Kaotikus állapotok Athénban

Tegnap szinte teljesen megbénult az élet Görögországban, miután a szakszervezetek huszonnégy órás sztrájkot tartanak a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozásul. Több tízezren tüntettek Athén belvárosában, a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. Tegnap az is kiderült, hogy a kilátástalan helyzetbe került miniszterelnök nagykoalícióba menekülne.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágább lesz a csőd? Gyűjtögethetik a muníciót a görög csőd ellen fellépők egy Európai Bizottságban köröző dokumentum alapján – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője a Tőzsdefórum hírportálnak. Hozzátette: a görög adósság átstrukturálása esetén az Európai Központi Bank valószínűleg nem tudná fedezetként elfogadni a görög állampapírokat, ami miatt „kiszáradhat” a görög hitelintézetek forrásszerzése. Ez újabb költségeket róhat az európai partnerországokra. (MN)


Egyebek mellett a vonat- és kompjáratokra, a tömegközlekedésre, a minisztériumokra, a helyi önkormányzatokra, az állami vállalatokra, valamint több bankra terjedt ki a tegnapi munkabeszüntetés. Zárva tartottak az iskolák, a kórházakban csak sürgősségi ellátást végeztek. Sztrájkoltak az újságírók is. A nap folyamán csatlakoztak a demonstrálókhoz a boltosok, a kisiparosok is. A magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete (GSEE), valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mellett a főként az interneten szervezkedő felháborodott polgárok csoportja is részt vett az akcióban. Ők egyébként már több mint három hete mindennap megjelennek Athénban a parlament épülete előtt, és a politikusokat szidalmazzák. Mozgalmukat a spanyol megszorítások ellen tüntetők akciójára mintázták, akik sátrakat vertek a nagyvárosok főterén, és heteken át tüntettek. Görögországban ez a harmadik nagy sztrájk ebben az évben. A rendőrség könnygázt is bevetett tegnap Athénban, hogy feloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres tömeget. A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, Molotov-koktélokat, köveket és joghurtosdobozokat hajigáltak a rohamrendőrök közé.
A görög kormány további megszorító intézkedéseket tervez, amelyekre azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit, és ezzel elkerülje az államcsődöt. Az eddigi intézkedések nem hozták meg a nemzetközi hitelezők által elvárt eredményeket. Az új program újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, továbbá 50 milliárd eurós privatizációt is.
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök felajánlotta lemondását, hogy megnyissa az utat egy nemzeti egységkormány előtt – hozták nyilvánosságra kormányforrások tegnap Athénban. „Papandreu közölte Antonisz Szamarasszal, az ellenzék vezetőjével, ha megállapodnak bizonyos célokban, reformokban és vállalásokban a megvalósítandó nagy változások érdekében, akkor bele tud egyezni egy olyan kormányba, amelyben nem lenne kormányfő” – mondták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.