Hagyományosan július közepén rendezi meg a város a bajai halfőző fesztivált. Az idén tizenhatodszorra, s aki nem volt még, az legközelebb menjen el, mert megéri. Baja nagyon készül az eseményre, ami nem csoda. A város négy napon keresztül szórakoztatja a látogatókat, akiknek a száma biztosan tízezer fölötti ilyenkor. A fő attrakció a város szívében, a Szentháromság téren zajlik, ahol szombat délután hatkor meggyújtják a gondosan kikészített kondérok és bográcsok alatt a tüzet. Több száz alatt. Főként családok és intézményekből verbuválódott baráti társaságok települnek ki ilyenkor a gyönyörű középületek és szállodák által körbeölelt területre, és veszik birtokukba ezen a napon. A felállított asztalaikat az emberek ilyenkorra már megterítik, s mindegyiknél figyelik saját szakácsukat, mikor, hogyan és mit tesz a fortyogó paprikás, hagymás lébe. Az előre kiválogatott tűzifahasábokat fémlapokra helyezik, s a hamarosan forrón rotyogó lét gondosan kevergetik, kóstolgatják, illetve egyre finomabbra hangoltan fűszerezik.
Az asztalok között rosszcsont kölkök rohangálnak, és bámészkodó látogatók mászkálnak. Fényképezőgépek ezrei kattognak tízezerszer, és a helyi, valamint horvát televíziók kamerái rögzítik a gasztronómiai pillanatokat. Senki nem nyit ízlésbeli vitát, pedig ismerve a magyarokat, lehetne okuk rá, hiszen mindenki ugyanazt főzi, csak egy kicsit másként. A tarka sokaságot időnként elszürkíti a bográcsok alól kicsapó füst, amely látványával és összekeveredve a hallé fűszereinek illatával megtölti a teret. A kép tényleg idilli. Még akkor is, ha az ezen a napon megdőlő melegrekord 37 fokos hősége mellett kohókként működő kis máglyák úgy leizzasztják a lelkes „szakácsokat”, mintha helyből egy maratoni verseny közepén tartanának.
A családok és a szomszédos Horvátországból is érkezett baráti társaságok mellett a téren hazai közéleti szereplők is feltűnnek. A lelkiismeretességéről közismert Becsey Zsolt például, aki az előző ciklusban e térség európai parlamenti képviselője volt, most pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A Hír TV szerkesztő-riporterei, Kovács Andrea és a két, mindenre elszánt, hórihorgas fickó, Rákóczi Péter és Kisberk Szabolcs. Azok, akik a nagy sürgés-forgásban észreveszik őket, integetnek nekik, lapogatják hátukat, kezet ráznak velük. Itt valóban kézzel foghatóvá válik, hogy a Célpont című műsor a bátorságával igazi megbecsülést hozott a tévének a lagymatag, elitista, balliberális sajtó puhányságával szemben a közvélemény előtt. Zsigó Róbert fideszes polgármesterrel csak pár szót lehet váltani, mivel mindenki vele akar beszélgetni, a vendégeknek felállított VIP-sátorból ki-be rohangál.
