Újabb segélycsomagot kaphat Görögország

Munkatársunktól
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadták az eurózóna pénzügyminiszter-helyettesei tegnap Bécsben a Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök által ismertetett állami megszorításokat, és egy új segélycsomag alapelveiről is megegyeztek. Miközben azonban a csőd szélén álló ország kormányfője sikerrel járt Ausztriában, Athénban a görög kommunisták által támogatott PAME szakszervezet tüntetői elfoglalták a pénzügyminisztériumot, és egy sztrájkra felhívó plakátot helyeztek el a Szintagma téri épület oromzatán. Az új segélycsomag feltételeiről – amelyek ellenőrzésében a nemzetközi részvétel sem kizárt – az athéni kormány hetek óta folytatott egyeztetéseket a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. A brit Reuters hírügynökség szerint a hároméves csomag a 110 milliárd eurós jelenlegi segély helyébe lép majd, és Görögország költségeit két évre biztosítja – pontos számokat egyelőre nem tudni. A Kathimerini görög napilap úgy tudja, hogy 85 milliárd euróból kell majd gazdálkodniuk, amelyből 30-40 milliárd a nemzetközi kölcsön – a fennmaradó öszszeg a felgyorsítandó privatizációból és a magánszektor egyéb adósságcsökkentési hozzájárulásaiból tevődik össze.
Papandreu Bécsből Luxemburgba utazott, ahol Jean-Claude Junckerrel, az uniós pénzügyminiszterek csoportjának vezetőjével találkozott, és beszámolt neki a görög kormány középtávú költségvetési tervezetéről. A program nagyjából 6,4 milliárd eurós megszorításokat javasol a költségvetési hiány csökkentésére, amiért cserébe nemzetközi tartozásai jelentősen csökkennének. A tervet az IMF és az Európai Központi Bank tegnap kora este jóváhagyta. A két szervezet megerősítette, Athén így várhatóan hozzájuthat a nemzetközi pénzügyi támogatás következő, 12 milliárd eurós részletéhez. Közben Andrew Balls, a világ legnagyobb vagyonkezelő vállalata, a Pimco európai portfólióigazgatója úgy nyilatkozott, az eurózóna jelenlegi válasza a görög adósságválságra nem működik, mivel Görögország „lényegében fizetésképtelen”. Ezért szerinte az euróövezetnek egy B tervet is el kellene fogadnia, amely a görög adósság átstrukturálását irányozza elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.