A bankszektor visszásságai

Torkos Matild
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ötvenkilenc éves észak-karolinai férfi, aki korábban sohasem került összetűzésbe a törvénnyel, hosszú ideje munkanélküliként tengette életét, így aztán társadalombiztosítása sem volt. Egy nap, amikor már elviselhetetlen fájdalmak kínozták, fogta magát, bement a legközelebbi bankba, összeszedte összes bátorságát, és odacsúsztatta az előző este gondosan előkészített cetlit, rajta a reszketeg, kézzel írt, udvarias hangvételű kéréssel. „Kérem, adjon nekem 1 dollárt.” A mondat végéről még a felkiáltójelet is leszerénykedte, megelégedett egy ponttal. Nehogy megijedjen a banktisztviselő, és véletlenül még valami baja essék. Egyszeri bankrablónk, miután megkapta egydollárosát, békésen leült egy székre a tett színhelyén, és türelmesen megvárta a rendőröket. Célja az volt, hogy megkapja a szükséges orvosi ellátást kínzó nyavalyáira egy börtönkórházban. Ingyen. Mert a kezelést, amire szüksége lett volna, piaci áron megfizetni nem tudta. Így akarta rá felhívni a figyelmet: tarthatatlan, hogy emberek az egészségügyi ellátásból is kiszorulnak, ha elveszítik a munkájukat.
A minap Magyarországon az egyik kereskedelmi bank biztonsági szolgálatánál gurult el a gyógyszer. Történt, hogy a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) mintegy ötven szimpatizánsa szabályosan megszállta a CIB Bank Medve utcai székházának bankfiókját, ahol állítólag olyan kérdésekkel zaklatták a banktisztviselőket, amelyekről igen hamar kiderült, hogy nem valódi hitelügyintézés a céljuk, hanem sokkal inkább az ügyfélforgalom ellehetetlenítése. Demonstráció volt ez a javából, banki konstrukciókkal kapcsolatos álkérdésekkel zaklatni az alkalmazottakat úgy, hogy közben a résztvevőknek eszük ágában sincs a bank szolgáltatásait igénybe venni.
A VÉSZ már korábban is nem annyira szokványos akcióival hívta fel magára a köz figyelmét, például amikor a vállalkozók munkájának ellenértékét meg nem fizető fővállalkozó cégekre hozták rá a frászt azzal, hogy fogták magukat, és markos legényekkel egyszerűen visszabontatták a házat, és elvitték úgymond kárenyhítés gyanánt a beépített értékes ajtókat, radiátorokat. A nagy hatalmú bankokkal szemben, ha történetesen ők bújnak ki trükkös módon az elvégzett munka ellenértékének megfizetése alól, tényleg tehetetlen a vállalkozó. A bírósági út az időt zseniálisan húzni képes jogászcsapatnak köszönhetően nem csupán rögös, hanem egyenesen járhatatlan. Nem sok eszköz marad a becsapott vállalkozók kezében, mint a VÉSZ által követett, botrányt okozó s így a sajtó figyelmét kivívó akciók. Mint amilyen a múlt heti, ügyfélforgalmat ellehetetlenítő akció volt. Hirdethetnének persze bojkottot is, ám ennek még nincs akkora hagyománya Magyarországon, hogy eredménnyel kecsegtessen. Nincs kétségem afelől: előbb-utóbb rákényszerülünk arra, hogy elsajátítsuk a tiltakozásnak ezt a hatékony formáját is.
A bank biztonsági szolgálata ostoba közleményével megtette azt a szívességet, hogy ráirányítsa a figyelmet a VÉSZ akciójára. Bankrablási kísérletnek tekintette a demonstrációt. Még jó, hogy miután eljutottak erre a felismerésre, nem lőtték szitává a demonstrációs céllal élénken érdeklődő, ezáltal a banktisztviselőkben és a valódi ügyfelekben „félelmet keltő” álügyfeleiket. A bank kemény közleményt adott ki a jövőre nézvést is. Eszerint: „A CIB Bank alapvető célja a folyamatos üzletmenet biztosítása, valamint betéteseinek és befektetőinek védelme. Így amennyiben a jövőben hasonló jellegű, előre be nem jelentett demonstrációval és fenyegető fellépéssel szembesülünk, azt a továbbiakban is bankrablási kísérletnek tekintjük, és ehhez kapcsolódóan minden szükséges jogi lépést meg fogunk tenni.”