A vidám sokadalomban különcök is föltűnnek. Ők – bár nem teljesen úgy, mint a gárda, de – egyenruhában vannak, láthatóan azért, hogy elkülönüljenek a színes forgatagtól. Kék egyenpólójukon öles fehér betűkkel ostoba felirat olvasható, „ValaHAL Európában”, alatta pedig: Bajai Halászléfőző Népünnepély 2011. július 9.” Nem sokkal később kiderül, ők a szintén bajai kötődésű Bajnai Gordon emberei és vendégei, akik a korábbi hatalomgyakorlásnak megfelelően a várossal együtt, de mégis tőlük külön, elkülönülve ünneplik a halfőző fesztivált. Az MSZP leendő erős emberétől, Bajnaitól a városban már megszokták, hogy nem keveredik a pórnéppel. E jeles napokon ugyanis mindig együtt tölti napjait ugyancsak a főtéren a városlakókkal, ám merev távolságot tartva tőlük. Az előző években is kordonnal zárta el saját társaságát a bajaiaktól, az idén a Duna Hotelnek a térre néző teraszát vette birtokba maguknak. A szoci csapatban föltűnik többek között Dessewffy Tibor Gyurcsány-tanácsadó, Kéri László szociológus és Stumpf István alkotmánybíró, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, de ott van a különös ízlésű szoci kampányguru, Szigetvári Viktor meg az állami vagyonkezelés egyik volt vezetője, Vági Márton. A Gyurcsány-, majd Bajnai-kormány tisztviselői közül Ficsor Ádám, akinek karrierje Gyurcsány kabinetfőnökségétől a titkosszolgálati miniszterségig vitte, és több szocialista politikus. Miközben Bajnai interjút ad, lefényképeznénk őt kissé távolabbról, ám közülük az egyik pólóinges nem engedi. Magánrendezvény ez, és semmi köze a halfőző fesztiválhoz, hazudja, hiszen a rajta lévő felirat azonmód cáfolja, amit mond. Az egyik kék pólós vendéggel beszélgetésbe elegyedek, felvidéki magyar fiatalember. Azt mondta – vagy füllentette –, hogy ottani vállalkozó, és Bajnai ismerőseként került a politikusok és külföldiek alkotta vendégseregbe. Nagyon fontos – magyarázta –, hogy Magyarországon erős állam legyen, mert az nekik is támaszt nyújt. Ezt viszont épp a vendéglátója, Bajnai meg a pártja építette le az elmúlt években – jegyeztem meg –, amely ellentmondástól némi feszültség keletkezik. Ő nem politizál – mondta végül, elfelejtkezve arról, hogy jelenlétével és pólójával ő is egy politikai demonstráció részese.
A halünnep hajnalig tartó mulatságba csap át. A halászlét főző embereket egymás után fellépő rockzenekarok szórakoztatják angol és magyar számokkal, majd olyan régi, ízléstelen slágerek is felhangzanak a téren, mint a Kislány a zongoránál és a többi. Szóval ettől aztán egy kicsit tényleg megromlik ez az egész ünnep. Mert ugyan hiába léptek föl a korábbi napokon s a város többi helyszínén a helyi magyar, sokác és horvátországi népzenei együttesek és néptáncosok, a rendezvény fénypontjának számító eseményhez nem ez dukál. Hanem mondjuk a világhírű, nagyon hangulatos horvát és szerb népzenét játszó Vujicsics együttes Sebestyén Mártával vagy a Muzsikás. Talán legközelebb.
Szóval nincs mese, a bajai halászlé a legjobb magyar halleves. Nincsenek benne átpasszírozott halfej- és halcsontdarabok, ezért nem idegesítően sűrű, hanem igazi halleves, amihez külön tálalják a megfőtt pontyot és a kifőtt gyufatésztát, amit ki-ki ízlése szerint adagolhat. Álljon itt Vörös Róbert arany halfőző mester ötlete, aki nyolc vendégre gondolt, amikor papírra vetette receptjét.
Hozzávalók: 4 kg ponty, 4 evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 40 adag hagyma, 4 púpos evőkanál törött paprika, 4 evőkanál paradicsomlé, 4 darab cseresznyepaprika, 6 liter víz, gyufa metélttészta. Előkészítés: a pontyot megtisztítom. A tisztított pontyot sűrűn, mélyen beirdalom, majd kétujjnyi szeletekre feldarabolom. A halszeleteket sóval alaposan bedörzsölöm. A hagymát apró kockákra vágom, és négy gerezd szétnyomott fokhagymával együtt a halra szórom. Legalább három órát hideg helyen állni hagyom. Főzés: a halat bográcsba teszem, felöntöm vízzel, és forralni kezdem. Tüzelőnek lehetőleg kemény fát használok. Amikor felforrt, a habját leszedem, és a törött pirospaprikával, paradicsomlével nagy lángon tovább forralom. Tíz perc elteltével a bográcsba helyezem a belsőségeket a pukkantyújával együtt, és néhány egész cseresznyepaprikát dobok bele. További harminc-negyven percig forralom. Amikor a halszeletek felúsztak a lé tetejére, és a halászlé beszél, azaz puffogva forr, kész is. Tálalás előtt a halszeleteket kiszedem a bográcsból. A levet leszűröm, és kifőzött gyufametélttel tálalom.
Sorozatos botrányok Magyar Péter körül, apad a TISZA - videó