Hagyó már az országot is elhagyhatja

Tegnaptól bárhová szabadon utazhat Hagyó Miklós, a maffia-bűncselekményekkel meggyanúsított volt MSZP-s főpolgármester-helyettes, miután a Fővárosi Bíróság megszüntette az expolitikus házi őrizetét.

Swendt Pál
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság (FB) szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) hozott döntés hibásan állapította meg, hogy a házi őrizet fenntartásának feltételei továbbra is fennállnak.
Az FB indoklásában nem vitatta, hogy a nyomozás szerteágazó, ám hangsúlyozta, a kényszerintézkedés különös feltételeinek vizsgálatánál csak ténybeli következtetések alapján lehet állást foglalni. – Nincsenek olyan adatok, tények, amelyek alapján továbbra is tartani kellene szökésétől, elrejtőzésétől – áll a Fővárosi Bíróság határozatában.
Hagyó Miklóst a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly május 14-én gyanúsította meg, és a PKKB május 26-án döntött előzetes letartóztatásáról.

*

A szocialista politikus több mint kilenc, rács mögött töltött hónap után az FB idén februárban hozott enyhítő határozata alapján került házi őrizetbe.
A BKV-botrány néven ismert eljárásban elsőként a százmilliós végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra, a közlekedési cég volt humánpolitikai igazgatója került őrizetbe, majd Antal Attila volt vezérigazgató és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester bizalmasa következett. Hagyó Miklóst – miután megszűnt képviselői mentelmi joga – a parlament alakuló ülésének napján gyanúsítottként hallgatták ki, majd vele együtt előzetes letartóztatásba került két munkatársa, Lelovics Ottó és Horváth Éva is. A BKV-ügyben a nyomozás azután vett új irányt, hogy a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomozást indított a vállalat volt jogi igazgatója, Sziebert György, és egykori informatikai igazgatója, Fuzik Zsolt, valamint Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport egykori jogi igazgatója ellen egy 2009 decemberében tettenéréssel leleplezett vesztegetési ügyben. Ennek az eljárásnak a szereplőit előbb szintén előzetesbe, majd szabadlábra helyezte a bíróság. A Hagyóval kapcsolatos tegnapi döntést érdekes módon szintén pénteken hozta az FB, ahogy korábban ezen a napon szabadult az előzetesből Mesterházy Ernő, vagy az erzsébetvárosi ingatlanpanama fő vádlottjai, Hunvald György volt MSZP-s polgármester és bűntársa, Gál György, a kerület gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke.
Szerettük volna megtudni, hogy az FB melyik tanácsa döntött Hagyó házi őrizetének megszüntetéséről, azonban ezt a kérdésünket Frech Ágnes, a bíróság büntetőkollégiumának vezetője azzal hárította el, hogy ez nem tartozik a nyilvánosságra. – Ez nem egy ítélet volt, hanem az ügy nyomozati szakaszában hozott olyan határozat, amelynek csak a tartalma publikus, ezért magát az iratot a bíróság nem is teszi közzé – fogalmazott a kollégium vezetője. A bíró lapunknak úgy ítélte meg, legfeljebb a véletlenek egybeesése, hogy a bíróság rendre péntekenként hoz kényszerintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket. Szavai szerint általános tapasztalat, hogy az ilyen típusú döntések terén ez a munkahét legerősebb napja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.