Túl sok pénzt kapnak az erőművek?

Bizonyosan felfelé hajtja az európai áramárakat, hogy Németország fokozatosan bezárja atomerőműveit – ebben egyetértenek a szakértők. Mindez azonban nemcsak közvetlenül, hanem közvetetten is megterhelheti a magyar energiafogyasztók pénztárcáját. Ugyanakkor a magyar parlament most egy olyan tarifaemelésre mondott igent, ami a drágább piaci villanyár esetén okafogyottá válhat.

Dékány Lóránt
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áramhiány jöhet. Áramszüneteket okozhat az átállás – fogalmazott Jürgen Grossmann, a német RWE konszern vezérigazgatója a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban a német atomerőművek leállítása kapcsán. – A fogyasztók többet fizetnek majd az áramért, és számtalan cég újra átgondolja, hogy megfelelő hely-e a számára Németország – tette hozzá a szakember. Jürgen Grossmann – a Vg.hu összefoglalója alapján – úgy látja, hogy a német kormánynak az a döntése, mely szerint az ország 2022-re teljesen felszámolja az atomenergia-termelést, veszélyezteti Berlin gazdasági vezető szerepét. Mivel az RWE jelenleg négy atomerőművet üzemeltet Németországban, a társaság pert indított a német állam ellen.


Egy múlt héten a parlament elé terjesztett és elfogadott kormánypárti módosító indítvány szerint új elem kerül a villanyszámlánkba kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj néven. Ez kilowattóránként 1,2 forintot tesz majd ki, célja pedig az, hogy támogassa a kapcsolt, vagyis a hőt és áramot vegyesen termelő erőműveket. A hazai villamosenergia-rendszer csaknem nyolcadát kitevő blokkok eddig is kaptak hasonló juttatást, mivel a rendszerirányítót arra kötelezték, hogy a piacinál magasabb áron vegye meg tőlük a megtermelt villamos energiát. (Ennek költsége szintén a villanyszámlánkban jelent meg.) Az új rendszer szerint azonban nem az áram-, hanem a hőelőállítás kap támogatást, s erre nyújt majd fedezetet az új díjelem, amely kisebb összeget jelent, mint a korábbi szisztéma alapján nyújtott forrás.
– Rövidesen akár túlzottá is válhat ez a támogatás – fogalmazott Zarándy Tamás, az Ipari Energiafogyasztók Érdek-képviseleti Egyesülés (Ipenerg) szakértője. A szakember arra emlékeztetett, hogy a kapcsolt termelők korábban arról beszéltek, azért nem tudnak versenyképesen, támogatás nélkül üzemelni, mert nagyon drága a tüzelőanyagként felhasznált gáz, az áram – amit értékesíteni tudnának – piaci ára pedig igen alacsony. Zarándy Tamás most arra hívta fel a figyelmet, hogy a német kormány döntése szerint a következő tíz évben leszerelik a németországi atomerőműveket. Ez azonban drágítja majd a villanyt az egész kontinensen, vagyis a kapcsolt blokkok megtérülési esélye jelentősen nő. A szakértő szerint a szabályozásba bele kellene kerülnie egy gátnak, miszerint ha az áram piaci jegyzésára elér egy bizonyos szintet, akkor csökkenjen a végfelhasználói tarifába építendő 1,2 forintos érték.
– A német döntéssel csakugyan jobb esély nyílhat arra, hogy a hőt és áramot előállító erőművek versenyképesek legyenek – mondta megkeresésünkre a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke. Bercsi Gábor rámutatott, a német kormány döntésére a villamos energia ára a lipcsei energiatőzsdén 5–8 százalékkal drágult. Megjegyezte, a tarifa akkor ugorhat meg igazán, ha hosszú, forró lesz a nyár Európában, mivel így huzamos ideig járna csúcson a fogyasztás. Ugyanakkor szerinte kétséges, hogy milyen hatása lesz középtávon a piacra a nukleáris egységek leszerelésének. – Ha elkezd vészesen emelkedni az áramár, akkor az sem a német, sem az európai gazdaságnak nem tesz majd jót – szögezte le. Bercsi Gábor azt sem tartja kizártnak, hogy Németország vezetése néhány év múlva meggondolja magát. Az MKET elnöke összességében pozitívan értékeli az elfogadott kormánypárti módosító indítványt. – Bár még számos részlet nem tisztázott, megoldódni látszik a kapcsolt erőművek sorsa legalább a soron következő fűtési időszakra – jegyezte meg a szakértő. A törvénymódosítás az új díjelem mellett azt tartalmazza, hogy a kapcsolt blokkok által előállított villanyt a rendszerirányító továbbra is kötelezően vegye át – amennyiben ezt a termelő igényli –, ám ezért piaci árat fizessen. Ez utóbbit a magyar áramtőzsdén kialakult jegyzésár alapján számolják ki. Bercsi Gábor szerint azonban ezt a lehetőséget nem fogják túl sokan kihasználni, mivel a legtöbb erőmű inkább közvetlenül a kereskedőnek értékesíti majd a villamos energiát. A szakember úgy vélte, a termelők számára ez sokkal kiszámíthatóbb környezetet teremt, mint a nehezebben kiszámolható magyar tőzsdei árfolyam. – Mindazonáltal üdvözlendő ez a javaslat, hiszen a termelők számára egyfajta végső megoldást kínál a kötelező áramátvétel – fűzte hozzá a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.