Dávid Ibolya nehezen érti az eljárást

Tagadta bűnösségét Dávid Ibolya, akit személyes adattal való visszaéléssel és kényszerítés bűntettével vádolnak, amiért – az ügyészség szerint – az UD Zrt. vezetőinek lehallgatott telefonbeszélgetéseit párttársával, Herényi Károllyal nyilvánosságra hozta, és az ebből készült jegyzőkönyveket politikai célra használta fel.

Török László
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dávid Ibolya a büntetőeljárást nem tudta értelmezni anélkül, hogy elvonatkoztasson politikai tevékenységétől, amelynek fő csapásiránya a korrupcióellenes harc volt. Az MDF volt elnöke megjegyezte, a sztrádaépítéseknél, a Gripen vadászgépek megvásárlásakor és a fővárosi parkolási társaságnál bűncselekménygyanús dolgok történtek, amelyekre ő hívta fel a figyelmet, és ezzel komoly gazdasági érdekeket sérthetett. Az úgynevezett megfigyelési ügyet is ebbe a sorba illesztette, de azt nem gondolta volna, hogy a történet olyan fordulatot vesz, hogy őt vádolják meg. – Nehezen értem az eljárást, csípjenek meg, hogy én lettem ebben az ügyben vádlott – mondta Dávid Ibolya.
A politikus azzal védekezett, hogy a személyes adatokat tartalmazó, a titkosszolgálat által rögzített, Csányi Sándor és az UD Zrt. vezetője közötti beszélgetést (amelyet ismeretlenek bedobtak a postaládájába) csak szűk körben, bizalmasai előtt játszotta le, és azért tette ezt, mert az eszmecsere tisztán politikai tartalmú volt, és az MDF-re vonatkozott. Hozzátette, munkatársaival ekkor úgy döntöttek, hogy a nyilvánossághoz, illetve a Nemzeti Nyomozó Irodához és a Legfőbb Ügyészséghez fordulnak az ügyben, mert az szerintük bizonyítja, hogy bizonyos üzleti körök az MDF vezetése ellen szervezkednek. Dávid Ibolya 2008. szeptember 11-én tartott sajtótájékoztatót, ahol bemutatott egy CD-t, amely a két üzletember beszélgetését tartalmazta, és kiosztotta a telefonbeszélgetés leiratát anonimizálva. Nem sokkal később a hanganyag az interneten is elérhetővé vált, amihez – vallotta a politikus – nem volt köze.
Dávid Ibolya a kényszerítés vonatkozásában úgy nyilatkozott, hogy az MDF elnöki posztjáért induló Almássy Kornél nem azért lépett vissza a jelöltségtől, mert a birtokában lévő hanganyagokat felhasználva ő erre rábírta, hanem azért, mert az Almássyt „bábként” mozgató emberek belátták, a politikus alkalmatlan arra, hogy céljukat, vagyis az MDF átvételét elérje. Dávid Ibolya nem volt hajlandó válaszolni az ügyészség és a sértetti oldal képviselőjének kérdéseire, mert szerinte nyomozati szakban sem voltak kíváncsiak a véleményére.
A tárgyalás délelőtti részében iratismertetés volt: a Szilvásy György volt titokminiszter és Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság volt MSZP-s elnöke ellen folyó eljárásban folytatódott a bizonyítás. Laborc Sándor volt NBH-s főigazgató nem jelent meg tanúkihallgatásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.