Galambos előzetesbe kerülhet

A bíróság ma dönt róla, hogy előzetes letartóztatásba kerül-e Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója. Galambos ügyvédje államtitokra hivatkozva nem nyilatkozott arról, hogy védencét valóban hazaárulással gyanúsítják-e. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ellenzéki tagjai szerint indokolt, hogy a testület napirendre tűzze az ügyet.

Swendt Pál
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa ma délelőtt határoz arról az előterjesztésről, amelyben a Budapesti Katonai Ügyészség az államellenes bűncselekményekkel gyanúsított Galambos Lajosnak, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatójának harmincnapos előzetes letartóztatását indítványozta. Értesüléseink szerint a nyomozó hatóság azzal indokolta a kényszerintézkedés elrendelését, hogy a gyanúsított esetében fennáll a tanúk befolyásolásának, a sikeres eljárás megakadályozásának és a bizonyítékok eltüntetésének veszélye. Molnár Lajos, Galambos védője lapunk megkeresésére csupán annyit mondott, az indítványozott kényszerintézkedésről ma dönt a tanács. A gyanúsítás tárgyára, illetve az eljárás részleteire vonatkozó kérdéseinket azzal hárította el, hogy az ügyben felmerült minősített adatok miatt az ügyészség titoktartásra kötelezte.

*

Mint arról már beszámoltunk: Galambos Lajost kedden államellenes bűncselekmény elkövetésének gyanújával vette őrizetbe a katonai ügyészség. Az NBH-t 2004 júliusától három éven át irányító nyugalmazott vezérőrnagyról – aki a Földesi-Szabó László volt rendőrtiszt nevével fémjelzett Egymásért-ügy kirobbanása idején távozott tisztségéből – egyelőre nem tudható, hogy pontosan mit követhetett el. A vele közölt gyanú összefüggésben áll azzal, hogy az Egymásért alapítvány – első fokon hét év börtönre ítélt – kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó, akit egy év bujkálás után fogott el a rendőrség, az elmúlt hetekben részletes vallomást tett. Egykori üzlettársát, Jakubinyi Róbertet két hete Ausztriában tartóztatták le, mert a gyanú szerint strómanként játszott közre a Mol-részvények orosz kézre kerülésében. Galambosnak minderről, valamint az Egymásért kétes ügyleteiről is tudomása lehetett, és információink szerint az ügyészségi eljárásban felmerült a hazaárulás bűncselekménye is.
Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s tagja közölte: az európai demokráciák történetében szokatlan, hogy az elhárítás volt vezetője ellen ilyen eljárást folytassanak, így nem ellenezné, ha a bizottság soron kívüli tájékoztatást kérne az ügyről. Kocsis Máté, a testület fideszes tagja úgy véli, indokolt, hogy a bizottság napirendre tűzze a Galambossal szemben folytatott büntetőeljárást. Mile Lajos, a bizottság LMP-s delegáltja kijelentette: a büntetőügynek olyan súlyos politikai vonzatai vannak, hogy tárgyalni kell a történetekről. Vadai Ágnest, a bizottság MSZP-s elnökét nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.