Baja a halászlét ünnepelte

Ha valaki arra esküszik, hogy a szegedi halászlé a legjobb, az jól teszi, ha megkóstolja egyszer a bajait is. Mert az a jobb. Sokkal.

D. Horváth Gábor
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományosan július közepén rendezi meg a város a bajai halfőző fesztivált. Az idén tizenhatodszorra, s aki nem volt még, az legközelebb menjen el, mert megéri. Baja nagyon készül az eseményre, ami nem csoda. A város négy napon keresztül szórakoztatja a látogatókat, akiknek a száma biztosan tízezer fölötti ilyenkor. A fő attrakció a város szívében, a Szentháromság téren zajlik, ahol szombat délután hatkor meggyújtják a gondosan kikészített kondérok és bográcsok alatt a tüzet. Több száz alatt. Főként családok és intézményekből verbuválódott baráti társaságok települnek ki ilyenkor a gyönyörű középületek és szállodák által körbeölelt területre, és veszik birtokukba ezen a napon. A felállított asztalaikat az emberek ilyenkorra már megterítik, s mindegyiknél figyelik saját szakácsukat, mikor, hogyan és mit tesz a fortyogó paprikás, hagymás lébe. Az előre kiválogatott tűzifahasábokat fémlapokra helyezik, s a hamarosan forrón rotyogó lét gondosan kevergetik, kóstolgatják, illetve egyre finomabbra hangoltan fűszerezik.
Az asztalok között rosszcsont kölkök rohangálnak, és bámészkodó látogatók mászkálnak. Fényképezőgépek ezrei kattognak tízezerszer, és a helyi, valamint horvát televíziók kamerái rögzítik a gasztronómiai pillanatokat. Senki nem nyit ízlésbeli vitát, pedig ismerve a magyarokat, lehetne okuk rá, hiszen mindenki ugyanazt főzi, csak egy kicsit másként. A tarka sokaságot időnként elszürkíti a bográcsok alól kicsapó füst, amely látványával és összekeveredve a hallé fűszereinek illatával megtölti a teret. A kép tényleg idilli. Még akkor is, ha az ezen a napon megdőlő melegrekord 37 fokos hősége mellett kohókként működő kis máglyák úgy leizzasztják a lelkes „szakácsokat”, mintha helyből egy maratoni verseny közepén tartanának.
A családok és a szomszédos Horvátországból is érkezett baráti társaságok mellett a téren hazai közéleti szereplők is feltűnnek. A lelkiismeretességéről közismert Becsey Zsolt például, aki az előző ciklusban e térség európai parlamenti képviselője volt, most pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A Hír TV szerkesztő-riporterei, Kovács Andrea és a két, mindenre elszánt, hórihorgas fickó, Rákóczi Péter és Kisberk Szabolcs. Azok, akik a nagy sürgés-forgásban észreveszik őket, integetnek nekik, lapogatják hátukat, kezet ráznak velük. Itt valóban kézzel foghatóvá válik, hogy a Célpont című műsor a bátorságával igazi megbecsülést hozott a tévének a lagymatag, elitista, balliberális sajtó puhányságával szemben a közvélemény előtt. Zsigó Róbert fideszes polgármesterrel csak pár szót lehet váltani, mivel mindenki vele akar beszélgetni, a vendégeknek felállított VIP-sátorból ki-be rohangál.
