Támadják a kapitányt

Kozák Danuta öt versenyszámban harcolta ki az indulási jogot az augusztusi kajak-kenu világbajnokságra, de csak háromban állhat rajthoz. Az egyikről, a kajak kettes ötszáz méterről, ha nem is önként, de belátással mondott le, a másiktól, a kajak egyes kétszáz métertől az elnökség hozzájárulásával, a csapat érdekeire való hivatkozással Storcz Botond szövetségi kapitány fosztotta meg. A sportoló klubja, a Honvéd élesen kikelt a döntés ellen, és a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint az állami sportirányítás beavatkozását kéri.

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg azzal a céllal hirdetett meg tegnap délelőttre sajtótájékoztatót a Honvéd kajakszakosztálya, hogy népszerűsítse a válogatón jól szerepelt versenyzőit, ám az esemény jellege váratlan fordulatot vett. Csipes Ferenc, a hölgyek edzője azzal a hírrel érkezett az ezt megelőző edzőbizottsági ülésről, hogy Storcz Botond elveszi Kozák Danutától a K–1 200 m indulási jogát a világbajnokságon. A döntést felháborodás fogadta, hiszen a válogatási elvek között olyan kitétel nem szerepel, hogy női kajak egyes kétszáz és ötszáz méteren nem nevezhető ugyanaz a versenyző a világbajnokságra.
– Már a válogató előtt és alatt is beszéltem erről Csipes Ferenccel, és világossá tettem, hogy a felkészülési programnak megfelelően a maximális kvótaszám megszerzését tartom a legfontosabbnak a szegedi vb-n. A másik két szakágban is alakultak ki hasonló helyzetek, ott mindenki elfogadta ezt. Egyébként ehhez kapcsolódva szeretném megjegyezni, hogy a női kajakosoknál a Kovács Katalin, Csipes Tamara duó úgy indulhat el 500 méter párosban, hogy egyetlen válogatót sem nyert – próbálta magyarázni a döntést Storcz.
Ám az indoklás több sebből vérzik. A Kovács, Csipes páros felemlegetésével a kapitány csak tetézi a bajt. Mégis, kit kellene indítani, ha már a győztes Szabó, Kozák egység nem szerepelhet, mert Kozák ötszázon szólóban versenyzik? Storcz csak nem arra akar utalni, hogy háttéralkuk befolyásolják a csapat összeállítását? Másrészt, Csipes, csakúgy, mint Kozák, tagadja az egyeztetés tényét. A maximális kvótaszámra való hivatkozás lehet érdemi szempont. Bár Csipes Ferenc erre is szolgál cáfolattal:
– Az Európa-bajnokságon a Szabó, Kozák, Benedek, Kárász összetételű négyes indul. Szakmailag abszolút megalapozott, hogy a négy lány a vb-n is kvótaszerző helyen végez, és a Csipes, Kovács duóval együtt így is meglenne a maximális hat londoni hely. Másról van itt szó. Paksy Tímeának, a szövetség vezetőivel jó viszonyt ápoló Sztaics István tanítványának kellett helyet csinálni a vb-csapatban.
Súlyos szavak, de tételezzük fel, hogy a kapitányt kizárólag szakmai szempontok vezérlik. Még abban is igazat adhatunk neki, valószínűleg erősebb a magyar csapat úgy, hogy Kozáktól elveszik a kétszáz egyest, s Kovács Katalint ültetik be a négyesbe a vb-n. Ám az nem járja, hogy mindezt a válogatók után ötli ki. Olyan ez, mintha az MLSZ a sportág érdekeire való hivatkozással az aranyérmes Videoton helyett a Debrecent indítaná a BL-ben.
Ősszel, amikor kőbe vésik a magasztos, de rendre megszegésre ítélt válogatási elveket, nem lehet felkészülni a váratlan eseményekre – így például arra, hogy Janics Natasa időközben megfogan –, de legkésőbb az első hazai erőpróba után szólhattak volna Kozáknak, ne erőltesse a kétszáz egyest. Ám a más irányból, más okból is egyre hangosabban bírált Storcz, mint Karinthy rossz diákja, csak az adott „felelést” akarta megúszni, abban bízva, hátha Paksy nyer K–1 200-on, s akkor nem lesz botrány. Hát lett.
Arra pedig végképp nincs mentség, amit Horváth Gábor mondott tegnap:
– Felháborítónak tartom, hogy a kapitány velem, mint a legeredményesebb magyar kajak-kenu szakosztály vezetőjével, az idény során egyszer sem egyeztetett.
Ne feledjük, Storcz és Horváth hosszú éveken át egy csapatban készült, 2000-ben és 2004-ben a négyessel közösen diadalmaskodtak az olimpián. Ha Storcz Horváthtal nem ért szót, akkor kivel?
Kevés vonzóbb tisztség van ma a magyar sportban, mint a kajak-kenu szövetségi kapitányé. Storcz Botond nyilván jót akar, ám titokban kigondolt, nehezen indokolható döntéseivel kihívja maga ellen a sorsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.