Fehérváron átszakadt a gát

Egy hónap haladékot kapott a végrehajtótól Vincze Tamás, közel kilencvenéves édesanyja, valamint rokkant bátyja, így a család továbbra is megszokott fehérvári otthonában élhet. Vinczéék fellélegezhetnek, de a család csak az első elszenvedője a július 1-jén feloldott kilakoltatási moratóriumnak.

Velkei Tamás
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Székesfehérváron rendőrök és jogvédők sorakoztak fel egymással szemben, végül nem került sor incidensre, és a tervezett kilakoltatás is elmaradt. A (volt) fehérvári ingatlantulajdonos, Vincze Tamás esete azonban nincs minden tanulság nélkül. Évekkel ezelőtt egy osztrák banktól vett fel hitelt, amit később az Aegon Hitelnek fizetett tovább szabad felhasználású jelzálogkölcsön formájában. A gazdasági világválság során először az ő vállalkozása ment tönkre, majd élettársa is elveszítette munkahelyét, miközben hitelük havi törlesztőrészlete 60 ezer forintról csaknem a duplájára emelkedett. Így eleinte csak csökkentett összegű törlesztést utaltak át, majd egyre inkább elmaradtak a részletekkel. Az Aegon először 2009 telén akarta felmondani a szerződést, Vincze Tamás viszont vitatta az irreális visszaállítási összeget, amely szerinte nem volt arányban elmaradásaival, ezért pár hónappal később a bank felmondta a szerződést. A szerződő keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra, és egészen e hét elejéig abban a hitben volt, hogy ügyét vizsgálják. Ám kiderült: ügyvédje nem tájékoztatta róla, hogy a bíróság hiánypótlást rendelt a keresethez.
Vincze elmondása szerint a pénzintézet még kapcsolatban volt vele, amikor már meghirdette az ingatlant az interneten, ötven százalékkal olcsóbban a becsült árnál, 14 millió forintért. (Nem árt rögzíteni: egy 930 négyszögöl nagyságú telken emelt, ötszobás házról van szó, amely szakértők szerint nem 14 millió forintot ér, még a pangó ingatlanpiacon sem.) Ezt követően a bank eladta az ingatlant az Első Magyar Ingatlan Bróker (EMIB) Kft.-nek, végül a brókercég 10 millió forintért adta tovább az ingatlant egy biatorbágyi magánszemélynek.
Szerettük volna megkérdezni az Aegont, miért hirdette meg, majd adta tovább az ingatlant az EMIB-nek, de nem jutottunk túl a telefonközpontoson, aki e-mailben ígérte a bank válaszát. Nem jártunk sikerrel az EMIB-nél sem, mivel az egyetlen elérhető számuk tegnap ki volt kapcsolva, így nem tudtuk meg, vajon miért adtak el 10 millióért egy korábban háromszorosára becsült ingatlant. Az új tulajdonos beperelte Vinczééket, és több mint 3 millió forint elmaradt hasznot követel rajtuk, amiatt ugyanis – vélekedik –, hogy a család nem volt hajlandó kiköltözni a házból, nem tudta bérbe adni az épületet.
Már tavaly ki akarták lakoltatni a családot, ám az utolsó pillanatban a Székesfehérvári Városi Bíróság 90 napos haladékot adott Vinczééknek, mert a férfi 88 éves, beteg édesanyját és rokkant testvérét is ápolja. Mikor a negyedéves haladék lejárt, a kormány már kilakoltatási moratóriumot rendelt el. Egészen július 1-jéig.
A székesfehérvári önkormányzat, amint tudomására jutott, azonnal megvizsgálta az esetet, és felajánlott a családnak egy szükséglakást, ám Vincze Tamásék ragaszkodnak otthonukhoz, be akarják bizonyítani, hogy kiforgatták őket vagyonukból. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szervezője lapunknak elmondta: meglátása szerint Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester, átérezve az ügy jelentőségét, cselekedett. Eközben hétfőn beadtak egy újabb, kiegészített keresetet is a Fővárosi Bíróságra, valamint egy halasztó kérelmet a fehérvári bíróságra. Ez utóbbira a hét végére ígértek nekik választ.
A kilakoltatás ettől függetlenül megindult, de a bírósági végrehajtó jogkörénél fogva úgy döntött, hogy nem hajtja végre a bírósági határozatot, és augusztus 15-ig újabb haladékot adott a családnak.
– Átszakadt egy gát, és július elsejétől robbannak majd az aknák – utalt Simó Endre arra, hogy a moratórium eddig megakadályozta a kilakoltatásokat, az MSZF-et azonban arról tájékoztatták az ország különböző részein élő emberek, hogy felszólítólevelet kaptak lakásuk kiürítésére és elhagyására, különben kényszer-kilakoltatást foganatosítanak velük szemben. A fórum ezért felhívja a lakosság figyelmét a végrehajtás megakadályozásának, illetve késleltetésének lehetőségeire, melyeket mindenki számára elérhetővé tett az www.mszfszk.hu és a www. hitelkarosultakert.hu honlapon Jogi mankó a kilakoltatás és az árverezés halasztásához címmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.