Magas, azaz kiemelt labda a hölgyek előtt

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sajtótájékoztatónak ritkán van önmagán túlmutató jelentősége. A Magyar Röplabdaszövetség tegnapi helyzetjelentése a kivételek közé tartozik. A küszöbönálló női Európa-liga beharangozója ugyanis jelképes értelmű: a sportág zászlót bontott. Nem véletlen, hogy Tóth Tamás elnök, valamint Jókay Zoltán szövetségi kapitány és a női válogatott két játékosa, Kiss Kata és Milovits Júlia mellett Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság nemrég kinevezett sportigazgatója és Szabó Tamás, a Nemzeti Sportintézet főigazgatója is megjelent az eseményen. Megerősítették, amit Tóth Tamás reményként fogalmazott meg: a röplabda is bekerülhet azon sportágak közé, amelyek élhetnek a társaságiadó-kedvezmény sportcélú felhasználásával.
Az új vezetőség sem tétlenkedett. A szövetség korábbi, 90 millió forintos költségvetését szponzorok megnyerésével megtoldotta 50 millióval. Alapvetően ez teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a női válogatott induljon az Európa-ligában. Tóth Tamás elárulta, más utakon is igyekeznek visszakerülni a nemzetközi vérkeringésbe:
– Jövőre egy-egy női és férficsapatunk, a Vasas, illetve a Kaposvár indul a Challenge-kupán, s az is a céljaink között szerepel, hogy két-két együttesünk részt vegyen a Közép-európai Ligában.
Ezen utóbbi sorozat öt ország – Csehország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország – legjobb klubjait tömöríti. Mutatja a röplabda sanyarú hazai sorsát, hogy csak férfivonalon, a Kaposvár tudott élni a lehetőséggel, pedig a kiírás elméletileg két-két magyar gárda részvételét teszi lehetővé.
Helyes döntés, hogy a szövetség először a hölgyeket karolja fel. Egyrészt, mivel lényegében nincs női foci, itt könnyebb tömegbázist teremteni, másrészt adott az a keret, amellyel lehet eredményt elérni. Kevésbé ismert, hogy a rossz körülmények dacára tucatnyi magyar játékos légióskodik szerte Európában. Horváth Dóra a Novara húzóembereként elődöntőt játszott a kontinensen a legszínvonalasabbnak tartott olasz bajnokságban, ugyancsak Itáliában vitézkedik Filipovics Anita, Józsa Zsuzsa, Kiss Kata Görögországban, Kovács Eszter és Liliom Rita Németországban, Dégi Barbara Svájcban, Meléndez-Pál Beatrix Franciaországban profiskodik. Harmadrészt a hölgyek csapatszelleme kifogástalan. Ennek bizonyítékaként különféle indokokkal senki nem mondta le a válogatottságot.
– Amikor az ifjúsági és junior korosztályban a mostani csapat gerincét adó lányokkal kijutottunk az Európa- és a világbajnokságra is, arról álmodtam, a felnőttek között is lesz alkalmunk bizonyítani. Itt a lehetőség, amivel szeretnénk élni – jegyezte meg Jókay Zoltán.
A tizenkét csapatos Európa-liga B csoportjában a magyar válogatott Izraellel, Bulgáriával és Csehországgal is négy-négy mérkőzést játszik – nyitásként kettőt a hét végén Izraelben –, a három négyesből a három első és a legjobb második jut az elődöntőbe. Ez csak az első állomás. Magyarország 2015-ben úgy szeretne Eb-t rendezni, hogy a válogatott ne csupán rendezőként, hanem előtte a selejtezőből továbbjutva legyen résztvevő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.