David Cameron ma fogadja Ven Csia-paót

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurómentés a kérdés. A kínai kormányfői körút mindenhonnan visszhangzó kérdése, hogy az állami szinten szupergazdag Kína – amelynek devizatartaléka meghaladja a háromezermilliárd dollárt – megmenti-e az eurót. A Standard Chartered pénzügyi szolgáltatócsoport minapi kimutatása szerint a nemzetközi adósságpiacon az idei év első négy hónapjában végrehajtott közvetlen és közvetett kínai vásárlások arra utalnak, hogy Kína most elkezdhette „diverzifikálni” külföldi adósságpapír-portfólióját, amelyben jelenleg az amerikai szuverén adósság dominál. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltatócsoport kimutatta, hogy „Kína felvásárolhatná az egész görög adósságot, és még maradna is egy csomó aprója más dolgokra”. A Fitch Ratings figyelmeztetett a kockázatokra is: a GDP-értékhez mérve nagyon gyorsan emelkedik a kínai bankrendszer által a hazai magánszektornak folyósított hitelek aránya, amelyek ráadásul az ingatlanszektorba vándorolnak.


Budapest előkelő helyet foglal el a kínai kormányfő legújabb európai körútjának állomásai között. Először ide érkezett Ven Csia-pao, ráadásul a sorban most olyan jelentős hatalmak következnek utánunk, mint Nagy-Britannia és Németország.
A kínai miniszterelnök szombaton este érkezett az angliai Birminghambe. Ven Csia-pao európai körútja második állomásán tegnap Shakespeare szülőházát tekintette meg, továbbá egy kínai tulajdonú autógyárat is felkeresett. A kínai kormányfő ma tárgyal vendéglátójával, David Cameron miniszterelnökkel, továbbá William Hague külügy- és George Osborne pénzügyminiszterrel. A kínai vezető látogatása során több üzleti megállapodás megkötésére, illetve bejelentésére kerül sor.
Ven Csia-pao ma este az út harmadik állomására, Németországba utazik tovább.
A kínai miniszterelnök legutóbb néhány hónapja járt Európában – akkor Franciaországba, Portugáliába és Spanyolországba utazott –, és segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. Nemzetközi szakértők szerint a piacok élénk figyelemmel fogják kísérni a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait e heti európai útján. Kínának létérdeke, hogy Európa le tudja küzdeni az adósságválságot, az ázsiai ország több mint 3000 milliárd dolláros külföldi tartalékának egynegyede ugyanis euróban jegyzett értékpapír. Mindezt erősítette tegnap a kínai állami vagyonalap, a China Investment Corp. elnökének nyilatkozata, aki leszögezte: Kína számára az euró vásárlása hosszú távú stratégia, nem befolyásolják rövid lejáratú problémák. „Nincs ok aggodalomra, az euró nem fog szétesni” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.