Lefújhatják a pártszavazást az MSZP-ben

Az MSZP hét végi kongresszusán megkísérelhetik, hogy a Gyurcsány Ferenc kezdeményezte pártszavazást lefújják. Írásaikban Gyurcsány és Szekeres Imre is a pártszakadás lehetőségét vetette fel tegnap az egyre személyeskedőbb viták miatt. Informátoraink szerint a Gyurcsánnyal vívott harcok után újabb, bár kevéssé látványos belső frontok nyílhatnak a pártban.

Török László
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrásaink egyetértettek abban, hogy a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció platform kezdeményezésére kiírt pártszavazás, ha megtartják, érvénytelen és eredménytelen lesz. Előfordulhat az is, hogy a hét végi rendkívüli kongresszus küldöttei felvetik, ne tartsanak szavazást. Informátoraink szerint a lebonyolításnak – amellett, hogy nem világos, hány tagja van a pártnak – logisztikai nehézségei is lehetnek. A pártirodákban ugyanis öt napon keresztül napi nyolc órában kellene biztosítani a szavazás feltételeit, ami nem egyszerű. Állítólag Gyurcsányék felvetették a mozgóurnás megoldást, ami szintén problematikus, mert autó, a pártközpont által jóváhagyott jegyzőkönyv, pecsét is kell hozzá.
Nevük elhallgatását kérő szocialista politikusok szerint a kongreszszuson nem tudják kezelni a pártvezetés és a volt miniszterelnök vezette csapat közötti ellentétet, ennek ellenére egy kongresszusi határozat eszközt adhat az elnökség kezébe egy későbbi, Gyurcsánnyal szembeni erősebb fellépésre. A küldöttek várhatóan kiállnak a pártegység mellett és a párt baloldali elkötelezettségét hangsúlyozzák (a volt kormányfő szívesen látna az MSZP-ben konzervatív és liberális személyeket is). Forrásunk szerint kérdés, hogy a kongresszusi határozatban mekkora hányadban lesznek majd benne a Gyurcsány által hangoztatott elvek.
Több informátorunk vélte úgy, hogy a Gyurcsánnyal vívott viták után Mesterházy Attila pártelnöknek újabb pozíció- és politikai harcokkal kell szembesülnie. A frakcióvezető ugyanis a Gyurcsánnyal szembeni küzdelem során látszatra a korábbi pártvezetés mellé sodródott, aminek hosszú távú fenntartása egyesek szerint nem jó neki. Állítólag a párt öregjei is helyezkednek már Mesterházyval szemben.
Szekeres Imre a Népszabadságban azt hangsúlyozta, világos baloldali értékrenden, politikai programon alapuló MSZP-re van szükség. Gyurcsányra a baloldalon pejoratív értelemben használt „vezér” szóval utalt, kifejtette: „az elmúlt húsz év legköltségesebb társadalmi programját” próbálta megvalósítani, amivel felborította az államháztartás egyenlegét. A párton belüli ellentétek kapcsán a kettészakadást is megemlítette. Ez előtt azonban megjelennek olyan eszközök a játékban, amiket elvileg a szabályok tiltanának – írta. Ennek az irracionalitásnak a következménye a pártszavazás Szekeres szerint. „Valóban borzasztó”, írta, hogy negyven-egynéhány évesen Gyurcsányról korszakot neveztek el.
A volt miniszterelnök a Facebookon a „romló idegeknek” tudja be, hogy vitáik egyre személyeskedőbbé váltak. – A személyes sértés egy idő után az emberi együttműködést lehetetleníti el, így a pártszakadás felé visz – írta Gyurcsány a kisgazdapártot és az SZDSZ-t hozva fel példaként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.