A kémbotrány bírája már lelepleződött

Némileg meglepődhetett a közvélemény azon, hogy a súlyos, államellenes bűncselekményekkel gyanúsított volt titkosszolgálati vezetőkkel szemben nem alkalmazták a legszigorúbb kényszerintézkedést, vagyis egyiküket sem helyezték előzetes letartóztatásba. Érthetőbbé válhat a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának döntése, ha megnézzük, ki járt el az ügyben. Varga Béla ugyanis az a bíró, akinek pártatlansága és elfogulatlansága egyszer már megkérdőjeleződött, amikor szocialista politikusokat is érintő eljárásban vezetett tárgyalást.

Munkatársunktól
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bíró munkájával kapcsolatban az egyik legsúlyosabb kritika, ha megkérdőjeleződik pártatlansága, függetlensége, elfogulatlansága és előítélet-mentessége. Varga Bélával, a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának bírájával éppen ez történt évekkel ezelőtt, amikor egy politikai vonatkozású büntetőeljárásban járt el. Varga Béla lelepleződött, kiderült, hogy kivételezett eljárásban részesítette a Medgyessy-kormány állami vezetőit, és ezzel alkotmányos elveket sértett meg. Az általa vezetett bírói tanács tárgyalta a maffiaellenes központ volt vezetője ellen 2004 februárjában indult büntetőpert. Bácskai János dandártábornokot a K&H-botrány főszereplőjével, Kulcsár Attilával való kapcsolata miatt vádolták meg hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, 2008-ban felfüggesztett szabadságvesztéssel és lefokozással büntették. Az akkori eljárásban tanúként hallgatták ki a Medgyessy-kormány kancelláriaminiszterét, Kiss Pétert, valamint Tóth András volt nemzetbiztonsági államtitkárt és a polgári elhárítás akkori vezetőjét, néhai Zsohár István vezérőrnagyot. Amikor azonban a magas rangú személyiségek megérkeztek a bíróság épületébe, Varga Béla a katonai tanács elnökeként megszakította a tárgyalást, és esetenként 25-30 percre hivatali szobájában különbeszélgetésre fogadta a tanúkat. A történtek miatt Bácskai védője, Ilcsik Sándor kifogást emelt, mert szerinte – miként későbbi beadványából kiderült – a beszélgetések „súlyosan sértették a büntetőeljárás szellemét, annak pártatlanságába és elfogulatlanságába vetett bizalmat”. Ilcsik megjegyezte azt is, hogy Tóth András kihallgatása soron kívül történt, a védelemnek ezért nem volt módja felkészülni a tanú kihallgatására, és ez védői jogokat sértett.
A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa a Varga Béla vezette tanács ítélkezési gyakorlatát „felülbírálatra alkalmatlannak” tartotta az eljárási hibák, az ítélet megalapozatlansága, a tényállás felderítetlensége és az indokolási kötelezettség részbeni elmulasztása miatt. Az ítélőtábla ezek miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasított, amelyet azonban már a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsának kellett lefolytatnia.
A végzés indokolásában a védelem fenti kifogásaival kapcsolatban az ítélőtábla rámutatott arra, hogy a Magyar Köztársaság alkotmánya szerint a bíróság előtt mindenki egyenlő, és mindenkinek joga van a független és pártatlan bíróság tisztességes eljárásához. A bírák jogállásáról szóló törvényt is idézték, hogy a bíró köteles minden olyan megnyilvánulástól tartózkodni, amely csorbíthatja a bírósági eljárásba vetett bizalmat és a bíróság tekintélyét. Hivatkoztak még egy alkotmánybírósági határozatra is, amely szerint a pártatlan bírósághoz való alapjog az eljárás alá vont személy iránti előítélet-mentesség és elfogulatlanság követelményét támasztja a bírósággal szemben. – Ez egyrészt magával a bíróval, a bíró magatartásával, hozzáállásával szembeni elvárás, másrészt az eljárás szabályozásával kapcsolatos objektív követelmény: el kell kerülni minden olyan helyzetet, amely jogos kétséget kelt a bíró pártatlansága tekintetében – olvasható az ítélőtábla végzésében, amely leszögezi, a „védőnek az első fokon eljáró tanács elnökének az egyes tanúkkal kapcsolatos magatartását kifogásoló felvetése jogos és alapos”.
Varga Béla volt az a bíró is, aki a napokban a kémbotrányban érintett titkosszolgálati vezetőkkel szembeni kényszerintézkedésekről döntött. A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, Galambos Lajost házi őrizetbe helyezte. Utódja, Laborc Sándor és a területet miniszterként felügyelő MSZP-s Szilvásy György vonatkozásában azonban az ügyészségi indítvánnyal szemben nem jogerősen úgy döntött: szabadlábon védekezhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.