A fatornyos, festői Felső-Tisza-vidéken

H O N F O G L A L Ó<br /><br />Magyarország északkeleti sarka eszményi célpont a belföldi túrázók és kirándulók számára: élővizek, sok helyütt érintetlen, felfedezésre váró táj; paradicsomi sík terep a kerékpározóknak, gyors sodrú folyók és pihentető partok az evezősöknek; temérdek építészeti, néprajzi és történelmi látnivaló. Még a háborúk megkímélte nyugati országokban sem találni olyan sok – ötven-hatvan! – középkori eredetű műemlék templomot egy akkora területen, mint amilyen a Nyíregyháza és az országhatárok közötti négyszög.

Ludwig Emil
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy „hibája” Szabolcs-Szatmár-Beregnek, hogy messze esik az ország központjától és a Dunántúltól, a drága közlekedési költséget azonban hamar kiegyenlítik a jutányos szállásdíjak, a vendéglátóhelyek és turisztikai szolgáltatások árai. A Szamosközben és a beregi Tiszaháton élő emberek vendégszeretete, kedvessége nem fejezhető ki pénzben. Sokan jobban ismerik már az igazán távoli Székelyföld falvait és műemléki látnivalóit, mint a Nyírség és a Szatmár gótikus, freskódíszes templomait, az üde zöld tájképhez tartozó, régi ácsmesterek alkotta, karcsú harangtornyokat. Lássunk néhány egetverő példányt közülük!
A Báthoriak birodalma
A vidék történelmi-művészeti központjának, Nyírbátornak zászlós főurai, az ecsedi Báthoriak a XIII. század végén kapták birtokul a települést IV. (Kun) Lászlótól. A XV. században országos rangra emelkedett család kimagasló tagja, Báthory István erdélyi vajda – Mátyás király kedvelt embere – az 1479. évi kenyérmezei csatában szétszórta Ali bég Erdélybe tört seregét, megkaparintotta a törökök zsákmányát, megosztozott rajta alvezérével, Kinizsi Pállal, majd a maga részét építkezésekre fordította. 1480-ban rendházat alapított a Szent Ferenc szegényeinek, pár év alatt megépült Bátorban a klastrom a hozzá tartozó Boldogasszony-templommal. István vajda ezzel még nem elégedett meg, egy második, még hatalmasabb csúcsíves templom építését rendelte el nem messze a barátokétól. Az 1488-ra befejezett, kései gótikus hálóboltozatos csarnoktemplom a maga nemében a legszebb magyarországi épület; az 1493-ban meghalt, bőkezű kegyúr a szentély szarkofágjában nyugszik. A monumentális épület közelében 1640 körül ácsolták a harminc méter magas, remek mívű tölgyfa tornyot a harangok számára. A XVI. század óta a reformátusokat szolgáló templom és a torony renoválása az idén fejeződött be.
Továbbindulva a Nyírbátor körüli falvakba, egyre-másra olyan remek gótikus építészeti részletekre – díszes faragott kapukra, kőrácsos ablakokra és szentségtartó házakra – leszünk figyelmesek a (többnyire református) templomokon, amilyeneket csak jeles középkori városokban – Budán, Pozsonyban, Kolozsváron vagy Bécsben – láthatunk Mátyás uralkodásának idejéből. A ferences templom szamárhátíves kapujának utánzataiba ütközünk Nyírpazonyban, Balkányban és az elhagyott Nagygécen, míg a nagy Báthori-templom egyenes szemöldökű, gótikus bejáratát Nyírturán (1488), Tarpán, Túrricsén, Beregsurányban és Darócon, Sonkádon és Nagyszekeresen látjuk viszont. Mérműves ablakok, csúcsíves kapuzatok és szentségházak díszítik a varsányi, jánkmajtisi és túristvándi, valamint az anarcsi, tiszabezdédi, szentmártoni, vajai és kölcsei templomokat. A nyírbátori kőfaragómesterek és legényeik szívesen elszegődtek egy kis „vendégmunkára”, ha egy kis ráérő idejük akadt.
