Gyurcsány kiszivárogtatta a saját beszédét?

Gyurcsány Ferenc szerint Szanyi Tibor téved, amikor azt mondja, hogy ő, vagyis maga a volt miniszterelnök szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Egyre több adat utal arra, hogy Gyurcsány és akkori stábja szervezte meg a hanganyag kiküldését a sajtónak.

Török László
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiányolja a bizonyítékot Gyurcsány Ferenc Szanyi Tibor múlt hét végi állításának megalapozására. A volt miniszterelnök szerint ugyanis az nincsen rendben, hogy szocialista párttársa csak „logikai következtetések” alapján nyilatkozza, hogy ő az őszödi kiszivárogtató. – Tibor téved – hangzik a politikus cáfolata, aki szerint az MSZP-frakció előtt is már többször tisztázta magát, és mindent elmondott az ügyről, amit tudott. – Fröcscsen a sár, és van, aki tapicskol benne. Mire jó ez? – kérdezte Gyurcsány Ferenc minapi Facebook-bejegyzésében.
Szanyi Tibor ugyanakkor fenntartja véleményét, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak. Az MSZP elnökségi tagja az MTI-vel közölte, az elmúlt években annyi „torz vélemény” jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy szükségesnek látott „iránymutatást adni” arról, a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatása nem bűncselekmény, hanem megszokott eszköz a kormányok kezében. – Ha akkor abban a körben lettem volna, akik erről döntenek, nagy valószínűséggel én is megszavaztam volna, hogy jobb lenne ezt a beszédet legalább részben kitolni – fogalmazott. Hozzátette: ebben semmi ördögit nem lát, azt viszont ördöginek tartja és kikéri magának, hogy a frakciót az elmúlt években többen árulással vádolták, miközben „ennek közelében sincs a valós helyzet”. A politikus tegnap lapunknak nem kívánt nyilatkozni a témában, azt mondta, részéről lezártnak tekinti az ügyet.
Gál J. Zoltánt, Gyurcsány miniszterelnöki kabinetfőnökét is kerestük, hogy nyilatkozzon a kiszivárogtatásról, ő azonban nem kívánt semmit sem hozzátenni volt főnöke bejegyzéséhez. Korábban a Népszabadság éppen Gál J. Zoltánt keverte gyanúba, mint akinek köze lehetett a kiszivárogtatáshoz. A politikából azóta visszavonult Gál J. Zoltán őrizte ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) lévő páncélszekrényében az őszödi hanganyagot, amely állítólag eltűnt onnan, és ami miatt akkor fel is ajánlotta lemondását. A Vasárnapi Hírek jelenlegi főszerkesztője közölte, nem a MeH-ben őrzött hangfelvétel került nyilvánosságra, mert az eltér a kiszivárogtatott verziótól, szerinte máshol vannak a felvételek, egyes beszédrészek pedig hiányoznak az egyikről.
A hangfelvétel 2006. szeptember 17-én vasárnap jutott nyilvánosságra, először a Magyar Rádió közölt abból részleteket délután négy óra körül. Úgy tudjuk, hogy aznap délre a MeH-be rendelték a miniszterelnöki sajtóstáb összes tagját, ami arra utal, hogy a kormányfő közvetlen környezete tudhatott a készülő eseményről. A hanganyagot akkor motoros futárok szállították ki a különböző sajtóorgánumok vezetőihez.
A beszéd kiszivárogtatásának körülményeit a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálta, jelentésük azonban államtitok. A titkosszolgálat mellett az In-Kal Security is nyomozott. A biztonsági cég emberei a kormányüdülő hangtechnikusát is kikérdezték, aki a történtek kapcsán maffiamódszerekről beszélt. A férfit állítólag azzal zsarolták, hogy a bankszámlájára egy nagyobb összeget fognak utalni, mintha az lenne a kiszivárogtatás honoráriuma.
Az őszödi beszéd kiszivárogtatása után az MSZP komoly népszerűségvesztést szenvedett el. A pártban a szocialisták súlyos, 2010-es választási vereségét is Gyurcsány akkori előadására vezetik vissza.

Nulla. A június 18-i kongresszus előtt nyilvánosságra kerülő véleménykülönbségek ellenére „iszonyat nagyot nézne”, ha a pártszakadásnak akár csak a veszélye is fennállna – fogalmazott Szanyi Tibor. Kifejtette: sok párttaggal találkozik, és ha úgy teszik fel a kérdést, hogy ki menne át közülük a Demokrata Pártba, „az lényegében nulla”. Korábban megírtuk, már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc. Az új szerveződés alakulásáról Gyurcsány is tudott, később azonban azt mondta, hogy az MSZP-ben szeretne politizálni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.