Mínusszal indult a hét

Követve a nemzetközi trendet a Budapesti Értéktőzsde is eséssel kezdte a hetet: a BUX 160,93 pontos, 0,71 százalékos csökkenéssel, 22 463,57 ponton zárt. Az euróövezettel szembeni bizalmatlanság gyengítette a forintot is: az eurójegyzés a 270-es szint alá gyengült.

Munkatársunktól
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes, 20,9 milliárd forintos forgalomban a vezető részvények mindegyike veszített árfolyamából a pénteki záráshoz képest. Az OTP-részvények ára 45 forinttal, 0,76 százalékkal 5875 forintra esett, forgalmuk 16 milliárd forintot tett ki. A Mol-részvények értéke 110 forinttal, 0,49 százalékkal 22 400 forintra csökkent, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az olajipari részvényárfolyamra az a piaci hír sem gyakorolt érdemi hatást, hogy a társaság ajánlattételre készül a lengyel Lotos olajcég 53 százalékos, 1,2 milliárd dolláros állami tulajdonrészére. Ugyancsak a Molhoz kapcsolódó, ám már a tőzsdezárás után érkezett hír, hogy büntetőeljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a horvát tőkepiaci felügyelet a magyar olajcég, illetve a társaság „felelős személyei” ellen. Az MTI által idézett feljelentés szerint a felügyelet piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezett eljárást. A Magyar Telekom árfolyama egy forinttal, 0,19 százalékkal 528 forintra gyengült, forgalma 526,2 millió forint volt. A nap vesztese címet ezúttal a Richter érdemelte ki; a gyógyszeripari papír árfolyama 365 forinttal, 1,01 százalékkal, 35 935 forintra csökkent, a részvények forgalma 817,1 millió forintot ért el. Szektortársa, az Egis értéke 286,4 millió forintos forgalom mellett 140 forinttal, 0,73 százalékkal, 19 150 forintra mérséklődött.
Elsősorban a görög válság és Olaszország leminősítése miatt a negatív hírek uralták a piacot – mondta a távirati irodának a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője. Sőre Balázs szerint a piac megpróbálja beárazni az államadósságokat és az országkockázatokat. A nap végén a veszteségben lévő nyugat-európai tőzsdék emelkedni kezdtek, s a régióban is ez volt megfigyelhető. Sőre szerint short pozíciókat zártak és a nyereséget realizálták, ami mutatja, hogy sok a „forró pénz” a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.