Ukrán zászlóbotrány

Az ukrán alkotmánybíróság törvényellenesnek mondta ki a sarló-kalapácsos vörös zászló kitűzését a közintézményeken a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján. Döntését a taláros testület azzal indokolta, hogy a győzelem zászlaja nem szerepel az ország alaptörvényében rögzített állami szimbólumok között.

Székely Gergely
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az alkotmánybíróság határozata elméletileg lezárja a győzelem lobogója hőskölteményének újabb fejezetét, a pontot a történet végére még korai lenne kitenni. A kommunisták vezetője, Petro Szimonenko ugyanis szombaton a párt kijevi 44. kongresszusán elhangzott beszámolójában árulásnak és szégyenteljesnek nevezte a taláros testület döntését, azt hangoztatva, hogy a kommunisták soha és senkinek nem engedik meg a „győzelem szent vörös zászlajának a megalázását”, sem pedig használatának betiltását. A mindig sarkosan fogalmazó Lenin fiú, Jevhen Carkov szerint a döntéssel a „hatalom ismételten megmutatta igazi arcát”, és ezzel együtt azt is, hogy „Ukrajna egységének megteremtését a nácizmus zászlaja alatt képzeli el”. A kommunista honatyának a parlamentben elhangzott kijelentéseivel egy kisebb verekedést is sikerült kiprovokálnia, amely során elvbarátai és néhány ellenzéki képviselő ugrott egymásnak.
Az ukrán sajtó által a „vörös zászló hőskölteményeként” emlegetett történet ez év áprilisában kezdődött, amikor is a kormánykoalícióhoz tartozó kommunisták kezdeményezésére a parlament törvénybe foglalta a vörös zászlónak a győzelem napján történő kitűzését, amely országszerte heves tiltakozásokat váltott ki. Bizonyára ezzel magyarázható az is, hogy Viktor Janukovics államfő már csak jóval a győzelem napja után, május 20-án írta alá döntést, az elnöki kancellária ugyanis vélhetőleg jobbnak látta megvárni a felborzolt kedélyek lecsillapodását.
Elemzők szerint azonban botorság lenne azt hinni, hogy az alkotmánybíróság, amely valójában alkotmányos puccsal adta a jelenlegi hatalom kezébe a teljhatalmat, most egyszerre önvizsgálatot gyakorolt, és szembefordult megbízóival. Erről ugyanis szó nincs, állítja Vitalij Portnikov, a TVi tévécsatorna politikai adásainak főszerkesztője, aki szerint döntésével az alkotmánybíróság nyilvánvalóan azt akarta reprezentálni, hogy Ukrajna szabad és demokratikus ország, amelyben a bíróság akár az államfőt is képes felülbírálni, ha az törvénysértést követ el.
Pénteken egyébként még egy újabb kellemetlen hír érte a kommunistákat: a szumi megyei Lebegyin városban az éj leple alatt ismeretlen tettesek lefűrészelték a vasbetonból készült Lenin-emlékmű fejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.