Amerikai egyenruha kínai bevándorlókon

Ellepték az amerikai Los Angeles városától délre lévő Orange megye utcáit az amerikai katonai egyenruhában peckesen masírozó ázsiai, főleg kínai bevándorlók. A nevükben az amerikai hadsereg tartalékos csoportjaira hasonlító kulturális egyesületek tagjai közül sokan azt is hiszik, beléptek az amerikai haderőbe, és így gyorsabban juthatnak zöldkártyához vagy állampolgársághoz.

Balogh Roland
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Earnest Tchang és Jack Qin egy terepjáró hátsó, nyitott részén állva, mosolygósan integet egy parádén az amerikai Orange megyei San Gabriel völgyében. Mindkét férfi tagja az amerikai hadsereg önkéntes tartalékos szövetségének. Egyenruháikon számos kitüntetés. A két kínai bevándorlónak azonban semmi köze az amerikai hadsereghez. Az amerikai Los Angeles Times napilap riportja szerint ennek ellenére egyre több ázsiai, főleg kínai férfi parádézik ilyen, a hadsereg egyenruháihoz megszólalásig hasonló díszekben, többségük pedig abban a tudatban is él, hogy ő valóban tagja az amerikai haderőnek. Tchangék szervezete azonban inkább kulturális egyesület, a tagok éves díjat fizetnek, még a katonai rangokat is pénzért árulják nekik. Az egyenruha 100, egy őrmesteri rang 95, míg egy ezredesi vagy egy altábornagyi tisztség 335 dollárba kerül. A tagok többsége pedig azért lép be ezekbe a csoportokba, mert úgy vélik, így hamarabb szerezhetnek a munkavállaláshoz és állandó lakhatáshoz szükséges zöldkártyát, illetve állampolgárságot. Egyúttal pedig bizonyítják az Egyesült Államok iránti elkötelezettségüket.
Elképzelhető, hogy a parádéknak rövid időn belül véget vetnek az amerikai hatóságok. Az egyik ilyen csoport vezetőjét ugyanis nemrég ítélték három év letöltendő börtönre, mert Yupeng Deng hirdetéseiben azt állította, hogy a tagság segít a zöldkártya megszerzésében, a katonaigazolvánnyal pedig mentesülhetnek a közlekedési bírságok alól. Tavaly még Jack Qinnek sikerült „kínai származású amerikai tábornokként” látogatást tennie hazájában. A férfiról a kínai sajtó kiderítette, hogy az amerikai hadseregnek nincs is ilyen tábornoka, Qin egyszerű civil kungfuoktató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.