Erősítik a britek a tulajdon védelmét

Egy törvényjavaslat értelmében Nagy-Britanniában a jövőben az ingatlan- és üzlettulajdonosok szabadabb kezet kapnak tulajdonuk védelmében a bűnözőkkel szemben. A politikusok azután döntöttek a jogszabályok szigorításán, hogy több korábbi ügy is megrengette az emberek bizalmát az igazságszolgáltatásban.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britanniában a jövőben az ingatlan- és üzlettulajdonosoknak nagyobb szabadságot adnak majd a jogszabályok a betörőkkel és rablókkal szembeni védekezésre. Míg korábban csak az életveszélyes fenyegetettség esetén nézték el a bíróságok a bűnözőkkel szembeni arányos mértékű védekezést, egy David Cameron miniszterelnök által a napokban nyilvánosságra hozott törvényjavaslat értelmében az áldozatok indokolt mértékű erővel léphetnek fel a jövőben azokkal szemben is, akik ingatlanjaikat veszélyeztetik – olvasható a Daily Mail hírportálon.
A javaslat egyike egy olyan kezdeményezési csomagnak, amellyel a kormányfő szigorítani akarja a szigetország igazságszolgáltatását. A politikusokra nagy nyomást gyakorolt döntésükben több múltbéli eset is. A legutóbbi egy Munir Hassan nevű milliomos ügye volt, akit 2009 decemberében két és fél évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, miután megtámadott egy betörőt. A férfi – a testvére segítségével – azután vette a saját kezébe az igazságszolgáltatást, hogy a bűnöző késsel fenyegette meg őt és családját saját bukinghamshire-i otthonukban. Országszerte hatalmas felháborodást váltott ki, hogy miközben öccsét szintén börtönbüntetésre ítélték, az őket fenyegető férfit felmentette a bíróság. Néhány hónappal később Hassan ítéletét felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta a bíró. Döntését az eset nyomán keletkezett rossz közhangulattal indokolta. Tíz évvel korábban egy Tony Martin nevű gazda ügye rengette meg sokak igazságszolgáltatásba vetett hitét Nagy-Britanniában. A férfit ugyanis gyilkosságért letöltendő börtönbüntetésre ítélték, miután két betörőt hátba lőtt, s egyikük életét vesztette. A férfiak a tragédia idején tizedjére látogatták meg Martin birtokát.
A szigetországban – ahol évente hivatalos adatok szerint körülbelül 23 ezer erőszakos bűncselekményt követnek el háztulajdonosok ellen – egyre sürgetőbbé vált a meglévő törvények szigorítása – olvasható a cikkben. A törvényjavaslatok között szerepel az is, hogy a korábbinál több bűncselekményt sújthatnak majd életfogytiglani börtönbüntetéssel, illetve hogy a késelések szigorúbb megítélés alá esnek majd a törvény színe előtt.
Már a következő hónapokban hatályba léphetnek a tulajdon védelmére vonatkozó törvénymódosítások. Sokan ugyanakkor attól tartanak, az indokolt mértékű erő fogalma homályos pontot teremthet az igazságszolgáltatásban. Eddig a bíróságok korábbi esetek alapján döntötték el, hogy az életveszélyes fenyegetettség esetén alkalmazott fellépés arányos volt-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.