Devecser újjászületett

Mától adják át azokat a házakat Devecserben, amelyeket a tavalyi vörösiszap-áradás során elpusztult épületek helyett emelt az állam a károsultaknak. A tragédia kapcsán folyó nyomozásban eddig négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, három vezetőt és egy alkalmazottat.

Velkei Tamás
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma vehetik birtokba a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai új otthonaikat, amelyeket a város határában Makovecz Imre építész tervei alapján építtetett az állam. A közel kilencven épületet magába foglaló új városrészben nincs két egyforma otthon, a károsultak volt ingatlanjaikkal közel megegyező méretű épületbe költözhetnek, amelyekben kész konyha és fürdőszoba várja új tulajdonosaikat. Ugyancsak ma adják át a tragédia helyszínének szomszédságában emelt rendőrőrsöt. Ékes József, a térség országgyűlés képviselője lapunknak elmondta, a napokban a korábban érkezett 25 ezer amerikai dolláros tajvani adomány után újabb 10 ezer dollárt adományozott a szigetország egyik vállalkozója Devecsernek, ötezret pedig Somlóvásárhelynek.
A rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz a vörösiszap-katasztrófa ügyében, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya idén október 4-ig vizsgálódhat. Az eljárás során eddig több száz tanút hallgattak ki; B. Zoltánt egyrendbeli halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, továbbá egyrendbeli gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vétsége elkövetésével gyanúsították meg.
A rendőrség tájékoztatása szerint B. Zoltánon kívül a Mal Zrt. további két vezetőjét, illetve egy munkavállalóját hallgatta ki a rendőrség gyanúsítottként gondatlan közveszélyokozás, gondatlan környezetkárosítás, valamint halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége elkövetésének megalapozott gyanújával. További gyanúsítások közlésére egyelőre nem került sor. Szerettük volna megtudni, hogy kit takar a „Mal Zrt. további két vezetője, illetve egy munkavállalója”, ám a rendőrség a nyomozás érdekeire való hivatkozással elzárkózott a választól. Ismert ugyanakkor, hogy tavaly október 11-én az iszapkatasztrófával összefüggésben először Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját gyanúsították meg, majd D. Józsefet, a Mal egyik vezetőjét hallgatta ki az NNI, nem sokkal később pedig a cég környezetvédelmi és laborfelelősét, F. Józsefnét gyanúsították meg közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségével.
Megtudtuk azt is, hogy a magyar állam eddig 10 milliárd forint összegű polgári igényt terjesztett elő a büntetőeljárás során, ezt kizárólag úgy lehet érvényesíteni, ha a terheltek magánvagyonát veszik zár alá.
– Nyolcszáz ügyfelem jelentetett be nem vagyoni kárigényt a Mal Zrt. ellen – közölte lapunkkal Magyar György, a károsultak egyik jogi képviselője. Elmondta: az állam a tragédiában károsultak ingatlanproblémáit megoldotta, a felperesek azonban ingóságaik, egészségük megromlása, életkörülményeik megváltozása, munkahelyük elveszítése, a katasztrófa során nem sérült ingatlanjaik elértéktelenedése miatt is bírósághoz fordultak. Az összesített kárigényt az ügyvéd csak becsülni tudta, de véleménye szerint az összeg elérheti az egymilliárd forintot is.
2010. október 4-én a Mal Zrt. egyik vörösiszap-tároló gátja átszakadt, elöntött három települést, a szerencsétlenségben tíz ember életét vesztette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.