Ausztrália álságos szén-dioxid-adója

Munkatársunktól
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál kormány 2012-től szén-dioxid-adót vetne ki arra az 500 vállalatra, amelyik a legnagyobb mértékben szennyezi a levegőt, írta az MTI. A népszerűségének mélypontján lévő, Julia Gillard vezette kormány elképzelései szerint tonnánként 23 ausztrál dollárt, nagyjából 4500 forintot kellene fizetniük a cégeknek. Ez az összeg évente 2,5 százalékkal emelkedne egészen 2015-ig, amikor új rendszerre térnének át. Az adóból befolyó pénz egy részét a háztartások növekvő energiaköltségeinek a kompenzálására tervezik fordítani, minthogy a megadóztatott vállalatok az új adókat a fogyasztókra fogják terhelni. Az első elemzések szerint emelkedni fog az energia, az élelmiszerek ára és voltaképp mindené, amihez szállítás kell, miközben az érintett cégek csak a gazdasági társaságok 0,02 ezrelékét jelentik.
A kormány már 2009-ben is próbálkozott ilyen adó bevezetésével, de a parlament elutasította a javaslatot. Ausztrália egyike azoknak az országoknak, ahol igen magas az üvegházhatást okozó szennyező anyagok kibocsátása főként amiatt, hogy az áramot jórészt széntüzelésű hőerőművekben állítják elő. Az ausztrál szénbányászat az ország legnagyobb iparága, a világ első számú szénexportőre Ausztrália. Tavaly hatvanmilliárd dolláros megállapodást kötött az ausztrál Resourcehouse nevű cég a kínaiakkal, amelynek értelmében két évtizeden át évente harmincmillió tonna szenet szállít az ottani energiaigények kielégítése céljából. A megállapodást akkor is támadták a zöldszervezetek, azt állítva, hogy a klímavédelmi programok semmit sem érnek, hiszen Ausztrália érdeke, hogy felvásárolják a szenét, s míg a mindenkori ausztrál kormány a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosának szerepében tetszeleg, az egész világon ösztönzi a szén felhasználását.
A felmérések szerint egyes országok politikailag nem engedhetik meg maguknak, hogy károsítsák a környezetet, ezért más államokra bízzák ezt a feladatot. Kína például rámutatott, az általa kibocsátott szén-dioxid 30 százaléka abból ered, hogy a nyugati országoknak készít termékeket, s akkor még nem beszéltünk az ausztrál szénről. Ausztrália saját szén-dioxid-kibocsátása megduplázódik, ha az általa eladott szenet is hozzáadjuk az általa kimutatott értékhez, azaz voltaképp egyszerűen kiszervezi a káros gázokat kevésbé finnyás államokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.