A lengyel–magyar szolidaritás

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékszem, amikor 1989-ben a Lengyel Független Diákszervezet (NZS) varsói képviselőjeként Nagy Imre szimbolikus újratemetésére Budapestre érkeztem. Emlékszem arra a családra, amelyik fehér-piros zászlót tűzött ki otthonára, ahol aznap tizenkét lengyel fiatalnak adott szállást. Emlékszem a magyarok tömegeire, akik szabadságuk visszaszerzését ünnepelték, és akkori fiatal társunkra, Orbán Viktorra, aki beszédet intézett az ünneplőkhöz. Emlékszem a Fidesz és a Lengyel Független Diákszervezet későbbi, közös tüntetésére a szovjet nagykövetség előtt, ahol együtt kiabáltuk: „Lengyel–magyar szolidaritás!”
Fontos, hogy emlékezzünk ezekre az érzelemteli pillanatokra most is, amikor Magyarország átadja nekünk, lengyeleknek az Európai Unió soros elnökségét. Nemcsak a jóízű nosztalgiázás miatt, hanem a mindkét fél számára hasznos politikai együttműködés érdekében. Arról kell beszélnünk, tudunk-e még szorosabb kapcsolatot teremteni, és hogy közösen tudunk-e teremteni egy erős Közép-Európát. A romantikus deklarációk ellenére ez eddig nem sikerült. Őszintén szólva lehetne erősebb is a lengyel–magyar együttműködés. Hogy az elmúlt időszak pozitívumairól is szóljak: húsz évvel a Nagy Imre újratemetésén mondott beszéde után Orbán Viktor Magyarország újraválasztott miniszterelnökeként varsói látogatással kezdte a kormányzást, ami a közeledési hajlandóság egyértelmű politikai gesztusa volt. S bár állítólag miniszterelnökeink között mérsékeltnek mondható a személyes vonzalom, a magyar uniós elnökség alatt is volt együttműködés. Lengyelország nem csatlakozott az Orbán Viktort és pártját elítélő kórushoz a médiatörvény elleni tömeges támadások idején, és egyes tárcák – például az igazságügyi miniszterek – között kimondottan szoros és intenzív a kapcsolat. Krzysztof Kwiatkowski és Navracsics Tibor a rendszeres tapasztalatcserén túl közös programokat is elindított. Ilyen például a Lengyel–magyar együttműködés 2011, amelynek keretében Magyarországon kiállítást szerveztek Andrzej Przewoznik emlékére, történelmi tábort indítanak lengyel és magyar gyerekeknek a Balatonnál és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fiatal lengyel jogász gyakornokokat fogad. Amikor Budapesten jártam, a KIM-ben többször hallottam, hogy a magyarok mennyire komolyan veszik a lengyel– magyar együttműködést, és ezt erősítette meg a lengyel miniszter, Krzysztof Kwiatkowski is. Ezek jó jelek: ha a közös munka minél több területen megvalósul, valóban létrejöhet az említett közép-európai blokk.
Nemrég egy Európa–Oroszország témában rendezett vitán a lengyel értelmiség egy képviselője azt mondta: hasonló blokkok építése az Európai Unió egységét veszélyeztetné. Azt mondta: ma nincs miért, ki ellen közép-európai blokkot építeni, együtt kell működni mindenkivel. Mindezt naiv és veszélyes meglátásnak tartom, amely nem hajlandó tudomást venni a nacionalizmus európai térnyeréséről, és úgy véli, az Európai Bizottság automatikusan képviseli az érdekeinket például a gázvezeték-hálózataink összekötése területén. Látni kell, hogy Európában minden állam egyre világosabban fogalmazza meg nemzeti érdekeit, az unió pedig nemcsak az együttműködés, hanem az érdekeinkért vívott harc területe is. Ezen a porondon pedig egyedül sem Magyarország, de a sokkal nagyobb Lengyelország sem tudja felvenni a versenyt Németországgal, Franciaországgal vagy Olaszországgal.
Egy 27 tagállamból álló szervezeten belül könnyen meg lehet bennünket osztani. Természetes tehát, hogy azokkal kell összezárni, akikkel reális a szövetségkötés, és akikkel öszszekötnek minket érdekeink és félelmeink. Magyarország, Csehország, Szlovákia, a balti államok és Lengyelország alapvető kérdésekben, mint a biztonságpolitika, energiabiztonság és a gazdaságpolitika számos vonatkozása, hasonló helyzetben van. Hasonlók a tapasztalataink és céljaink.
Fontos, hogy komolyan vegyük az együttműködést minden területen, és Lengyelország is – amellyel szemben gyakori kritika, hogy nem kezeli partnerként a hozzá bizalommal forduló országokat – magas szinten képviseltesse magát a fontos közép-európai találkozókon. Nem szükséges, hogy Varsó a közép-európai blokk vezetője legyen, de méretéből fakadóan koordinátori szerepet kell vállalnia. Lássák partnereink, hogy mi az ő nagykövetük is vagyunk. Túl egyszerűnek tűnnek ezek a gondolatok? Valóban azok. Csak épp a megvalósulásuk várat még magára.
A 90-es években a mainál élénkebb próbálkozások voltak a közép-európai együttműködés kiépítésére. Kissé mintha vetélytársakká tett volna minket az uniós csatlakozásért vívott küzdelem. Ma viszont mindannyian az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk, és ezekben az intézményi keretekben újra szükséges magunkra találnunk. Közösen kell harcolni komoly érdekeinkért. A lengyel uniós elnökség kiváló alkalom arra, hogy országunk ebben a feladatkörben mutatkozzon meg, erősítse szerepét, támogassa a magyar, cseh, szlovák, lett, észt és – ha sokszor nem is könnyű – a litván érveket, kezdeményezéseket. Ha ezt nem tesszük meg, akkor ugyan melegszívű írások születhetnek rólunk az Economist és a Financial Times hasábjain, de kevés valós befolyásra teszünk szert az ügymenet és a helyzetünk reális javítása érdekében.
Úgy érzem, a mostani lengyel kormány ezt egyre jobban érti. A lengyel elnökség asztalára kerülő magyar bor – amelynek, különösen a villányi fajtáknak magam is nagy kedvelője és szenvedélyes fogyasztója vagyok – nem pusztán kétirányú gesztus, hanem az együttműködés szimbóluma is lehet. A magyar–lengyel kötődés kulturális, történelmi és érzelmi alapokon nyugszik. Érdemes az egymást követő uniós elnökség pillanatában felismernünk, hogy amikor a globális ügyekben az olyan, sokat próbált intézmények, mint a NATO vagy az Európai Unió, kevésbé bizonyulnak hatékonynak és igaz szövetségesünknek, nekünk egymás felé fordulva most kell egy erős Közép-Európát kiépítenünk.

A szerző a lengyel Rzeczpospolita vezető publicistája;
cikke egyszerre jelenik meg a Rzeczpospolitában és
a Magyar Nemzetben

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.