Clinton: Aszad elvesztette legitimitását

Új szakaszba ért a Szíria elleni nyugati nyomásgyakorlás, miután hétfőn kormánypárti tüntetők megrongálták a felkelőket leplezetlenül támogató Egyesült Államok és Franciaország nagykövetségét Damaszkuszban. Még mielőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön tárgyalná az arab ország titkos nukleáris programját, Bassár al-Aszad elnökről kijelentették, hogy „elvesztette legitimitását”.

Zord Gábor László
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minden korábbinál súlyosabb üzenetként értelmezhető két szót az amerikai külügyminiszter egy újságíró unszolására mondta ki, miután az úgynevezett arab tavasz kérdéseiről tárgyalt Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. De Hillary Clinton eredeti nyilatkozata sem volt kevésbé visszafogott, amikor a szír elnökről kijelentette, hogy „nem pótolhatatlan”.
A washingtoni üzenet előzménye, hogy a damaszkuszi amerikai és francia nagykövet a múlt héten ellátogatott a lázongástól fűtött Hama városába, és ott kifejezésre juttatta kormányaik támogatását az ellenzéknek. Ezután került sor a külképviseletek elleni hét végi és hétfői támadásokra, melyben kormánypárti tüntetők vettek részt, a nyugati médiumok szerint a rezsim utasításainak engedelmeskedve.
A fokozott retorika időzítése nem is lehetne jobb, már ami a BT csütörtöki ülését illeti, melyen Szíria eltitkolt nukleáris programja kerül terítékre. Izrael – bár ezt nem ismeri el – 2007-ben légicsapással megsemmisített egy épülő létesítményt az arab ország északi határához közel, melyről az amerikai kormány később azt állította, hogy egy atomfegyver-alapanyag előállítására képes reaktor lett volna. Damaszkusz ezt tagadja, de a Washington által az ENSZ atomenergia-ügynökségéhez eljuttatott bizonyítékok alapján az ügy most a BT elé kerül, ahol a brit és francia diplomácia ettől látszólag függetlenül amúgy is arra törekszik június óta, hogy a lázadás elfojtására irányuló fellépése miatt is elítéljék. Ennek esélye ugyan az eddigi határozott orosz és kínai ellenállás miatt csekély, ám a követségek elleni támadás új érvet ad a kezdeményezők kezébe. Francois Fillon francia miniszterelnök tegnap már „tűrhetetlennek” nevezte a BT hallgatását Szíriával kapcsolatban, Alain Juppé külügyminiszter pedig ki is mondta, hogy szeretnék a külképviseletek ügyét is a testület elé vinni.
Elemzők elképzelhetetlennek tartják, hogy Moszkva megenyhüljön, hiszen Szíria egyik legfontosabb partnere a térségben. Ráadásul Tartusz kikötője az orosz haditengerészet egyetlen állandó bázisa a Mediterráneumban, s mindezt elveszíthetnék Aszad bukása esetén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.