A mérnöki presztízs

Vasvári Éva
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a kilencvenes évek elején Szabó Iván – akit Antall József nevezett ki ipari miniszterré – a Műegyetemen tartott előadást az iparfejlesztés jövőjéről, majd véleményük kifejtésére biztatta az egybegyűlteket. Hamar megjött a hallgatóság bátorsága, s egyre többen jelentkeztek. Mérnökök voltak. Bár sokan sokfélét mondtak, az aggodalom valamennyiük mondandójából kicsengett – a pénzvilág nyomulását nehezményezték a reáliákon nyugvó, munkaalapú gazdasággal szemben. Szabó Ivánt is meglepte, hogy miként izzik fel a hangulat, s elnézést kérve a konferencia forgatókönyvének önkényes átírásáért, azt mondta: egyenként és személyesen meghallgat mindenkit, de a tanácskozás többi résztvevőjét nem tartóztatja. Szinte hihetetlen, hogy mennyien éltek a megszólalás lehetőségével: a mérnökök – még aktív korúak és nyugdíjasok – kígyózó sorokban várták a „meghallgatásukat”.
Nem tudni, hogy e panaszáradatból mennyit tett ki a személyes egzisztenciaféltés és mennyit az ország sorsáért való aggodalom, de az bizonyos: a kilencvenes évek mérnökei nagyon jól látták, amivel most szembesülünk. Attól tartottak, ami bekövetkezett: az olcsó pénzért kiárusított, külföldi kézbe került gyárak kiürültek, a tradicionális hazai iparágak elhaltak, a munkahelyek százezrei megszűntek, az értékes szaktudás beporosodott, az ipari-technológiai kultúra sorvadásnak indult. S ami a legkártékonyabb: a munkaalapú gazdaságot felváltotta a spekulánsok virágkora, a homo fabert kiszorította az ügyeskedő. A világ nem arról szólt, hogy dolgozz és termelj, hanem arról, hogy pörgesd a pénzt, és fogyassz – ha lehet, kölcsönből, mert ez hizlalja a bankokat. Erre jött a gazdasági krízis, a szocialista–szabad demokrata kormányok koncepciótlan gazdaságpolitikája, és mindez oda vezetett, hogy Magyarország arra ébredt: ha össze nem kapja magát, semmije nem marad – legfeljebb a gigantikusra növekedett államadóssága és az állástalanok kezelhetetlenné duzzadt tábora. Ezért most tényleg „háború” van, amelynek tétje e két ellenség megfutamítása.
Aki nyitott szemmel figyeli a gazdasági folyamatokat, tudja, e hatalmas tehertétel – háború ide vagy oda – nem számolható fel egykönnyen. A munka becsülete lassan áll helyre; ehhez sok-sok álláshely kell, és nem mellékesen az is, hogy munkából jobban meg lehessen élni, mint segélyből. Mindenki örömmel látja és várja a multinacionális – profitjukat Magyarországon visszaforgató és nem hazautaló – vállalatokat, de itt az ideje, hogy a hazai kisvállalkozások magukra találjanak: sok-sok állami támogatás révén. Bizony itt az ideje annak is, hogy ne csak a szavak, de a kivitelezhető programok szintjén is előnyben részesüljenek, s például a közbeszerzéseken is ez a kör élvezzen elsőbbséget. A mérnöki presztízs – akár egy barométer – a gazdaság állapotát tükrözi. Ha a mérnököt keresik és megbecsülik, akkor jól fut a munkaalapú gazdaság; épül, fejlődik az ország. Ezért akár üzenetértéke is lehet, hogy Magyarország két héten át – június 30-ig – Brüsszelben, a Magyar Kulturális Házban kiállításon mutatja be a hazai mérnöki tudás, illetve a kutatás-fejlesztés eredményeit, gyakorlati és elméleti erőfeszítéseit. A tárlat a múlt, a jelen és a jövő vonulatában szemlélteti a magyar mérnöki kreativitást és tudáshagyományt, bizonyítván, hogy a magyar mérnökök megállják helyüket a globális versenyben.
Utóbbit egyébként mi jól tudjuk. Mégis abban bízunk, hogy mérnökeink – a nagy kísértés és csábítás ellenére – itthon maradnak, s a magyar gazdaság javára hasznosítják tudásukat. Ehhez persze munka kell. És nem spekuláció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.