Egyelőre nincs szó kartellgyanúról

Bár közel egy időben emelik tarifáikat a hazai mobiltávközlési szolgáltatók, egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy a versenyhatóság vizsgálná a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor gyakorlatát. A cégek részben a piaci folyamatokra hivatkoznak.

Bodacz Péter
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érkezett bejelentés a mobilszolgáltatók tarifaemelésével kapcsolatban – mindössze ennyit közölt megkeresésünkre a Gazdasági Versenyhivatal. Lapunk konkrétan arra lett volna kíváncsi, hogy felmerült-e kartellgyanú a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor áremelése kapcsán, és hogy helytálló-e a társaságok azon kommunikációja, miszerint a lépésre a piaci folyamatok, valamint az infláció adtak okot. A versenyhivatal egyébiránt nemcsak fogyasztói bejelentés, hanem saját észrevételei alapján is indíthat versenyfelügyeleti vizsgálatot, tehát a mostani tájékoztatás korántsem zárja ki – igaz, nem is erősíti meg –, hogy a távközlési cégek áremelési gyakorlata és tájékoztatása az ellenőrző hatóságoknál versenyjogi aggályokat vessen fel.
A Vodafone augusztus 19-től szinte összes, kereskedelmi forgalomban elérhető és már nem értékesített, de egyes ügyfelek által továbbra is használt díjcsomagjában emeli árait. Ez az előfizetéses tarifák esetében átlagosan 7,4 százalék, a havidíjon felüli perc- és SMS-díjak pedig átlagosan egy forinttal emelkednek. A T-Mobile május elsejei hatállyal emelt néhány díjcsomagban és a feltöltőkártyás termékei esetében, míg a Telenor május 17-től húzta fel az előfizetési díjat a legnépszerűbbnek számító tarifacsomagoknál. A Hwsw.hu szakportál összesítése szerint a változás eredményeként a havi fix költségek 70–1200 forint közt növekedtek, de ha az ügyfél a lebeszélhető kereten túl is folytat beszélgetéseket, az egy hónapra eső többlet ennél nagyobb is lehet.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság témában adott korábbi sajtónyilatkozata szerint egyébiránt a törvény a szabályozási és a piaci körülmények változása esetén lehetőséget ad az egyoldalú szerződésmódosításra, és az árakat nem kell jóváhagyatni a hatósággal. Az egyoldalú módosítás pedig akkor számít kritikusnak – bár nem feltétlenül jogsértőnek –, ha az érintett előfizetők szolgáltatóváltás útján sem jutnának az eredetihez hasonló csomaghoz.
Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a szolgáltatók az elmúlt tíz évben nem emelték áraikat. Éppen ezért különös, hogy az indokként hangoztatott infláció miért pont most kerül elő. A piaci folyamatokra való – konkrétan nem nevesített – hivatkozás ugyanakkor egyértelműnek látszik; a tavaly ideiglenesen kivetett távközlési különadó jelentette összesen 61 milliárdos pluszkiadást terhelik rá a cégek ügyfeleikre. Mint emlékezetes, a tavaly kivetett válságadók kapcsán a kormány arra tett ígéretet, hogy az így képződött plusz vállalati kiadásokat nem engedik a lakosságra hárítani.

Nőiesít a Deutsche Telekom. Önkéntes vállalásának megfelelően tovább növeli a női vezetők számát a német Deutsche Telekom: a Handelsblatt hétfői jelentése szerint a vezérigazgató a legfelsőbb vezetés hét, eddig férfiak által betöltött posztjából hármat női vezetőknek adna át. A felügyelőbizottság hétfő délután dönt a személyi változásokról. A Magyar Telekom főrészvényese tavaly döntött arról, hogy 2015-ig vezetői körében 30 százalékra emeli a nők arányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.