Az utolsó napon írták át az egyházi törvényt

A zárószavazás előtt gyökeresen átalakult az egyházi törvény koncepciója. A törvény – amelyről lapzártánk után szavaztak – csupán 14 egyházat ismer el, de minden vallási közösségnek lehetővé teszi, hogy kérje egyházzá minősítsék.

Bodacz Balázs
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kategória, 14 egyház, a Hit Gyülekezete egyenrangú a történelmi egyházakkal, a nyilvántartásba vételről és az abból való törlésről pedig nem a bíróság, hanem az illetékes miniszter javaslatára az Országgyűlés dönt – ezek a legfontosabb ismérvei annak az egyházi törvényjavaslatnak, amely tegnap késő este került a Ház elé. Fontos változás még, hogy az egyházi nyilvántartásba vételhez szükséges feltételek között nem szerepel létszámkorlát; így bejegyzését kérheti minden olyan egyesület, amely legalább húsz éve, szervezett módon vallási tevékenységet folytat.
Ami a lajstromot illeti: a törvénynek egy melléklete van, amely tizennégy vallási közösséget sorol fel egyházként. Ezek: a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, öt ortodox keresztény felekezet, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, a Magyarországi Babtista Egyház, illetve a már említett Hit Gyülekezete. A KDNP-s képviselők által előkészített eredeti javaslat már az elképzelésről szóló első nyilatkozatokhoz képest is sokat változott. Az első meglepetést az jelentette, hogy a szöveg nem tett említést történelmi egyházakról, noha korábban még ez szerepelt a tervek között. Az egyházakat mindazonáltal három kategóriába sorolta volna a törvény; az „elit klubot” az egyébként történelmiként ismert keresztény-keresztyén és izraelita felekezetek alkották volna, ezeket a jogszabály bevett és elismert egyházakként aposztrofálta volna. A dokumentum rendelkezett a jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak felsorolásáról is. Ezek olyan vallási közösségek, amelyekkel az állam együttműködési megállapodást kötött volna. A harmadik csoportot az elismert vallási közösségek alkothatták volna, amelyek azonban a törvény szerint nem minősültek volna egyháznak. A tervben szerepelt az is, hogy a húszéves működés mellett ezerfős alsó létszámkorlát is szerepelt.
Az ellenzék a koncepció születésétől fogva támadta a javaslatot. A Jobbik nem akarta egyházként elismerni a Hit Gyülekezetét, az LMP és az MSZP pedig a vallásszabadság csorbulását látta a tervezetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.