Nem kellett sokáig kutakodni a világhálón, hogy kiderüljön, miféle konfliktus áll a CIB-nél bankrablási kísérletként megélt demonstráció hátterében. A szálak a CIB Bank projektjeihez vezetnek, ahol állítólag az építőmunkára szerződő cégek vezetői közül többen fizetség helyett a következő, eukonformnak nehezen nevezhető, fenyegető ajánlatot kapták: „Satuba teszem a fejeteket.” Az üzenet állítólag a BL Yacht Club új ciprusi tulajdonosától, a Mertonston Ltd.-től jött. A cégvezetők azzal vívták ki az offshore vitézek haragját, hogy szóvá merték tenni a CIB Bank által aláírt szerződésben szereplő és teljesített követelésük kifizetését. 2006 márciusában a CIB Bank Váci úti székházában kötött szerződésekben egy cég ingatlanértékesítésre, egy másik pedig konyhabútor-beépítésre vállalkozott a BL Yacht Club-projekt – 153 lakásos lakópark egy kikötővel Balatonlellén – megvalósítására. A CIB Bank volt a telek és a teljes projekt tulajdonosa.
Később az ügyeket intéző ügyvédi iroda az ötmilliárdos projektet a CIB Bank által vállalt szerződésekkel egy ciprusi offshore cégnek eladta. A tulajdonosváltást követően a már elvégzett munkák után a kifizetések megszűntek, ezért a cégek felszámolást kezdeményeztek a ciprusi offshore cég ellen. Mire jött is a huszáros, Magyarországon bevett gyakorlatnak számító ellenlépés: az összes ingatlant eltüntették a cégből, így egy kiürített offshore céggel találták magukat szembe a fizetésre váró vállalkozások. A pórul járt vállalkozók állítják: a CIB Bank lényegében saját magától vette meg a projektet, mivel ő finanszírozta az offshore céget. Az ingatlanok pedig, mivel az offshore cég nem fizetett, újra a CIB Bank tulajdonába kerültek. A kifizetetlen számlák meg ott maradtak az üres offshore cégben. Akkor most kit is raboltak itt ki? Az, hogy a VÉSZ aktivistái erőszakosnak is nevezhető akciókra kényszerülnek, nem kizárólag az ő heves vérmérsékletüknek tudható be. Nem csupán náluk kerül egyre alacsonyabbra az ingerküszöb.
Előbb-utóbb az otthonukat elveszítő devizahiteleseknél is elpattan a húr. A kormány a vélt vagy valós lehetőségei szerint elment a lehetőségek határáig az árfolyam rögzítésével meg azzal a néhány intézkedéssel, amellyel azokon igyekszik segíteni, akiknek nincs három hónapnál hosszabb fizetéselmaradásuk. De mi lesz a többi százezrekkel? Az ügyészség például azt állítja, hogy nincs lehetősége közérdekű per indítására a bankok ellen, amelyek neves szakértők állítása szerint hibás terméket értékesítettek a külföldi devizaárfolyamokhoz kötött kölcsönügyleteikkel. Tényleg minden rendben van egy olyan hitelkonstrukcióval, ahol a kamatok úgy elszállhatnak, hogy a megvásárolt lakás, a befizetett önrészt és az időközben teljesített törlesztéseket is figyelembe véve, nem elég fedezet a teljes adósságra? Hogy az adós nem csupán otthonát veszítheti el a frank–forint árfolyam alakulása miatt, hanem még egy életre adósrabszolgasors vár rá?
A minap zsaroló uzsorást fogott el a rendőrség Nyíregyházán. Akit zsarolás bűntettének megalapozott gyanújával vettek őrizetbe, mert többször bántalmazta a hitelkérőt, és azzal fenyegette, hogy megöli, ha nem törleszt rendesen. A férfi, az illegális magánbankár évek óta rendszeresen adott kamatos kamatra kölcsönt egy ismerősének. A hitelkérő 3,6 millió forinttal többet fizetett vissza, mint amennyi kölcsönt kapott. Az egyik hitelügy uzsorakölcsönnek számít, a másik törvényes hitelkonstrukciónak. Az egyiknél verőemberek jönnek a pénzért, a másiknál bírósági végrehajtók. Az azonban elgondolkodtató, hogy még azt sem meri vállalni az adóforintjainkból működtetett ügyészségünk, hogy Róna Péter közgazdászprofesszor szakvéleményére alapozva hibás terméknek tekintse ezeket a hitelkonstrukciókat, és pert indítson ellenük.
Talán ideje lenne gyakorolni a tiltakozásnak a bojkott műfaját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.