Bulgert elfogta az FBI

Los Angeles mellett elfogták James „Whitey” Bulgert és élettársát. A 81 éves férfi – aki korábban a White Hill Gang bűnszervezet fejeként rettegésben tartotta Bostont – több mint 19 ember meggyilkolásában vett részt, és 1999 óta rajta volt az FBI top tízes listáján.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 16 év bujkálás után elfogták James „Whitey” Bulgert, a bostoni Winter Hill Gang nevű bűnszervezet egykori rettegett vezetőjét. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) top tízes listáján szereplő 81 éves férfit élettársával helyi idő szerint szerdán tartóztatták le Los Angeles közelében, egy Santa Monica-i lakásban néhány nappal azután, hogy az FBI médiakampányt indított a körözöttek kézre kerítése érdekében – jelentette az AP hírügynökség. Noha az elfogás részleteit a hatóság nem hozta nyilvánosságra, annyit megerősítettek, hogy a sikeres akció összefüggött a kampánnyal.
A fehér haja után Whitey (fehérke) becenévvel felruházott ír bevándorló családból származó férfi Stephen „The Rifleman” Flemmivel közösen vezette korábban a Bostont rettegésben tartó Winter Hill Ganget. A többnyire ír bevándorlókból álló szervezet egyes becslések szerint 25 éven át tartotta markában a város környékén működő szerencsejáték-üzlet és a drogkereskedelem jelentős részét. Tizenkilenc ember meggyilkolását írták a számlájára, s ezért 1999-ben felkerült az FBI tíz legkeresettebb bűnöző nevét tartalmazó listájára. Ezen kívül többek közt zsarolásért, pénzmosásért, összeesküvésért és tiltott szerek terjesztése miatt szintén nyomoztak utána a hatóságok. Bulger korábban elkövetett fegyveres rablásokért több évet töltött különféle fegyintézetekben, többek közt a híres Alcatraz börtönben.
Alvilági élete mellett Bulger két évtizeden át az FBI kiemelt informátora volt. A hatóságnak a férfi elsősorban saját bűnszervezetének legnagyobb riválisáról, a New England Mobról szolgáltatott adatokat. A hírhedt bűnöző 1995-ben döntött úgy, hogy eltűnik, miután az őt húsz évvel korábban beszervező nyomozótól megtudta: rövidesen vád alá helyezik. Jelentős közfelháborodást okozott, amikor 1997-ben nyilvánosságra került a férfi különös együttműködése a nyomozókkal, s tovább rontotta az FBI hírnevét, hogy több mint másfél évtizeden át nem sikerült elfogniuk Bulgert. Noha rendszeresen jelentették a világ különböző pontjain, hogy látták a férfit, sokáig kellett várni az áttörésre az ügyben. Az első használható információval egy angol üzletember szolgált 2002-ben. Arról számolt be, hogy látta a körözött bűnözőt Londonban. Leírása alapján fantomképeket készítettek Bulgerről.
A helyi idő szerint hétfőn elindított újabb médiakampány elsősorban a férfi húsz évvel fiatalabb élettársát helyezte a középpontba. A jelenleg 60 éves Catherine Greig – akit a szökevény rejtegetésével gyanúsítanak a hatóságok – végig együtt menekült a férfival. A pár letartóztatásának idején egy kétszobás lakásban élt egy háromemeletes lakóházban.
Bulger fejére korábban kétmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki az FBI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.