Gótikus eredetű fatornyok
Jellegzetes tájképet formáló építmények a Felső-Tisza és a Szamos mentének fa harangtornyai. A román korban keletkezett falusi templomok zöme torony nélkül épült, a később keletkezett egyházak kőtornyai is veszélyesek voltak, tűz vagy földrengés esetén ugyanis a súlyos harang lezuhant, és összezúzta a templomhajót, önmagát vagy mindkettőt. Emiatt – amint az itáliai campaniléket – néhány méterrel távolabb emelték a tornyokat a templomtól. Másféle olasz kapcsolat, hogy a csúcsíves stílus idejében Nyugat-Magyarországon is elterjedt a négy fiatornyos, hegyes gúla formájú kősisak, amelynek divatja Toszkánából indult el hódító útjára. Pozsony vidékén és a Csallóközben még ma is látni néhányat belőlük régi templomokon, a vándorló ácsmesterek később ezek mintájára kezdték alakítgatni, stilizálni a fatornyokat. Végül is egy roppant konzervatív, gótikus formát, szerkezetet örökítettek át az ország északkeleti részére és Erdélybe.
A legrégebbi és legmagasabb e tornyok közül a Tisza-parti Zsurkon áll: 1560 körül épült, 41 méter magas. Harminc métert elérő gombjával a nyírbátori következik utána a sorban, Vámosatya román kori egyháza közelében 26,5 méteres, szintén XVII. századi fatorony magasodik. A Tivadarban 1937-ig állt fatorony – eredeti rajz alapján készült – pontos mása a nyíregyháza–sóstói skanzenban látható (a község kempingje mellett most ácsolnak egy új, kisebb tornyot, talán a hiányos falukép miatt?). A helyén csodálhatjuk meg az 1781-ben készített, 26,5 méter magas lónyait és a nála tíz évvel fiatalabb, alacsonyabb kölcseit; a nyírmihálydi torony 1793-ból származik. Újabb keletű (1822) a Móricz Zsigmond szülőfalujában, Szatmárcsekén lévő fatorony, egyike a legszebb formájú népi építészeti emlékeinknek. Kisebb méretű, „otthonosabb” harangtornyocskák egészítik ki az amúgy is szépséges tákosi, márokpapi, piricsei és nagyszekeresi (1771) templomok látványát.
Fehérgyarmat város arculatát szintén meghatározza a református egyház hatalmas tornyát megkoronázó, karcsú, négy fióktornyos, zsindelyborítású fasisak. 1971-ben szinte az egész települést elvitte a kiáradt Szamos, a középkori eredetű templomnak azonban nem tudott ártani az egész vidék legfőbb ura – és békeidőben kezes szolgája –: a víz.
Malmot hajtó, kenukat
vivő folyók
Túristvándiban található az ország legszebb vízimalma. Az idilli fekvésű, vendégfogadásra berendezkedett település népipari műemléke működőképes, a molnár a látogatók kedvéért megnyitja a zúgó zsilipjét, engedi forogni az öreg kereket, hadd „énekeljen a malom”. Sajnos, hogy a Tisza, a Szamos, de még a Túr is a meg-megismétlődő károkozásai kapcsán hallat magáról az utóbbi évtizedekben. Igaz, hogy már Petőfi is megírta félelmetes élményét a bőszülten rohanó Tiszáról, és egy esősre fordult vízi túra alkalmával nekem is volt részem éjjeli tábormentésben, a kenuk biztonságos helyre cipelésében a hirtelen métereket nőtt árvíz elől. Mégis, a legszebb túraprogramok a vízhez, főleg a Tiszához kötődnek. A nyári szezonban több helyen is lehet kenukat, túrakajakokat bérelni, a szállással és szállítással is kombinált lehetőségekről a www.kenutura.hu-n és a rokon honlapokon lehet tájékozódni. Ugyanez vonatkozik a kerékpárkölcsönzésre és mindenféle egyéb szolgáltatásra a www.tourinform.hu oldalain.
Ami pedig a műemlékeket és a kulturális értékeket, megnéznivalókat illeti, e szinte csak címszavas ajánló befejeztével aggódva látom, hogy milyen sok további program, tartalmas és kellemes időtöltés vár a fatornyos Felső-Tisza-vidékre látogatókra. Szerencsés utat!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.