A júniusi éjszaka színes szövete

Az idén is telt ház volt a legtöbb helyen a kilencedszer megrendezett múzeumok éjszakáján. A pénteken este hattól szombaton éjjel két óráig tartó programban Budapesten több mint száz múzeum, galéria, kulturális és oktatási intézmény vett részt, s több vidéki városban,  például Veszprémben, Szegeden is most ünnepeltek.

P. Szabó Ernő
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dodolának hála, kellemes, szép éjszaka volt a pénteki. A szentendrei dalmátok azt tartják, hogy akkor jön az eső, amikor Dodola, horvátul Perperuna vagy Preperusa istenasszony teheneit, azaz a felhőket feji. Nos ez már néhány napja megtörtént, hiszen Pistyur Imre szobrászművész kiállítása – amelyen az emlegetett hölgy szobra is szerepelt – derült időben nyílt meg a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, mintegy összekötve egymással a múlt szombati vidéki és a pénteki budapesti Múzeumok éjszakáját.
Ugyanúgy, ahogyan a Budakeszi úti Ybl-villa köti össze a XIX. századi műpártoló polgárság és a remélhetőleg újra megerősödő, művészetet támogató, szép házakat építő polgárok világát. Ma újra régi szépségében ragyog a főváros egyik legszebb neoreneszánsz épülete, érdemes volt kivárni a hosszú sort – annál is inkább, mivel csak egy éjszakára nyílt meg a nagyközönség előtt a rendezvény- és vendégház. Lehet, hogy még emlékezetes a látogatás azok számára, akik az emeleti hálószobákat is megtekinthették, sőt, akár még abba a tükörbe is beletekinthettek, amelyben tavaly a Budapestre látogató Roger Moore nézte magát?
E sorok írója nagy-nagy elszántságot látott a saját arcán a tükörben, amelyre szüksége is volt annak, aki részletes programot dolgozott ki magának a Múzeumok éjszakájára, benne a Műcsarnokkal, a Szépművészetivel, a Nemzeti Galériával, a most megnyílt televízió- és rádiómúzeummal. Ember tervez, isten végez, juttathatta azonban az eszünkbe ezúttal Dodola, hiszen az ütemterv már az Iparművészeti Múzeum udvarán megváltozott. Igazi romkocsmahangulat fogadta itt a látogatókat, a restaurálásra váró lanternával és bajor sörrel, páros kolbásszal a fák alatti hosszú asztalon. Odabent? Ott pedig szó szerint perzsavásár közepébe csöppent, perzsa és török koncertek, néptánc, a designvásár több mint száz iparművésze várt rá, no meg mázas Zsolnay épületkerámiák, amelyek révén egy darabka történelmet vihetett haza – s amelyek megvásárlásával a múzeum restaurálásához járulhatott hozzá. Izgalmasan ötvöződött múlt és jelen, a múzeum és a mindennapok, a múzeumi kiállítások és a társművészetek világa a Néprajzi múzeum Az éjszaka szövete programjában is. Ezen az estén volt látható először az új, Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás, amely a nők munkájába sűrítve idézte meg a magyar, székely, szerb, román kultúra közös értékeit. Ugyanolyan revelatív élmény e tárlat, mint a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band koncertje volt a Liszt Ferenc és a „czigány zene” című kiállítás apropóján. A papír, amelyre a meglátogatandó múzeumok nevét írtam, ekkorra már elkallódott valahol: megvallom, a zene végeztével, éjfél körül meg sem próbáltam megkeresni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.