ki Fehér Miklós.
A vácegresi Frim Jakab Szociális Intézmény nyolc értelmileg sérült és egy autista személy teljes ellátását végzi. Ebben benne van a napi 24 órás teljes ellátás, a szakmai felügyelet, az étkezés, a mentálhigiénés munka és az egészségügyi ellátás biztosítása, valamint a gyógypedagógiai fejlesztés. Ezenkívül számos szabadidős programot szerveznek a lakók igényeire építve. – A Kézenfogva Alapítvány programjának és a fenntartó fővárosi XIII. kerületi önkormányzatnak köszönhetően a kertben lévő lehetőségeket próbáltuk fejleszteni – mondta lapunknak Papp Zoltán, az otthon munkatársa. – Célunk az volt, hogy a program lezárása után az otthon lakói – és maga az intézmény is – olyan képességek és tudás birtokába kerüljenek, amelyeket a későbbiekben is hasznosíthatnak. A program részeként például hat magas ágyás épült. Ezek 80 centiméter magasak, így az ágyások gondozásához nem kell lehajolni, térdepelni. Az értelmileg sérült személyek a kertben termő gyógynövényeink hasznosításának számos új módját sajátították el: készítettek különféle teákat, szappanokat; a csomagolás szintén saját készítésű. Idén már a megszerzett tudással és a fenntartó támogatásával fejleszthettük tovább intézményünket – számol be Papp Zoltán. A kertben egy nyolc méter hosszú fóliasátrat építettek, így a lakók már áprilisban a saját vetésű zöldségeket fogyaszthatták.

Hátrányos helyzetűek képzése. A Hajdú-Bihar és Bihar megyében élő hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyeit növelő, közös szakmai programot indít a debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem. Az európai támogatással megvalósuló program részeként a szakképzők és a majdani hallgatók számára is készül oktatási anyag a nyáron. Az első ingyenes képzésre szeptemberben mindkét helyszínen 30-30, hátrányos helyzetűek szakképzésével foglalkozó pedagógust várnak. (D. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.