Sötét lovak ellen a címvédésért

A fához legközelebb esett alma – ezzel a címmel írtunk cikket tavaly áprilisban Bacskai Balázsról és edző édesapjáról, Bacskai Imréről. Bunyósunk akkor még „csak” egy kis sportág nagy tehetségének számított, hogy aztán szinte napra pontosan egy esztendeje megnyerje a moszkvai Európa-bajnokságot. Holnap újabb kontinensviadal kezdődik Ankarában, s ezúttal már a nagyváltósúlyú címvédőt tisztelhetjük a 23 éves kiválóságban, akit a tegnapi indulás előtt kerestünk meg.

Deák Zsigmond
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi és hogyan változott meg a környezetében a tavalyi Európa-bajnoki aranyérme óta?
– Minden és pozitív irányban, akár a szakmai, akár az agyagi elismerésre gondolok. Az Eb-cím megszerzése nagy dolognak számít, s ha tavaly már sikerült, az idén miért ne fordulhatna elő újra? Ez nem álom, hanem realitás, ráadásul nagyon sokat dolgoztam érte.
– Mennyire böngészte át a nevezési listát? Úgy tűnik, néhány klasszisellenféllel kevesebbel kell számolnia.
– Ránézésre valóban könynyebb dolgom lehet, hiszen több jó csapat a második vonalával képviselteti magát. Ez persze veszélyeket is hordoz magában, mivel előkerülhetnek amolyan sötét lovak, akiket nem ismerek. Az oroszok közül például Zamkovojt a tavalyi, Hamukovot az idei Bocskai-emlékversenyen vertem meg, erre most egy harmadik bunyóst, a legutóbbi bajnoki ezüstérmest húzták elő. Zömében fiatalabb riválisokkal számolhatok, remélem, nem okoznak majd meglepetést.
– Velük ellentétben az ír William McLaughlint jól ismerheti, hiszen tavaly ősszel Ostravában ő szakította meg több mint egyéves veretlenségi sorozatát, s azóta szintén nem kapott ki senki mástól. Készül a revánsra?
– Bízom benne, hogy vissza tudok vágni az írnek, de az sem zavar, ha valaki más veri meg, mielőtt velem összekerülne. Igazság szerint simán megnyertem azt a meccset, de csúnyán lepontoztak, éppen úgy, mint előtte egy évvel ugyanott egy lengyel ellen. Úgy látszik, a csehországi versenyen nem szeretnek engem, de ezek után én sem őket.
– Még szerencse, hogy az Eb-t Törökországban rendezik… Viszont most fordul elő először, hogy egy szezonon belül Európa- és világbajnokságra is sor kerül. Hogyan tudja „duplán” formába hozni magát?
– Egyértelmű, hogy a vb forog a középpontban, ráadásul olimpiai kvótát is lehet rajta szerezni, viszont az ottani jobb pozíció, a kiemelés érdekében az Eb-n kellene minél eredményesebben szerepelni. Nem beszélve arról a presztízsről, amit a címvédés jelentene. Bár a felkészülés eleje nehezen indult, az utóbbi hetekben sikerült felpörögnöm, jó formába kerültem. Meglátjuk, mellettem, ellenem ki mit tud majd felmutatni.
– Azóta, hogy Moszkvában Eb-t nyert, szerepelt különböző csapatbajnokságokban, a magyar szervezésű nemzetközi BoxingOne-ban, illetve a német Bundesligában is. Ezek beleillettek a felkészülésébe?
– Teljes mértékben, hiszen folyamatos versenyeztetést, terhelést s persze pénzt jelentenek, nem engednek eltunyulni, a súlyom sem megy el, miközben minőségi ellenfelekkel bokszolhatok.
– Legutóbb bő egy hete például az olimpiai bronzérmes román Ionutcal, akit tavaly a moszkvai Eb-negyeddöntőben vert.
– Meg most Temesváron is, s ígérhetem, hogy ha összekerülünk, Ankarában sem születik más eredmény.

Ankarában menni szokott. Egy hete hirdette ki 23,6 év átlagéletkorú, egyszerre fiatal és tapasztalt Eb-csapatát Kovács László szövetségi kapitány. Azóta kiderült, hogy az ankarai kontinensviadalra 40 ország 262 bunyósa nevezett. Mivel az év fő megméretése az őszi olimpiai kvalifikációs vb Bakuban, többen – megfelelő helyettesek birtokában, akik szintén biztosíthatják a jó kiemelést a vb-re – pihentetik néhány favoritjukat. Nálunk a legjobbak utaztak el tegnap isztambuli átszállással a török fővárosba, a szakvezetés elvárása szerint minimum két érem reményében. „Jó állapotban vannak a fiúk, az utóbbi egy hétben a formaélességen is sikerült javítanunk. Illene legalább két érmet szereznünk, s ez benne is van a csapatban. Kérdés, hogy a versenyt pszichikailag ki hogyan dolgozza fel. Többeken látom: nagyon motiváltak” – mondta a szakvezető. A címvédő Bacskain (69 kg), valamint a kétszeres vb-3. és Eb-2. Káté Gyulán (64) kívül Darmos József (91) és Varga Miklós (60) is állt már Eb-dobogón, Nagy Krisztián (56) az idén legyőzte az orosz világbajnok Vodopjanovot. Ankarában a mieinknek jól szokott menni a bunyó, a tavalyi Miniszterelnök-kupán három magyar arany született. Ez most álmaink netovábbja lenne…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.