Feketén folyik a hamis mosószer

Jól szervezett bűnözői csoportok gyártják idehaza a hamis mosószert, amit később garázsboltokban, diszkontüzletekben vagy éppen munkahelyeken kínálnak. Gyanút a kizárólag külföldi feliratú csomagolás kelthet.

Jakubász Tamás
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes bűnözői csoportok mind nagyobb üzletet látnak a hamis tisztítószerek előállításában – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói rövid idő alatt már a harmadik illegális mosószerüzemre, -raktárra tettek lakatot. A hatóság tegnapi közlése szerint a pénzügyőrök a közelmúltban feltartóztattak egy, az országot Rajkánál elhagyni kívánó szlovák teherautót, amelynek rakterében 3840 flakon címke nélküli folyékony mosószert találtak. A kétes szállítmány mellé holland nyelvű matricát és szlovák vevőtájékoztatót társítottak volna az elkövetők. A közúti leleplezés után a nyomozók kiderítették: a bizonytalan eredetű mosószert Győr-Moson-Sopron megyében raktározták és csomagolták. A NAV februárban Pécsett csapott le: a baranyai megyeszékhelyen több ezer liternyi hamis folyékony mosószert találtak, míg egy hónappal korábban nyolcvanezer liternyi utánzatra bukkant a hatóság Budapesten és több vidéki településen.
Kérdésünkre a hivatal bűnügyi szóvivője közölte: a hamis mosószereket rendszerint valamely közkedvelt világmárka emblémájával vagy ahhoz kísértetiesen hasonlító címkével ellátott dobozban, flakonban árulják. Sárközi Alexandrától megtudtuk, hogy a külföldi feliratú papír- és műanyag edények lehetnek gyanúsak. A honi jogszabályok ugyanis megkövetelik, hogy a gyártó, forgalmazó magyar nyelven is értesítse a vásárlókat a termék jellemzőiről. Sárközi Alexandra elmondta, hogy – a NAV tapasztalatai szerint – általában kicsi, magát diszkontként hirdető boltokban, garázsüzletekben és piacon kínálják a hamis mosószereket. Nem ritka azonban az sem, hogy a pult alól értékesítik az utánzatot, vagy munkahelyen, ismerősök útján igyekeznek a hamisítványnak vevőt találni. A szóvivő hangsúlyozta: a hatóság eddigi ismeretei szerint a hamis mosóporok, tisztítószerek nem kerültek az áruházláncok polcaira.
Mint megtudtuk, a NAV egyelőre nem találkozott olyan készítménnyel, amely az egészségre veszélyt jelentett volna, ám az gyakorta előfordul, hogy a hamisítvány tisztító hatása nem egyezik meg az utánzott világmárkánál megszokott minőséggel. A szóvivő ugyanakkor megjegyezte: az illegális mosószergyártók némelykor nagyon fejlett technológiát alkalmaznak. Bizonyos esetekben az egyébként jogszerűen működő üzem követ el jogsértést: munkaidőben saját, alacsonyabb árfekvésű, kevésbé ismert fantázianevű termékét állítja elő törvényesen, majd a műszak lejártával folytatja a gyártást, ám a munkatársak egy világmárka emblémájával ellátott dobozba töltik az üzem készítményét – jogellenesen.
Sárközi Alexandra elmondta: a hazai bűnözői csoportok összehangolt tevékenységgel állítják elő a hamis mosóport, amit utóbb itthon vagy külföldön értékesítenek. A szervezettség sokszor abban is megmutatkozik, hogy másutt gyártják a készítményt, másutt csomagolják, és megint másutt raktározzák az illegális anyagot. A tapasztalatok szerint a hamisítás és az utánzott termékek árusítása az ország valamennyi térségében szinte azonos méreteket ölt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.