Áron alul eladott bábolnai üzemek?

Újabb nyomozás indult a Bábolna Zrt. felszámolásával kapcsolatban – értesült lapunk. Az ügyészség ezúttal egy 16 hektáros terület gyanúsan alacsony áron történt értékesítése miatt, csődbűntett gyanújával kezdett vizsgálatot Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos feljelentése nyomán.

Dénes Zoltán
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csődbűncselekmény bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a Tatai Városi Ügyészség azt követően, hogy Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos megküldte a nyomozó hatóságnak az előző kormány idején felszámolásba taszított Bábolna Zrt. egyik területének értékesítésével kapcsolatos vizsgálati eredményeit. A kormánybiztos feljelentése szerint Somogyi Ferenc, a Bábolna Zrt. felszámolójaként a mocsai 030/1, 030/4 és a 033/2 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanokat a valós értéküknél jelentősen olcsóbban értékesítette. Az érintett területek az ingatlan-nyilvántartásban a művelésből kivont gazdasági épület és udvar megnevezéssel szerepelnek, valójában baromfiüzemek, összterületük meghaladja a 16 hektárt.
A kormánybiztos állampolgári bejelentés nyomán folytatott vizsgálatot az ügyben, amelynek során kiderült: Somogyi Ferenc felszámoló öt alkalommal hirdette meg nyilvános pályázati felhívással a szóban forgó ingatlanokat. A felszámoló első alkalommal a három ingatlan összértékét 378 millió forintban állapította meg, majd érdeklődés hiányában egyre olcsóbban hirdette meg a területeket. Az utolsó, 2009. áprilisi nyilvános pályázaton már csak 70 millió forintért kínálta a területeket, amelyeket végül 80 millió forintért értékesítette a Melenzir Kft.-nek, amely ilyen összegű ajánlatot tett. A felszámoló a kormánybiztos irodáját arról tájékoztatta, hogy ajánlatok csak az utolsó kiírásra érkeztek, mégpedig három. Ebből kettőt kizártak az eljárásból, mert nem tartalmazták a kiírásban kötelezően előírt fedezetigazolást a megajánlott vételár bánatpénzt meghaladó részéről. A vevő Melenzir Kft. 2008 decemberében alakult. Az ingatlanokat a cég alapításának időpontjában már háromszor eredménytelenül hirdették meg, és éppen a negyedik nyilvános pályázati eljárás előkészítése zajlott.
A területekről az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. 2005-ben és 2008-ban is készített értékbecslést. Az első, 2005-ös szakértői felmérés szerint az ingatlanok értéke 733 millió forint volt, a nem egészen három évvel később készült értékelés viszont alig 57,6 millió forintra taksálta a területeket.
A kormánybiztos szerint ekkora változás az ingatlanok értékében pusztán a felszámolás ténye miatt nyilvánvalóan nem következhet be ilyen rövid idő alatt, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezalatt a földterületeket a Kövesi Kft. folyamatosan bérelte, jó karban tartotta, sőt – a rendelkezésre álló iratok alapján – azokon még jelentős értéknövelő beruházást is végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.