A vidám sokadalomban különcök is föltűnnek. Ők – bár nem teljesen úgy, mint a gárda, de – egyenruhában vannak, láthatóan azért, hogy elkülönüljenek a színes forgatagtól. Kék egyenpólójukon öles fehér betűkkel ostoba felirat olvasható, „ValaHAL Európában”, alatta pedig: Bajai Halászléfőző Népünnepély 2011. július 9.” Nem sokkal később kiderül, ők a szintén bajai kötődésű Bajnai Gordon emberei és vendégei, akik a korábbi hatalomgyakorlásnak megfelelően a várossal együtt, de mégis tőlük külön, elkülönülve ünneplik a halfőző fesztivált. Az MSZP leendő erős emberétől, Bajnaitól a városban már megszokták, hogy nem keveredik a pórnéppel. E jeles napokon ugyanis mindig együtt tölti napjait ugyancsak a főtéren a városlakókkal, ám merev távolságot tartva tőlük. Az előző években is kordonnal zárta el saját társaságát a bajaiaktól, az idén a Duna Hotelnek a térre néző teraszát vette birtokba maguknak. A szoci csapatban föltűnik többek között Dessewffy Tibor Gyurcsány-tanácsadó, Kéri László szociológus és Stumpf István alkotmánybíró, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, de ott van a különös ízlésű szoci kampányguru, Szigetvári Viktor meg az állami vagyonkezelés egyik volt vezetője, Vági Márton. A Gyurcsány-, majd Bajnai-kormány tisztviselői közül Ficsor Ádám, akinek karrierje Gyurcsány kabinetfőnökségétől a titkosszolgálati miniszterségig vitte, és több szocialista politikus. Miközben Bajnai interjút ad, lefényképeznénk őt kissé távolabbról, ám közülük az egyik pólóinges nem engedi. Magánrendezvény ez, és semmi köze a halfőző fesztiválhoz, hazudja, hiszen a rajta lévő felirat azonmód cáfolja, amit mond. Az egyik kék pólós vendéggel beszélgetésbe elegyedek, felvidéki magyar fiatalember. Azt mondta – vagy füllentette –, hogy ottani vállalkozó, és Bajnai ismerőseként került a politikusok és külföldiek alkotta vendégseregbe. Nagyon fontos – magyarázta –, hogy Magyarországon erős állam legyen, mert az nekik is támaszt nyújt. Ezt viszont épp a vendéglátója, Bajnai meg a pártja építette le az elmúlt években – jegyeztem meg –, amely ellentmondástól némi feszültség keletkezik. Ő nem politizál – mondta végül, elfelejtkezve arról, hogy jelenlétével és pólójával ő is egy politikai demonstráció részese.
A halünnep hajnalig tartó mulatságba csap át. A halászlét főző embereket egymás után fellépő rockzenekarok szórakoztatják angol és magyar számokkal, majd olyan régi, ízléstelen slágerek is felhangzanak a téren, mint a Kislány a zongoránál és a többi. Szóval ettől aztán egy kicsit tényleg megromlik ez az egész ünnep. Mert ugyan hiába léptek föl a korábbi napokon s a város többi helyszínén a helyi magyar, sokác és horvátországi népzenei együttesek és néptáncosok, a rendezvény fénypontjának számító eseményhez nem ez dukál. Hanem mondjuk a világhírű, nagyon hangulatos horvát és szerb népzenét játszó Vujicsics együttes Sebestyén Mártával vagy a Muzsikás. Talán legközelebb.
Szóval nincs mese, a bajai halászlé a legjobb magyar halleves. Nincsenek benne átpasszírozott halfej- és halcsontdarabok, ezért nem idegesítően sűrű, hanem igazi halleves, amihez külön tálalják a megfőtt pontyot és a kifőtt gyufatésztát, amit ki-ki ízlése szerint adagolhat. Álljon itt Vörös Róbert arany halfőző mester ötlete, aki nyolc vendégre gondolt, amikor papírra vetette receptjét.
Hozzávalók: 4 kg ponty, 4 evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 40 adag hagyma, 4 púpos evőkanál törött paprika, 4 evőkanál paradicsomlé, 4 darab cseresznyepaprika, 6 liter víz, gyufa metélttészta. Előkészítés: a pontyot megtisztítom. A tisztított pontyot sűrűn, mélyen beirdalom, majd kétujjnyi szeletekre feldarabolom. A halszeleteket sóval alaposan bedörzsölöm. A hagymát apró kockákra vágom, és négy gerezd szétnyomott fokhagymával együtt a halra szórom. Legalább három órát hideg helyen állni hagyom. Főzés: a halat bográcsba teszem, felöntöm vízzel, és forralni kezdem. Tüzelőnek lehetőleg kemény fát használok. Amikor felforrt, a habját leszedem, és a törött pirospaprikával, paradicsomlével nagy lángon tovább forralom. Tíz perc elteltével a bográcsba helyezem a belsőségeket a pukkantyújával együtt, és néhány egész cseresznyepaprikát dobok bele. További harminc-negyven percig forralom. Amikor a halszeletek felúsztak a lé tetejére, és a halászlé beszél, azaz puffogva forr, kész is. Tálalás előtt a halszeleteket kiszedem a bográcsból. A levet leszűröm, és kifőzött gyufametélttel tálalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.