Kínában épül meg Hallstatt mása

Élénk vitát váltott ki az UNESCO világörökségi listáján szereplő felső-ausztriai Hallstattban, hogy egy kínai cég megépíti a település másolatát az ázsiai országban. Többeket az háborított fel, hogy a társaság képviselői turistának álcázva térképezték fel az osztrák községet.

Nagy Áron
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nem avatkozik bele az UNESCO abba, hogy a kínaiak lemásolják a világörökségi jegyzékben szereplő osztrák Hallstattot. Ennek oka, hogy egy hasonló település létrehozása nem veszélyezteti az eredeti község védett státusát – mondta el lapunknak Susan Williams, a nemzetközi szervezet sajtómunkatársa.
A felső-ausztriai település 800 lakója a hónap elején tudta meg, hogy áprilisban kínai vállalkozók az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékén szereplő Hallstatt megépítésébe fogtak a kínai Kuangtung tartománybeli Hujcsou városában – adta hírül a távirati iroda. A helyiek egy része előbb meglepődött, azután felháborodott. A kínai cég munkatársai ugyanis minden előzetes értesítés nélkül több ízben is jártak Hallstattban, s az évi 700-800 ezer turista közé vegyülve több száz fényképet és rajzot készítettek róla.
– Először májusban hallottam a tervről, amikor e-mailt kaptam egy Hongkongban szolgáló osztrák gazdasági megbízottól – nyilatkozta lapunknak Alexander Scheutz, a település polgármestere. – Arról értesített, hogy a China Mine Metals Corporation szeretne hosszú távú együttműködést kialakítani városuk és településünk közt. Eredetileg nem arról volt szó, hogy a legapróbb részletekig lemásolják Hallstattot, hanem egy olyan villanegyedet hoznak létre, ahol a házak stílusukban hasonlítanak az osztrák épületekre. Megállapodás azonban nem született – tette hozzá a polgármester.
A történetet akkor kapta fel a nemzetközi sajtó, amikor az egyik hallstatti szálloda tulajdonosa nyilvánosságra hozta: kínai vendége elárulta neki, hogy ő nem turista, hanem megfigyelő. A kínai hölgy maga mutatta meg vendéglátójának a község egész központját feltérképező fotókat, amely alapján az ázsiai mesteremberek odahaza készültek létrehozni a „tökéletes másolatot”.
– Egészen addig nem vettem komolyan a dolgot, amíg saját szememmel nem láttam a terveket – folytatta a polgármester. – Júliusban kínai küldöttség érkezik hozzánk, s abban bízom, sikerül tisztázni a történteket. Többen, köztük a helyi katolikus plébános és az evangélikus lelkész is tiltakozik a kínaiak beruházása ellen, de a többnyire turizmusból élő településen mások örömmel fogadták a hírt. – Ez a településnek nagyon nagy lehetőség – mondta Sabine Geiger, a Heritage Hotel Hallstatt értékesítési megbízottja. Kifejtette: mióta felreppentek a kínai tervekről szóló hírek, Hallstattal tele van a nemzetközi sajtó. – Még a Washington Postban is megemlítettek minket – tette hozzá. – Már magam is láttam képeket a „másolatról”, s a hasonlóság szembeötlő.
Tervek szerint ősszel Alexander Scheutz polgármester a kínai cég meghívására elutazik az ázsiai országba, hogy megnézze a „másik” Hallstattot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.