Fotelból tiltakoznak

2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember fenntartással kezeli a hivatásos érdekvédőkről szóló híreket. A szakszervezeti vezető ugyanis különleges ember, aki az eltelt évtizedekben valamiféle sajátosan hazai embertípussá jegecesedett; s ha vannak is kivételek, többnyire kihízott, kerek fejű, szuszogó férfi jelenik meg előttünk ilyenkor kigombolt zakóval, megeresztett nyakkendővel, leginkább egy gesztikulálva előadott, harsány szónoklat közepette. A szakszervezeti vezetőkért nem szoktunk rajongni.
Nem is okozott meglepetést, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága minap fölvetette: meg kellene felezni a MÁV-szakszervezetek juttatásait, mégsem járja, hogy az állam milliárdokat fizessen a hivatásos érdekvédelemért. A legelső vezetők például havi másfél millió körül tehettek zsebre egy 2002-ben kötött titkos (aztán miért titkos?) megállapodás alapján. Az alacsonyabb beosztású hivatásos MÁV-érdekvédők sem maradtak éhkoppon, náluk tavaly nyolcszázezer volt az átlagfizetés. A vasúttársaság vezetése sietett is megnyugtatni most a bizottságot: partner lesz a „nagy kihívást jelentő” takarékossági akcióban, lám, a másfél milliós fizetéseket már vissza is nyeste egy és negyed milliósra. Ez van. Az új idők áldozatokat követelnek…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.