Gyarmatosítás pénzzel és fegyverrel

Szabó László Zoltán
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kardos Gábor legutóbbi cikkében ott kezdi (A bolygófogyasztói társadalom jövője, Magyar Nemzet, július 8.), ahol az elsőt abbahagyta. A szerző cikkében név szerint megszólít, és forgatókönyve már ismerős: Magyarország mint brit gyarmat funkcionál annak ellenére, hogy az angolszász civilizáció lényegében már az utolsókat rúgja. A követendő példa Kína, amely a diabolikus britekkel és amerikaiakkal szemben példás, gyarmatosítástól mentes történelemmel büszkélkedhet. A szerző meglehetősen revizionista történelemszemlélettel próbálja ezt bizonyítani. Kína soha nem gyarmatosított, nem dobott le atombombát civilekre, és gyakorlatilag soha nem folytatott hódító háborút más országok ellen. A gyarmatosításról csak annyit, hogy nemcsak fegyverrel, hanem pénzzel is lehet hódító politikát folytatni. Ha áttekintjük a külföldi tulajdonban lévő közép-afrikai gyémánt- és aranybányák tulajdonosainak sorát, Kína neve az első helyen szerepel. Az atombombákkal kapcsolatban anynyit jegyeznénk meg, hogy habár Kína valóban nem használt atomfegyvert senki ellen, Észak-Korea azonban nem habozna nukleáris csapást mérni bármely szomszédjára, és ehhez csak Peking jóváhagyására vár. Kína emberi jogi bizonyítványa viszont minden szinten elégtelen, s ennek tükrében méltatlanság lenne azon ironizálni, hogy vajon a „Free Tibet” zászlóvivői politikailag korrektebbek-e, mint az Ujguriáért kiállóké. Kína azonban nemcsak a kisebbségek szabadságjogait tekinti nem létezőnek, hanem saját népének effajta jogait is alárendeli a kommunista párt akaratának.
A szerzőnek a globalizációval kapcsolatos észrevételei is meglehetősen egysíkúak. A globalizáció több, mint alrendszereinek összessége. Filozófusok lévén, talán megpróbálkozhatnánk a globalizáció transzcendentálisabb definíciójával, ami talán árnyaltabbá tenné a képet. Így a globalizáció egyfajta vágyat fejez ki, talán a visszatérés vágyát a régóta elveszett tökéletességhez, az egységhez. A globalizáció ennek a hídnak a konstruálásaként értelmezhető, amely a társadalmi létet visszakapcsolná ahhoz a kozmikus evolúció előtti állapothoz, amelyből vétetett. Ez valójában nem más, mint az őstörténeti aranykor utáni nosztalgia. A globalizáció úgy ad történelmi értelmet ennek az ősi vágynak, hogy látszólag lerombol minden tradicionális értéket.
Visszatérve arra a kérdésre, hogy Magyarország ma mennyiben funkcionál brit gyarmatként, a kérdés egésze számomra értelmezhetetlen. Vajon mit ért a szerző brit gyarmatosítás alatt? Magyarországon ma kevés jelét látjuk az angol neokolonializmus térhódításának, hacsak a Tesco üzletláncot nem tekintjük egyfajta gyarmatosítási éknek. A kérdés tehát ugyanaz, amit Kardos Gábor az előző írásában már többször feltett: választanom kell a hanyatló Nyugat és az előretörő Ázsia között. A Doors együttes frontembere, a legendás Jim Morrison énekelte a The End (A vég) című dalban: The West is the best, you can have the rest (A legjobb a Nyugat, a maradék a tiétek).
Kína kétségkívül meghatározó gazdasági ereje nem lebecsülendő. Ám a fenti mondattal a méltató elemzések közepette is nehéz nem egyetérteni.

A szerző filozófus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.