Ellenőrzik a dinnyepiacot

A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte a dinnyepiac kiemelt ellenőrzését. A tárca közleményéből az derül ki, hogy a forgalmazók közül különösen az utak mellett áruló kereskedőket vizsgálják, akik zömében a saját terményüket kínáló magyar termelők. A lapunk által ismertetett esetek azonban arra világítottak rá, hogy rossz minőségű, leérett, külföldről származó dinnyét leginkább az üzletláncok forgalmaznak.

Dénes Zoltán
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az idei nyári szezonális élelmiszer-biztonsági ellenőrzés – közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkárságának helyettes államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága élelmiszer-biztonsági albizottságának tegnapi ülésén. Tájékoztatása szerint augusztus végéig kiemelten vizsgálják a vendéglátókat, a strandbüféket, az ifjúsági és gyermektáborok étkezdéit, de az ellenőrök jelen lesznek a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken is. A hatóság emberei kiemelten figyelnek majd a zöldségekre, a gyümölcsökre és a fagylaltokra.
A razziák részét képezi a célzottan elrendelt dinnyeellenőrzés, amelynek során a szakemberek elsősorban e gyümölcsök minőségét és származási helyét vizsgálják – közölte a helyettes államtitkár. Az erről szóló tárcaközleményben úgy fogalmaztak, hogy a „szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a forgalmazókra, különösen az utak melletti kereskedők ellenőrzésére”. Miután a múlt héten munkatársaink, illetve a lapunknak nyilatkozó szakértők kimondottan az üzletláncoknál leltek rá számtalan viszszásságra – többek között gyatra minőségre és hamis származási jelölésre –, az iránt érdeklődtünk Bognár Lajosnál, miért nem ezek a nagyáruházak kerülnek leginkább az ellenőrök figyelmébe. Ami azért is indokolt, mert a kifogásolható minőségű külföldi dinnye tapasztalataink szerint továbbra sem tűnt el a kereskedelmi láncok polcairól.
A helyettes államtitkár érdeklődésünkre arról számolt be, hogy az útszélek ellenőrzésére a dinnyeszövetség kérte a szakhatóságot, mivel szerintük gyakran előfordul, hogy a külföldi termékeket magyarként árulják. Piaci szakértők viszont arról számoltak be lapunknak, hogy elvétve fordulnak elő a nepperek az útszéli árusok között. A jellemzőbb inkább az: magyar termelők kényszerülnek rá, hogy kitelepedjenek a forgalom mellé, éppen azért, mert kiszorulnak a kereskedelmi láncokból. A lapunknak kritikát megfogalmazók szerint a hatóság lényegében tűt keres majd a szénakazalban ahelyett, hogy az óriási menynyiségeket értékesítő kereskedelmi láncokban tenne rendet.
Bognár Lajos egyébként az albizottság előtt tájékoztatást adott a Nemzeti vidékstratégia élelmiszer-biztonságot érintő fejezetéről. Elmondta: az élelmiszer-feldolgozásban a négy főnél többet alkalmazó vállalkozások 96 százaléka kis cég volt. Mindez alátámasztja a kormány kis- és közepes vállalkozásokat támogató politikáját – mondta a helyettes államtitkár. Ezért könynyítenék a kis élelmiszer-előállítók helyzetét. Felülvizsgálják az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakat. Jelenleg 1600-fajta díjtétellel találkozhatunk az agrárigazgatásban, ebből 20 tétel adja az élelmiszer-ellenőrzésekre fordítható bevételek 80 százalékát – mutatott rá Bognár Lajos, aki szerint egyszerűsíteni kell, hogy ne csak a hazai termelőket és feldolgozókat terhelje a rendszer fenntartása.

Az éttermekben is könnyebb. A termelőtől egyenesen a vendéglátóhelyek konyhájára kerülhet a nyers tej, a tojás és a nyers hús, valamint a feldolgozott kistermelői termékek, például a sajt, a lekvár és a kolbász is. Emellett a vendéglátóhelyek negyven kilométeres körzetben árulhatják saját termékeiket a vidékfejlesztési tárca tegnap ismertetett új rendelete szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.